Pęczak jest kaszą jeczmienną i najmniej przetworzonym ziarnem jęczmienia. Posiada najwięcej wartości odżywczych.
Dziś chciałabym podzielić się z wami przepisem na pęczotto z kurkami. Danie proste w wykonaniu i pyszne przy tym.
Składniki:
120 g kaszy pęczak, dokładnie wypłukanej w zimnej wodzie
200 g kurek
około 750 – 850 ml bulionu warzywnego (przecedzony, bez 'farfocli’)
1/2 szklanki białego wina wytrawnego
1 cebula dymka lub szalotka
1 ząbek czosnku
3 łyżki tartego parmezanu, grana padano lub sera cheddar + odrobina do posypania
masło: 1 łyżka + 1 – 1,5 łyżki schłodzonego
oliwa z oliwek
sól i pieprz
Wykonanie:
Kurki oczyść, przepłucz pod bieżącą wodą, następnie je osusz. Odstaw.
W rondelku podgrzej 1 – 1,5 łyżki oliwy z oliwek wraz z 1 łyżką masła, dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż do momentu aż się zeszkli. Dodaj drobno posiekany czosnek i podsmaż jeszcze minutę.
Dodaj kaszę pęczak, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Następnie wlej wino, często mieszaj. Gdy pęczak 'wypije’ wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż kasza 'wypije’ poprzednią porcję bulionu.
Po około 10 minutach na drugiej patelni – na 1 łyżce oliwy z oliwek podsmaż kurki. Smaż je około 5 – 7 minut często mieszając. Gdy będą gotowe dodaj do kaszy.
Gdy pęczak uzyska pożądaną miękkość – rondel zdejmij z ognia. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj parmezan, wymieszaj. Następnie – schłodzone masło, ponownie wymieszaj.
Podawaj odrazu – ciepłe pęczotto.
Marta U napisał
widzę, że jeden amator się już znalazł 🙂
Paulina Urbańczyk napisał
Tak, mój malutki smakosz 🙂
Justyna Żak napisał
świetny pomysł:)
Asia W napisał
Uwielbiam kaszę pęczek musi smakować wyśmienicie w takim połączeniu, o i to na pewno jeden smakosz już się znalazł 🙂 Pozdrowionka 🙂
Paulina Urbańczyk napisał
Pokochałam pęczak, cieszę się, że nie jestem jedyna 😀 Mało kto jest do tej kaszy przekonany 🙁
Angie napisał
Ten talerz to po prostu bym Ci ukradła, piękny jest, gdzie go kupiłaś?
Paulina Urbańczyk napisał
A dziękuję 🙂 Kupiłam go w nanu nana za chyba 8 zł <3 Rozglądam się za takim dla koleżanki więc mogę i popatrzeć dla Ciebie :))
Angie napisał
Kurczę, ja w Kato nie mam nanu nana; ( Ale poszukam gdzie indziej, jak nie znajdę to się zgłoszę do Ciebie!
zjedz_mnie napisał
Tak czytam, czytam i w pewnym momencie pożałowałam, że to nie w moim garnku takie smakowite danie powstaje 🙂
Emcia Pichci! napisał
muszę w końcu pójść po ten pęczak! ciągle o nim zapominam na zakupach 😛 a takie pęczotto to by się zjadło <3 no i pieseczek też widzę, że jest na nie chętny 😀
Olka napisał
Bardzo lubię pęczak :)) fajne to pęczotto…..
Ostatnie zdjęcie z małym,, kudłatym na czterych łapach,, SUPER 🙂
Ciążowe Zachcianki napisał
Podoba mi się połączenie kaszy i kurek. Wygląda smakowicie:)
Redhead napisał
wygląda świetnie, uwielbiam kurki i już mi się znudziło podawanie ich z makaronami i ryżem, pęczak to dobra alternatywa 🙂
Nieidealna Perfekcjonistka napisał
haha ostatnie zdjęcie najlepsze 😉
AZgotuj! napisał
Pysznie, pysznie i tak letnio:)
Kasia napisał
Ze wszystkich kasz najbardziej lubię właśnie pęczak :))
Justyna Gonczaronek napisał
świetny talerz! danie wyśmienite :):):)
Natalie napisał
Psiak widzę też ma chrapkę tak jak ja 😉
mysza75 napisał
Jaka fajna nazwa, a piesek widzę zainteresowany zapachy pewnie go przyciągły pyszne 🙂
La Lolla napisał
i jedno i drugie wielbimy, proste a jakie wyborne!
Anulla napisał
robiłam swego czasu z podgrzybkami – pycha 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl napisał
Mniam, kurki! 🙂 Ja jestem kupiona tym daniem… 🙂
Marcelina napisał
Jak tak dobrze wygląda i przygotowanie jest łatwe przepis zapisuję, będzie wykorzystany 🙂
Salvador Dali napisał
aj, aj.. to musi być pyszne 🙂 i jakie cudowne kolory na talerzu uzyskałaś!
Magda napisał
Pęczak i kurki, cudowne połączenie.
Back Taste napisał
Risotto boskie:) Bardzo lubię kaszę, z kurkami bosko pachnie:)
Tanika i Wojtas napisał
Prezentuje się wyśmienicie i bardzo apetyczne, widać piesio już nie mógł się doczekać zakończenia sesji fotograficznej 🙂
Zdjęcie piękne 😉
Poezja Smaku napisał
Cudowne 🙂 widać, że kogoś szybko skusiło! 😀
Ola napisał
to musi być dobre!
podoba mi się podanie na tym obrusiku w paski:) ładnie to wygląda
Marcela napisał
mniam! istna poezja na talerzu! pycha! pozdrawiam ciepło!:)
wenus-lifestyle napisał
Wspaniałości <3
Gosia Szulc napisał
mniaaaaam kurki <3 nawet futrzak się podłączył 😀
Gosia Z. napisał
Właśnie jadłam ostatnio takie z pieczarkami w knajpie i było boskie. I też pomyślałam, że zrobiłam z kurkami. U mnie dziś kurki, ale mocno zdezelowane, więc chyba będzie bez wpisu.
Magda C. napisał
Mmm… pyszne pęczotto 😉
Sto Łyżek Szczęścia napisał
Nawet piesek się zainteresował 😉
Wygląda smakowicie 😉