Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Pęczotto (orzotto) z burakami, selerem naciowym i tymiankiem

Buraczanego szaleństwa ciąg dalszy 🙂 Mam dla Was wspaniałe danie ! Pęczotto – zwane również – orzotto z burakami, selerem naciowym i tymiankiem. To połączenie przyśniło mi się w nocy. Jest genialne, musicie spróbować ! 🙂



Składniki (2 duże / 4 małe porcje):
1/2 szklanki kaszy pęczak, dokładnie wypłukanej w zimnej wodzie
około 750 – 850 ml bulionu warzywnego (przecedzony, bez 'farfocli’)
1 duży burak – około 250 – 300 g – pokrojony w kostkę
1/2 szklanki czerwonego wina
1 duża bądź 2 małe szalotki – drobno posiekane
1 – 2  łodygi selera naciowego – pokrojone w drobną kostkę
1 – 2 ząbki czosnku – drobno posiekane
3 łyżki tartego parmezanu, grana padano lub sera cheddar + odrobina do posypania
masło: 1 łyżka + 1,5 łyżki schłodzonego
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz, tymianek

Wykonanie:
W rondelku podgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek wraz z 1 łyżką masła, dodaj drobno posiekaną cebulę i seler, smaż do momentu aż zmiękną. Dodaj czosnek, smaż 1 minutę. Dodaj pęczak, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Następnie wlej wino, często mieszaj. Gdy kasza 'wypije’ wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż pęczak 'wypije’ poprzednią porcję bulionu.
Gdy kasza uzyska pożądaną miękkość – dodaj buraki, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Gotuj przez 2 – 3 minuty, mieszając. Rondel zdejmij z ognia. Dodaj parmezan i 1,5 łyżki schłodzonego masła, wymieszaj.
Rondel przykryj pokrywką i odstaw na 3 – 4 minuty. Wyłóż na talerze, dodaj resztę parmezanu. Podawaj odrazu – ciepłe pęczotto.

Smacznego !

22 stycznia 2015 Kategoria: Drugie dania, Kasza komentarzy 9

Komentarze

  1. Justyna Ratajczak napisał

    22 stycznia 2015 o 09:09

    Ach! jak to pięknie wygląda i do tego ten ser, który uwielbiam..:) no i jestem Twoja 😀

    Odpowiedz
  2. Kasia napisał

    22 stycznia 2015 o 12:11

    Widzę, że buraczkowy kolor potraw to Twój ulubiony ostatnio 🙂

    Odpowiedz
  3. Angie napisał

    22 stycznia 2015 o 12:55

    Mam pęczak i właśnie myślałam, żeby zrobić pęczotto, Twoje wygląda bardzo smakowicie; )

    Odpowiedz
  4. Magda C. napisał

    22 stycznia 2015 o 12:55

    Fajny ma kolor i ten ser, musi być pyszne 🙂

    Odpowiedz
  5. Kinga Łucja napisał

    22 stycznia 2015 o 18:31

    Wygląda bardzo smaczni! 🙂

    Odpowiedz
  6. La Lolla napisał

    22 stycznia 2015 o 19:00

    heheh, też tak miewam, że idę spać i myślę CO by TU…..i wiele pomysłów, a potem i tak na spontanie:D

    Odpowiedz
  7. Agata Broncel napisał

    22 stycznia 2015 o 20:41

    Ja przy takich nocnych „przemyśleniach” robię się bardzo głodna 🙂
    Uwielbiam buraczki i chętnie wypróbuję w takiej wersji 🙂

    Odpowiedz
  8. wedelka napisał

    22 stycznia 2015 o 22:58

    Apetyczne 🙂

    Odpowiedz
  9. Anulla napisał

    24 stycznia 2015 o 16:09

    szalejesz ostatnio z wersjami buraczkowymi 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 138 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Aleksandra - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Anna - Pod Jabłonką. Prawdziwe domowe obiady w Łodzi.
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl