Składniki:
1 szklanka pokrojonej w kostkę, upieczonej dyni = około 250 g
ulubiony makaron – u mnie penne
sól, świeżo zmielony pieprz
4 łyżki posiekanej pietruszki
1 szklanka parmezanu startego na tarce o małych oczkach
1/2 szklanki nasion słonecznika (lub: pestek dyni / orzeszków pinii / świeżych obranych orzechów włoskich) – zarumienionych na suchej patelni
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 200 C. Dynię oczyść z miąższu z pestkami i pokrój na 2-3 mniejsze kawałki, nie obieraj ze skóry. Ułóż na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika na około 25-30 minut (do momentu aż dynia zmięknie).
2. Gdy dynia wystygnie – obierz ją ze skóry i pokrój w kostkę.
3. Dynię przełóż do naczynia, w którym będziesz blendować ją z pozostałymi składnikami. Dodaj tarty parmezan, oliwę z oliwek, nasiona / pestki / lub orzeszki, gałkę muszkatołową. Zblenduj i dopraw solą i pieprzem. Pesto gotowe 🙂
4. Ugotuj ulubiony makaron według instrukcji znajdujących się na opakowaniu. Odcedź, wyłóż na talerze, dodaj kilka łyżek pesto, odrobinę parmezanu i pietruszkę.
Smacznego 🙂
Pesto z dyni z makaronem
25 października obchodzony jest Światowy Dzień Makaronu. W związku z tym, iż kocham makarony i mogłabym je jeść codziennie – to jeden z moich ulubionych dni w roku 🙂
Wczoraj bez wyrzutów sumienia można było zjeść podwójną porcję ulubionej pasty 😉
W związku z trwającym u mnie dyniowym zawrotem głowy – zrobiłam pyszne pesto dyniowe, które zjadłam z ulubionym makaronem. I tak właśnie wyglądało u mnie wczorajsze świętowanie 🙂
Marta napisał
ja coś w tym roku unikam dyni jak ognia i teraz się zastanawiam dlaczego bo takie pyszności z niej 🙂
Paulina Urbańczyk napisał
Martuniu dlaczego ? Przestań jej unikać, ja zwariowałam na jej punkcie :))
Marta napisał
nie wiem 🙂 bronię się przed dynią 🙂 chyba że w postaci straszydła to mam 🙂
Kasia napisał
Makaronu z dynia jeszcze nie jadłam, Paulinko fajne dania można u Ciebie skosztować 🙂
Paulina Urbańczyk napisał
Dziękuję Kasiu :*
W kuchni Uli napisał
lubię takie dania bardzo, i ile permazenuna rurkach mniam, tak lubię bardzo
Andźka napisał
I do mnie ten parmezan przemawia 😀 Też lubię makarony. Twój sposób świętowania bardzo mi się podoba 🙂
Magda Karolina napisał
Uwielbiem sezonowe warzywa, a w połączeniu z makaronem…, mmmmm <3
Paulina Urbańczyk napisał
Połączenie idealne 🙂 !
Karmel napisał
fajne danie, ja makarony też uwielbiam!
mycupoftea napisał
eh, te makarony! która z nas go nie lubi? 🙂
codojedzenia napisał
Wspaniałe! Lubię takie dania!
Magda napisał
Smakowita propozycja. Polecam również pesto z pestek dyni.
kruszyna napisał
Pysznie uczciłaś dzień makaronu 🙂 Już sobie wyobrażam jakie to dyniowe pesto jest smaczne 🙂
Magda C. napisał
Uwielbiam wszystko co z makaronem, a połączenie dyni, makaronu i nasiona czy pestki? Genialne i na pewno smakowicie! Mogłabym trochę zamówić? :>
Paulina Urbańczyk napisał
Ależ oczywiście, że tak 🙂 Podesłać czy odwiedzisz mnie w Łodzi 😀 ?
EcoVitalRewolucjeNaTalerzu napisał
Nie wiedziałam o tym dniu makaronu :). Miła ciekawostka i pretekst, żeby świętować z Twoim przepisem ;).
DżemDżus napisał
Dyniowe pesto – doskonały pomysł na dyniowy sezon. Miło że „dynia rośnie w siłę” i mnożą się przepisy z jej wykorzystaniem.
Veggie napisał
Mniam, też uwielbiam makarony, więc w sam raz dla mnie, super 🙂
Babe czka napisał
Musiało być pyszne 🙂
Luka Li napisał
PYCHA!
kulinarny blog samanthy napisał
Ja też mogę jesć makaron w każdym wydaniu, z dynią na pewno smakuje wybornie 🙂 Pozdrawiam !
Monika napisał
U mnie nie było dnia makaronu to chociaż sobie u Ciebie nakarmię oczy;) Pysznie wygląda!
Justyna Gonczaronek napisał
pesto z dyni? super:) u mnie dziś pesto z bazylii 😀
Paulina Urbańczyk napisał
Mniam 😀
Barbarella napisał
Niezwykle smacznie świętowałaś ten dzień :-)) Makarony górą! 😀
Kolizje smakow napisał
Aż mi mega ochote na makaron zrobiłaś tym daniem! Wygląda barzo apetycznie 🙂
Monica napisał
W takiej wersji jeszcze nie jadłam makaronu. Pychoty 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
eM Ka napisał
wygląda fantastycznie, ja też polubiłam eksperymentowanie z dynią:)
mojamalakuchnia napisał
Makaron wygląda bardzo smakowicie i na pewno był pyszny. Pozdrawiam! : )
Kam cia napisał
Nigdy nie robiłam pesta z dyni… ale z makaronem zapewne wspaniałe połączenie :). Do tego słonecznik i parmezan – idealne na moje podniebienie :). Bardzo lubię tego typu połączenia :).
madlene17 napisał
W końcu muszę zrobić jakiś makaron z dynią! Mam już nawet fajny pomysł, tylko gdzie ten czas…;)
One w Łodzi napisał
Uwielbiamy makarony, ale makaron z dynią…na to byśmy nie wpadły:) Wygląda przepysznie:)
StudentsKitchen napisał
Smakowicie wygląda. 🙂
Kaś napisał
Bardzo fajny pomysł na pesto! Jadłaby się 🙂
Magiczna kuchnia Darii napisał
Już wiem co zrobię z dynią pozostałą po babeczkach:)
Paulina Urbańczyk napisał
😀 Świetnie !
inkarasz napisał
koniecznie muszę wypróbować! :O
Karola Smyk napisał
dynia pycha!!!