Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Pesto z dyni z makaronem

25 października obchodzony jest Światowy Dzień Makaronu. W związku z tym, iż kocham makarony i mogłabym je  jeść codziennie – to jeden z moich ulubionych dni w roku 🙂   
Wczoraj bez wyrzutów sumienia można było zjeść podwójną porcję ulubionej pasty 😉
W związku z trwającym u mnie dyniowym zawrotem głowy – zrobiłam pyszne pesto dyniowe, które zjadłam z ulubionym makaronem. I tak właśnie wyglądało u mnie wczorajsze świętowanie 🙂



Składniki:
1 szklanka pokrojonej w kostkę, upieczonej dyni = około 250 g
ulubiony makaron – u mnie penne
sól, świeżo zmielony pieprz
4 łyżki posiekanej pietruszki
1 szklanka parmezanu startego na tarce o małych oczkach
1/2 szklanki nasion słonecznika (lub: pestek dyni / orzeszków pinii / świeżych obranych orzechów włoskich) – zarumienionych na suchej patelni
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 200 C. Dynię oczyść z miąższu z pestkami i pokrój na 2-3 mniejsze kawałki, nie obieraj ze skóry.  Ułóż na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika na około 25-30 minut (do momentu aż dynia zmięknie).
2. Gdy dynia wystygnie – obierz ją ze skóry i pokrój w kostkę.
3. Dynię przełóż do naczynia, w którym będziesz blendować ją z pozostałymi składnikami. Dodaj tarty parmezan, oliwę z oliwek, nasiona / pestki / lub orzeszki, gałkę muszkatołową. Zblenduj i dopraw solą i pieprzem. Pesto gotowe 🙂
4. Ugotuj ulubiony makaron według instrukcji znajdujących się na opakowaniu. Odcedź, wyłóż na talerze, dodaj kilka łyżek pesto, odrobinę parmezanu i pietruszkę.

Smacznego 🙂




26 października 2013 Kategoria: Drugie dania, Makarony, Pasty i smarowidła komentarzy 39

Komentarze

  1. Marta napisał

    26 października 2013 o 18:48

    ja coś w tym roku unikam dyni jak ognia i teraz się zastanawiam dlaczego bo takie pyszności z niej 🙂

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      26 października 2013 o 18:50

      Martuniu dlaczego ? Przestań jej unikać, ja zwariowałam na jej punkcie :))

      Odpowiedz
    • Marta napisał

      26 października 2013 o 19:05

      nie wiem 🙂 bronię się przed dynią 🙂 chyba że w postaci straszydła to mam 🙂

      Odpowiedz
  2. Kasia napisał

    26 października 2013 o 21:30

    Makaronu z dynia jeszcze nie jadłam, Paulinko fajne dania można u Ciebie skosztować 🙂

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      26 października 2013 o 22:32

      Dziękuję Kasiu :*

      Odpowiedz
  3. W kuchni Uli napisał

    27 października 2013 o 06:36

    lubię takie dania bardzo, i ile permazenuna rurkach mniam, tak lubię bardzo

    Odpowiedz
    • Andźka napisał

      27 października 2013 o 08:41

      I do mnie ten parmezan przemawia 😀 Też lubię makarony. Twój sposób świętowania bardzo mi się podoba 🙂

      Odpowiedz
  4. Magda Karolina napisał

    27 października 2013 o 08:52

    Uwielbiem sezonowe warzywa, a w połączeniu z makaronem…, mmmmm <3

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      27 października 2013 o 21:32

      Połączenie idealne 🙂 !

      Odpowiedz
  5. Karmel napisał

    27 października 2013 o 09:05

    fajne danie, ja makarony też uwielbiam!

    Odpowiedz
  6. mycupoftea napisał

    27 października 2013 o 17:34

    eh, te makarony! która z nas go nie lubi? 🙂

    Odpowiedz
  7. codojedzenia napisał

    27 października 2013 o 17:55

    Wspaniałe! Lubię takie dania!

    Odpowiedz
  8. Magda napisał

    27 października 2013 o 19:15

    Smakowita propozycja. Polecam również pesto z pestek dyni.

    Odpowiedz
  9. kruszyna napisał

    27 października 2013 o 20:54

    Pysznie uczciłaś dzień makaronu 🙂 Już sobie wyobrażam jakie to dyniowe pesto jest smaczne 🙂

    Odpowiedz
  10. Magda C. napisał

    27 października 2013 o 20:58

    Uwielbiam wszystko co z makaronem, a połączenie dyni, makaronu i nasiona czy pestki? Genialne i na pewno smakowicie! Mogłabym trochę zamówić? :>

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      27 października 2013 o 21:30

      Ależ oczywiście, że tak 🙂 Podesłać czy odwiedzisz mnie w Łodzi 😀 ?

      Odpowiedz
  11. EcoVitalRewolucjeNaTalerzu napisał

    28 października 2013 o 07:44

    Nie wiedziałam o tym dniu makaronu :). Miła ciekawostka i pretekst, żeby świętować z Twoim przepisem ;).

    Odpowiedz
  12. DżemDżus napisał

    28 października 2013 o 09:06

    Dyniowe pesto – doskonały pomysł na dyniowy sezon. Miło że „dynia rośnie w siłę” i mnożą się przepisy z jej wykorzystaniem.

    Odpowiedz
  13. Veggie napisał

    28 października 2013 o 09:17

    Mniam, też uwielbiam makarony, więc w sam raz dla mnie, super 🙂

    Odpowiedz
  14. Babe czka napisał

    28 października 2013 o 09:55

    Musiało być pyszne 🙂

    Odpowiedz
  15. Luka Li napisał

    28 października 2013 o 12:02

    PYCHA!

    Odpowiedz
  16. kulinarny blog samanthy napisał

    28 października 2013 o 16:09

    Ja też mogę jesć makaron w każdym wydaniu, z dynią na pewno smakuje wybornie 🙂 Pozdrawiam !

    Odpowiedz
  17. Monika napisał

    28 października 2013 o 16:17

    U mnie nie było dnia makaronu to chociaż sobie u Ciebie nakarmię oczy;) Pysznie wygląda!

    Odpowiedz
  18. Justyna Gonczaronek napisał

    28 października 2013 o 18:36

    pesto z dyni? super:) u mnie dziś pesto z bazylii 😀

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      1 listopada 2013 o 22:08

      Mniam 😀

      Odpowiedz
  19. Barbarella napisał

    28 października 2013 o 23:26

    Niezwykle smacznie świętowałaś ten dzień :-)) Makarony górą! 😀

    Odpowiedz
  20. Kolizje smakow napisał

    29 października 2013 o 09:02

    Aż mi mega ochote na makaron zrobiłaś tym daniem! Wygląda barzo apetycznie 🙂

    Odpowiedz
  21. Monica napisał

    29 października 2013 o 11:20

    W takiej wersji jeszcze nie jadłam makaronu. Pychoty 🙂

    Pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz
  22. eM Ka napisał

    29 października 2013 o 12:27

    wygląda fantastycznie, ja też polubiłam eksperymentowanie z dynią:)

    Odpowiedz
  23. mojamalakuchnia napisał

    29 października 2013 o 18:04

    Makaron wygląda bardzo smakowicie i na pewno był pyszny. Pozdrawiam! : )

    Odpowiedz
  24. Kam cia napisał

    29 października 2013 o 18:10

    Nigdy nie robiłam pesta z dyni… ale z makaronem zapewne wspaniałe połączenie :). Do tego słonecznik i parmezan – idealne na moje podniebienie :). Bardzo lubię tego typu połączenia :).

    Odpowiedz
  25. madlene17 napisał

    29 października 2013 o 18:44

    W końcu muszę zrobić jakiś makaron z dynią! Mam już nawet fajny pomysł, tylko gdzie ten czas…;)

    Odpowiedz
  26. One w Łodzi napisał

    29 października 2013 o 20:22

    Uwielbiamy makarony, ale makaron z dynią…na to byśmy nie wpadły:) Wygląda przepysznie:)

    Odpowiedz
  27. StudentsKitchen napisał

    29 października 2013 o 23:02

    Smakowicie wygląda. 🙂

    Odpowiedz
  28. Kaś napisał

    30 października 2013 o 07:06

    Bardzo fajny pomysł na pesto! Jadłaby się 🙂

    Odpowiedz
  29. Magiczna kuchnia Darii napisał

    31 października 2013 o 10:11

    Już wiem co zrobię z dynią pozostałą po babeczkach:)

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      1 listopada 2013 o 22:09

      😀 Świetnie !

      Odpowiedz
  30. inkarasz napisał

    4 listopada 2013 o 17:28

    koniecznie muszę wypróbować! :O

    Odpowiedz
  31. Karola Smyk napisał

    4 listopada 2013 o 18:14

    dynia pycha!!!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 138 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (185)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (99)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (17)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (103)
  • Śniadania (81)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Truskawkowa Fiesta - Gnocchi ze szparagami i suszonymi pomidorami w kremowym sosie śmietanowym
  • asia - Tunezja. Co warto zobaczyć? Co warto kupić? Dużo zdjęć!
  • Moja pasja smaku - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Aleksandra - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Anna - Pod Jabłonką. Prawdziwe domowe obiady w Łodzi.
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl