Cześć. W prostocie siła, prawda ?! Dziś mam dla Was fajną propozycję na obiad. sama taki często przyrządzam. Pieczone pomidorki koktajlowe z żółtą papryką i czerwoną cebulą podane z makaronem z pesto bazyliowo-pietruszkowym. Danie nie jest wymagające a zjecie je ze smakiem 🙂
Składniki – pieczone warzywa:
1 żółta papryka
1 mała czerwona cebula
500 g pomidorków cherry
oliwa z oliwek
sól himalajska, świeżo zmielony pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
grana padano
Składniki – pesto:
bazylia – 1 doniczka
1 pęczek natki pietruszki
2 ząbki czosnku
1 łyżki płatków migdałowych zarumienionych na suchej patelni
1 czubata łyżka tartego parmezanu
1/4 szklanki oliwy z oliwek
sól himalajska i świeżo zmielony pieprz
+ makaron rigatoni
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzej do 200 C. Warzywa umyj i pokrój – paprykę na małe kawałki, cebulę w półplasterki, pomidorki na pół. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, rozłóż na niej warzywa, skrop oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem. Piecz przez około 40 – 45 minut.
Pod koniec pieczenia – ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Zrobienie pesto zajmuje dosłownie minutę, dlatego zawsze robię je ‚na ostatnią chwilę’ przed odcedzeniem makaronu.
Bazylię, natkę pietruszki, czosnek, płatki migdałów, parmezan i oliwę z oliwek umieść w wysokim naczyniu i całość zblenduj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Ugotowany makaron wymieszaj wraz z pesto.
Na talerze wyłóż pieczone warzywa i makaron z pesto. Posyp natką pietruszki i drobno startym grana padano. Smacznego !
Megly napisał
Makarony – moja miłość. Danie przemawia do mnie w 100%. Jejku, ile ja bym dała, aby dziś mieć taki obiad… Nawet pietruszka mi tu nie przeszkadza. Chyba ją oswajam 😀 Pozdrawiam 🙂
mlodakk napisał
Wygląda ciekawie i kusząco
piegusek napisał
moje ślinianki zwariowały na ten widok! cudowne danie:)
piekno-z-natury.pl napisał
Zdecydowanie trafiłaś w mój gust kulinarny 😉 Dla mnie makaronu nigdy zbyt wiele – to taka moja słabość, z którą nawet nie próbuję walczyć 😉 Twoja propozycja smaczna i zdrowa, a więc wszystko co najważniejsze 🙂
U Rudej na Talerzu napisał
Prezentuje się niemal wiosennie ! Te kolory <3
Magdalena napisał
jak pysznie:)
napiecyku napisał
Bardzo apetycznie, aż się chce spróbować 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl napisał
Fantastyczny smak 🙂
Angie napisał
Kocham pieczone warzywa, więc to przepis, jak najbardziej dla mojego brzucha!
emi napisał
Wygląda smakowicie i tak kolorowo, wiosennie. Uwielbiam pesto!
Ale Pysznie - Blog Kulinarny napisał
Troszkę mięska i dla mnie obiad idealny 🙂 Wygląda wspaniale…
Dietifitka napisał
Pyszne danie, idealne składniki. Zdecydowanie do zrobienia jak najszybciej! 🙂
Ania - Fabryka Pomysłów napisał
pyszna makaronowa propozycja 🙂