Mam dziś dla Was coś pysznego – pieczone bakłażany gotowane później w sosie curry. To jedno z tych ukochanych dań – bardzo aromatycznych i uszczęśliwiających 🙂 Nie wierzysz ? Spróbuj !
Składniki:
2 bakłażany (ok 800 g)
3 małe żółte cebule
3 – 4 ząbki czosnku
1 papryczka chili
świeży imbir – kawałek wielkości kciuka
1 puszka (400 g) pomidorów całych, bez skórki
1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
oliwa z oliwek + olej roślinny
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
sól himalajska, świeżo zmielony pieprz
garść posiekanej kolendry
+ dodatkowo: ryż
Wykonanie:
By pozbyć się goryczki z bakłażana:
Bakłażany umyj i pokrój w plastry ok 1 cm. Każdy plaster posyp obficie solą z obu stron i odstaw na około 1/2 godziny na durszlak. Po tym czasie zmyj z bakłażanów sól i osusz je papierowym ręcznikiem.
Piekarnik rozgrzej do 200 C. Na blasze do pieczenia rozłóż pokrojonego w plastry bakłażana, posyp solą, następnie skrop oliwą z oliwek. Piecz około 15 – 20 minut. Odstaw do przestygnięcia.
Przygotuj pozostałe składniki: cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek drobno posiekaj, z papryczki usuń pestki i drobno ją posiekaj, imbir obierz ze skórki i pokrój w bardzo drobną kostkę.
Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę wraz z papryczką chili – do momentu aż się zeszkli. Następnie dodaj cynamon, mieloną kolendrę, kurkumę i kumin, smaż około 2 – 3 minut. Dodaj czosnek i imbir, smaż kolejne 2 – 3 minuty mieszając.
Dodaj pomidory wraz zalewą, rozgnieć je na patelni, dopraw solą i pieprzem i gotuj około 5 minut. Dodaj mleko kokosowe oraz plastry bakłażana, gotuj około 15 – 20 minut – aż sos zacznie gęstnieć. W razie potrzeby – dopraw ponownie.
Curry podawaj w głębokich miseczkach z ugotowanym wcześniej ryżem. Przed podaniem posyp posiekaną kolendrą.
Smacznego !
Marzena napisał
Ale to musi być pyszne 🙂 bardzo lubię bakłażany a to danie już lubię 🙂
Agnieszka Wieczorek napisał
Zapowiada się przepysznie 🙂 Bakłażan wygląda świetnie, bardzo ciekawa propozycja!
Marzena napisał
Jako, że zwę się bakłażanożerca z zamiłowania zrobię to curry na bank:-)
cookiemonster napisał
Wygląda świetnie, a ostatnio miałam ochotę na ryż ! A tutaj mam taki wspaniały przepis 🙂