Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Pieczone młode ziemniaki z rozmarynem podane ze szparagami i rzodkiewką

Cześć ! Z okazji wolnej soboty, wybrałam się na targ. Spędziłam na nim pół dnia. Przechadzałam się pomiędzy alejkami, cieszyłam zapachem sezonowych owoców i warzyw (tak – warzywa i owoce wreszcie pachną !). Ta wizyta naładowała mnie pozytywną energią. Po długiej przerwie spowodowanej masą zawodowych obowiązków, zmotywowałam się do działania i wracam do Was ! Kopniakiem były też ostatnie warsztaty w Food lab studio z Grzesiem Łapanowskim. Obiecuję, że już nie będę robić tak długich przerw ! Mój powrót do gotowania uczciłam młodymi ziemniakami pieczonymi z rozmarynem, do tego – szparagi, rzodkiewki, koperek i natka pietruszki. Żeby nie było za 'sucho’ – danie podane z dressingiem z szalotki, grubego szczypioru, odrobiny octu jabłkowego, miodu, oliwy z oliwek, soli i pieprzu. Foodporn jednym słowem.
Do stworzenia potrawy, zainspirowało mnie zdjęcie znalezione na stronie pinterest. Po poszukiwaniach, trafiłam na bloga, gdzie znajduje się przepis.

DSC_0030

Składniki (2 porcje):
300 g młodych małych ziemniaków (8 sztuk)
200 g szparagów zielonych
5 – 6 rzodkiewek
1,5 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
1,5 łyżki drobno posiekanego koperku
oliwa z oliwek
sól i świeżo zmielony pieprz, suszony rozmaryn

Dressing:
1 szalotka
duża garść posiekanego grubego szczypioru
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 łyżka miodu
oliwa z oliwek (’na oko’)
sól i świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:
Ziemniaków nie obieraj. Oczyść je dokładnie, umyj i osusz, następnie umieść w misce. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz suszonym rozmarynem. Dodaj oliwę z oliwek. Ilość wedle uznania. Całość wymieszaj łyżką i wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 200 C przez 30 minut. Po tym czasie – wyjmij blachę i ziemniaki rozgnieć delikatnie widelcem. Umieść ponownie w piekarniku i piecz 10 minut.
Szparagi podsmaż na gorącej patelni z oliwą z oliwek. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Szparagi smaż około 3 – 4 minut. Często mieszaj, podrzucając na patelni.
Rzodkiewki oczyść i pokrój w plastry.
Dressing: Szalotkę i szczypior pokrój drobno. Umieść je w misce wraz z oliwą z oliwek, octem, miodem. Dopraw solą i pieprzem.
Gotowe ziemniaki wyłóż na talerze, posyp posiekaną natką pietruszki i koperkiem. Dodaj szparagi i rzodkiewkę. Smacznego !

DSC_0025

28 kwietnia 2016 Kategoria: Drugie dania, Sałatki i surówki, Sezonowo, Wege, Zdrowo komentarzy 12

Komentarze

  1. Kasia Tapenda napisał

    28 kwietnia 2016 o 23:20

    Mnie już same pyrki z rozmarynem zadawalają. Nie wiem jakbym zareagowała na tyle dobra. Może wyszłabym ze skóry 😉

    Pozdrawiam serdecznie
    Kaisa

    Odpowiedz
  2. Ola Wilczek napisał

    30 kwietnia 2016 o 07:04

    Młode ziemniaki 🙂 Nie widziałam jeszcze u siebie, ale nie mogę się już ich doczekać!

    Odpowiedz
  3. Ania - Fabryka Pomysłów napisał

    30 kwietnia 2016 o 21:43

    pyszny wiosenny obiad 🙂

    Odpowiedz
  4. Piotr napisał

    1 maja 2016 o 20:03

    Ale pyszne ziemniaki! A do tego ta rzodkiewka i szparagi – mniam! 🙂

    Odpowiedz
  5. Moje Bistro napisał

    1 maja 2016 o 22:47

    Młode ziemniaczki, co ja gadam… takie danie! Dodatek rozmarynu doskonale wzbogaca danie. Pierwsza klasa.

    Odpowiedz
  6. AZgotuj napisał

    2 maja 2016 o 17:21

    Przepysznie. Muszę i ja iść na targ – zobaczyć wiosenne warzywa i kupić / Smaczne danie!!!

    Odpowiedz
  7. laNika napisał

    3 maja 2016 o 08:55

    Uwielbiam pieczone ziemniaki! A tu jeszcze młode i tak pięknie podane. Musiało być bardzo smacznie 🙂

    Odpowiedz
  8. Sosna napisał

    3 maja 2016 o 13:15

    Wyglądają bajecznie! 🙂

    Odpowiedz
  9. Agnieszka Wieczorek napisał

    3 maja 2016 o 14:14

    O tak! Warzywa i owoce wreszcie pachną 🙂 Czekam z utęsknieniem na truskawki 🙂
    A ziemniaczki przygotowałaś rewelacyjnie! Takie to ja mogę jeśc i jeść 🙂

    Odpowiedz
  10. Aneta napisał

    3 maja 2016 o 15:19

    Pieczone ziemniaki uwielbiam!

    Odpowiedz
  11. Gibeek napisał

    4 maja 2016 o 09:07

    Ojeja! Nie dość, że prezentuje się przepięknie, to i musi smakować nieziemsko! 🙂

    Odpowiedz
  12. amanda-butikzprzepisami napisał

    4 maja 2016 o 18:50

    Fajne danie na uczczenie powrotu do blogowania i widać tę pozytywną energię ze spaceru po ryneczku! 🙂 Super pomysł na „zielony” dressing 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Martyna - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Sklep w ajencje - Rachel Hofstetter : Ugotuj swój biznes. Historie miłośników jedzenia, którzy swoją pasję zamienili w karierę.
  • Codzienna - Spaghetti z pesto z buraków
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl