Cześć ! Z okazji wolnej soboty, wybrałam się na targ. Spędziłam na nim pół dnia. Przechadzałam się pomiędzy alejkami, cieszyłam zapachem sezonowych owoców i warzyw (tak – warzywa i owoce wreszcie pachną !). Ta wizyta naładowała mnie pozytywną energią. Po długiej przerwie spowodowanej masą zawodowych obowiązków, zmotywowałam się do działania i wracam do Was ! Kopniakiem były też ostatnie warsztaty w Food lab studio z Grzesiem Łapanowskim. Obiecuję, że już nie będę robić tak długich przerw ! Mój powrót do gotowania uczciłam młodymi ziemniakami pieczonymi z rozmarynem, do tego – szparagi, rzodkiewki, koperek i natka pietruszki. Żeby nie było za 'sucho’ – danie podane z dressingiem z szalotki, grubego szczypioru, odrobiny octu jabłkowego, miodu, oliwy z oliwek, soli i pieprzu. Foodporn jednym słowem.
Do stworzenia potrawy, zainspirowało mnie zdjęcie znalezione na stronie pinterest. Po poszukiwaniach, trafiłam na bloga, gdzie znajduje się przepis.
Składniki (2 porcje):
300 g młodych małych ziemniaków (8 sztuk)
200 g szparagów zielonych
5 – 6 rzodkiewek
1,5 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
1,5 łyżki drobno posiekanego koperku
oliwa z oliwek
sól i świeżo zmielony pieprz, suszony rozmaryn
Dressing:
1 szalotka
duża garść posiekanego grubego szczypioru
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 łyżka miodu
oliwa z oliwek (’na oko’)
sól i świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Ziemniaków nie obieraj. Oczyść je dokładnie, umyj i osusz, następnie umieść w misce. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz suszonym rozmarynem. Dodaj oliwę z oliwek. Ilość wedle uznania. Całość wymieszaj łyżką i wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 200 C przez 30 minut. Po tym czasie – wyjmij blachę i ziemniaki rozgnieć delikatnie widelcem. Umieść ponownie w piekarniku i piecz 10 minut.
Szparagi podsmaż na gorącej patelni z oliwą z oliwek. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Szparagi smaż około 3 – 4 minut. Często mieszaj, podrzucając na patelni.
Rzodkiewki oczyść i pokrój w plastry.
Dressing: Szalotkę i szczypior pokrój drobno. Umieść je w misce wraz z oliwą z oliwek, octem, miodem. Dopraw solą i pieprzem.
Gotowe ziemniaki wyłóż na talerze, posyp posiekaną natką pietruszki i koperkiem. Dodaj szparagi i rzodkiewkę. Smacznego !
Mnie już same pyrki z rozmarynem zadawalają. Nie wiem jakbym zareagowała na tyle dobra. Może wyszłabym ze skóry 😉
Pozdrawiam serdecznie
Kaisa
Młode ziemniaki 🙂 Nie widziałam jeszcze u siebie, ale nie mogę się już ich doczekać!
pyszny wiosenny obiad 🙂
Ale pyszne ziemniaki! A do tego ta rzodkiewka i szparagi – mniam! 🙂
Młode ziemniaczki, co ja gadam… takie danie! Dodatek rozmarynu doskonale wzbogaca danie. Pierwsza klasa.
Przepysznie. Muszę i ja iść na targ – zobaczyć wiosenne warzywa i kupić / Smaczne danie!!!
Uwielbiam pieczone ziemniaki! A tu jeszcze młode i tak pięknie podane. Musiało być bardzo smacznie 🙂
Wyglądają bajecznie! 🙂
O tak! Warzywa i owoce wreszcie pachną 🙂 Czekam z utęsknieniem na truskawki 🙂
A ziemniaczki przygotowałaś rewelacyjnie! Takie to ja mogę jeśc i jeść 🙂
Pieczone ziemniaki uwielbiam!
Ojeja! Nie dość, że prezentuje się przepięknie, to i musi smakować nieziemsko! 🙂
Fajne danie na uczczenie powrotu do blogowania i widać tę pozytywną energię ze spaceru po ryneczku! 🙂 Super pomysł na „zielony” dressing 🙂