Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Pęczotto (orzotto) z kurkami

Pęczak jest kaszą jeczmienną i najmniej przetworzonym ziarnem jęczmienia. Posiada najwięcej wartości odżywczych.
Dziś chciałabym podzielić się z wami przepisem na pęczotto z kurkami. Danie proste w wykonaniu i pyszne przy tym.




Składniki:
120 g kaszy pęczak, dokładnie wypłukanej w zimnej wodzie
200 g kurek
około 750 – 850 ml bulionu warzywnego (przecedzony, bez 'farfocli’)
1/2 szklanki białego wina wytrawnego
1 cebula dymka lub szalotka
1 ząbek czosnku
3 łyżki tartego parmezanu, grana padano lub sera cheddar + odrobina do posypania
masło: 1 łyżka + 1 – 1,5 łyżki schłodzonego
oliwa z oliwek 
sól i pieprz

Wykonanie:
Kurki oczyść, przepłucz pod bieżącą wodą, następnie je osusz. Odstaw.
W rondelku podgrzej 1 – 1,5 łyżki oliwy z oliwek wraz z 1 łyżką masła, dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż do momentu aż się zeszkli. Dodaj drobno posiekany czosnek i podsmaż jeszcze minutę.
Dodaj kaszę pęczak, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Następnie wlej wino, często mieszaj. Gdy pęczak 'wypije’ wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż kasza 'wypije’ poprzednią porcję bulionu.
Po około 10 minutach na drugiej patelni – na 1 łyżce oliwy z oliwek podsmaż kurki. Smaż je około 5 – 7 minut często mieszając. Gdy będą gotowe dodaj do kaszy.
Gdy pęczak uzyska pożądaną miękkość – rondel zdejmij z ognia. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj parmezan, wymieszaj. Następnie – schłodzone masło, ponownie wymieszaj.
Podawaj odrazu – ciepłe pęczotto.

Smacznego 🙂 !


23 lipca 2014 Kategoria: Drugie dania, Grzyby, Kasza komentarzy 35

Komentarze

  1. Marta U napisał

    23 lipca 2014 o 07:26

    widzę, że jeden amator się już znalazł 🙂

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      23 lipca 2014 o 08:33

      Tak, mój malutki smakosz 🙂

      Odpowiedz
  2. Justyna Żak napisał

    23 lipca 2014 o 07:53

    świetny pomysł:)

    Odpowiedz
  3. Asia W napisał

    23 lipca 2014 o 08:16

    Uwielbiam kaszę pęczek musi smakować wyśmienicie w takim połączeniu, o i to na pewno jeden smakosz już się znalazł 🙂 Pozdrowionka 🙂

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      23 lipca 2014 o 08:34

      Pokochałam pęczak, cieszę się, że nie jestem jedyna 😀 Mało kto jest do tej kaszy przekonany 🙁

      Odpowiedz
  4. Angie napisał

    23 lipca 2014 o 08:30

    Ten talerz to po prostu bym Ci ukradła, piękny jest, gdzie go kupiłaś?

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      23 lipca 2014 o 08:32

      A dziękuję 🙂 Kupiłam go w nanu nana za chyba 8 zł <3 Rozglądam się za takim dla koleżanki więc mogę i popatrzeć dla Ciebie :))

      Odpowiedz
    • Angie napisał

      24 lipca 2014 o 07:20

      Kurczę, ja w Kato nie mam nanu nana; ( Ale poszukam gdzie indziej, jak nie znajdę to się zgłoszę do Ciebie!

      Odpowiedz
  5. zjedz_mnie napisał

    23 lipca 2014 o 08:45

    Tak czytam, czytam i w pewnym momencie pożałowałam, że to nie w moim garnku takie smakowite danie powstaje 🙂

    Odpowiedz
  6. Emcia Pichci! napisał

    23 lipca 2014 o 09:01

    muszę w końcu pójść po ten pęczak! ciągle o nim zapominam na zakupach 😛 a takie pęczotto to by się zjadło <3 no i pieseczek też widzę, że jest na nie chętny 😀

    Odpowiedz
  7. Olka napisał

    23 lipca 2014 o 09:02

    Bardzo lubię pęczak :)) fajne to pęczotto…..
    Ostatnie zdjęcie z małym,, kudłatym na czterych łapach,, SUPER 🙂

    Odpowiedz
  8. Ciążowe Zachcianki napisał

    23 lipca 2014 o 09:49

    Podoba mi się połączenie kaszy i kurek. Wygląda smakowicie:)

    Odpowiedz
  9. Redhead napisał

    23 lipca 2014 o 11:40

    wygląda świetnie, uwielbiam kurki i już mi się znudziło podawanie ich z makaronami i ryżem, pęczak to dobra alternatywa 🙂

    Odpowiedz
  10. Nieidealna Perfekcjonistka napisał

    23 lipca 2014 o 12:31

    haha ostatnie zdjęcie najlepsze 😉

    Odpowiedz
  11. AZgotuj! napisał

    23 lipca 2014 o 12:38

    Pysznie, pysznie i tak letnio:)

    Odpowiedz
  12. Kasia napisał

    23 lipca 2014 o 13:16

    Ze wszystkich kasz najbardziej lubię właśnie pęczak :))

    Odpowiedz
  13. Justyna Gonczaronek napisał

    23 lipca 2014 o 13:38

    świetny talerz! danie wyśmienite :):):)

    Odpowiedz
  14. Natalie napisał

    23 lipca 2014 o 14:39

    Psiak widzę też ma chrapkę tak jak ja 😉

    Odpowiedz
  15. mysza75 napisał

    23 lipca 2014 o 16:05

    Jaka fajna nazwa, a piesek widzę zainteresowany zapachy pewnie go przyciągły pyszne 🙂

    Odpowiedz
  16. La Lolla napisał

    23 lipca 2014 o 17:54

    i jedno i drugie wielbimy, proste a jakie wyborne!

    Odpowiedz
  17. Anulla napisał

    23 lipca 2014 o 17:55

    robiłam swego czasu z podgrzybkami – pycha 🙂

    Odpowiedz
  18. domowacukierniaewy.blox.pl napisał

    23 lipca 2014 o 19:35

    Mniam, kurki! 🙂 Ja jestem kupiona tym daniem… 🙂

    Odpowiedz
  19. Marcelina napisał

    24 lipca 2014 o 02:12

    Jak tak dobrze wygląda i przygotowanie jest łatwe przepis zapisuję, będzie wykorzystany 🙂

    Odpowiedz
  20. Salvador Dali napisał

    24 lipca 2014 o 06:05

    aj, aj.. to musi być pyszne 🙂 i jakie cudowne kolory na talerzu uzyskałaś!

    Odpowiedz
  21. Magda napisał

    24 lipca 2014 o 06:44

    Pęczak i kurki, cudowne połączenie.

    Odpowiedz
  22. Back Taste napisał

    24 lipca 2014 o 07:51

    Risotto boskie:) Bardzo lubię kaszę, z kurkami bosko pachnie:)

    Odpowiedz
  23. Tanika i Wojtas napisał

    24 lipca 2014 o 16:14

    Prezentuje się wyśmienicie i bardzo apetyczne, widać piesio już nie mógł się doczekać zakończenia sesji fotograficznej 🙂
    Zdjęcie piękne 😉

    Odpowiedz
  24. Poezja Smaku napisał

    24 lipca 2014 o 21:51

    Cudowne 🙂 widać, że kogoś szybko skusiło! 😀

    Odpowiedz
  25. Ola napisał

    25 lipca 2014 o 08:52

    to musi być dobre!
    podoba mi się podanie na tym obrusiku w paski:) ładnie to wygląda

    Odpowiedz
  26. Marcela napisał

    28 lipca 2014 o 07:01

    mniam! istna poezja na talerzu! pycha! pozdrawiam ciepło!:)

    Odpowiedz
  27. wenus-lifestyle napisał

    28 lipca 2014 o 09:17

    Wspaniałości <3

    Odpowiedz
  28. Gosia Szulc napisał

    28 lipca 2014 o 13:59

    mniaaaaam kurki <3 nawet futrzak się podłączył 😀

    Odpowiedz
  29. Gosia Z. napisał

    29 lipca 2014 o 18:33

    Właśnie jadłam ostatnio takie z pieczarkami w knajpie i było boskie. I też pomyślałam, że zrobiłam z kurkami. U mnie dziś kurki, ale mocno zdezelowane, więc chyba będzie bez wpisu.

    Odpowiedz
  30. Magda C. napisał

    7 sierpnia 2014 o 20:00

    Mmm… pyszne pęczotto 😉

    Odpowiedz
  31. Sto Łyżek Szczęścia napisał

    9 sierpnia 2014 o 18:48

    Nawet piesek się zainteresował 😉
    Wygląda smakowicie 😉

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 138 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Aleksandra - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Anna - Pod Jabłonką. Prawdziwe domowe obiady w Łodzi.
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl