Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Pieczone pomidorki i papryka podane z makaronem rigatoni z pesto bazyliowo-pietruszkowym

Cześć. W prostocie siła, prawda ?! Dziś mam dla Was fajną propozycję na obiad. sama taki często przyrządzam. Pieczone pomidorki koktajlowe z żółtą papryką i czerwoną cebulą podane z makaronem z pesto bazyliowo-pietruszkowym. Danie nie jest wymagające a zjecie je ze smakiem 🙂

img_7515

Składniki – pieczone warzywa:
1 żółta papryka
1 mała czerwona cebula
500 g pomidorków cherry
oliwa z oliwek
sól himalajska, świeżo zmielony pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
grana padano

Składniki – pesto:
bazylia – 1 doniczka
1 pęczek natki pietruszki
2 ząbki czosnku
1 łyżki płatków migdałowych zarumienionych na suchej patelni
1 czubata łyżka tartego parmezanu
1/4 szklanki oliwy z oliwek
sól himalajska i świeżo zmielony pieprz

+ makaron rigatoni

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzej do 200 C. Warzywa umyj i pokrój – paprykę na małe kawałki, cebulę w półplasterki, pomidorki na pół. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, rozłóż na niej warzywa, skrop oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem. Piecz przez około 40 – 45 minut.
Pod koniec pieczenia – ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Zrobienie pesto zajmuje dosłownie minutę, dlatego zawsze robię je ‚na ostatnią chwilę’ przed odcedzeniem makaronu.
Bazylię, natkę pietruszki, czosnek, płatki migdałów, parmezan i oliwę z oliwek umieść w wysokim naczyniu i całość zblenduj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Ugotowany makaron wymieszaj wraz z pesto.
Na talerze wyłóż pieczone warzywa i makaron z pesto. Posyp natką pietruszki i drobno startym grana padano. Smacznego !

 

14 listopada 2016 Kategoria: Drugie dania, Makarony, Sezonowo, Wege, Zdrowo komentarzy 13

Komentarze

  1. Megly napisał

    14 listopada 2016 o 10:03

    Makarony – moja miłość. Danie przemawia do mnie w 100%. Jejku, ile ja bym dała, aby dziś mieć taki obiad… Nawet pietruszka mi tu nie przeszkadza. Chyba ją oswajam 😀 Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
  2. mlodakk napisał

    14 listopada 2016 o 11:10

    Wygląda ciekawie i kusząco

    Odpowiedz
  3. piegusek napisał

    14 listopada 2016 o 11:52

    moje ślinianki zwariowały na ten widok! cudowne danie:)

    Odpowiedz
  4. piekno-z-natury.pl napisał

    14 listopada 2016 o 17:22

    Zdecydowanie trafiłaś w mój gust kulinarny 😉 Dla mnie makaronu nigdy zbyt wiele – to taka moja słabość, z którą nawet nie próbuję walczyć 😉 Twoja propozycja smaczna i zdrowa, a więc wszystko co najważniejsze 🙂

    Odpowiedz
  5. U Rudej na Talerzu napisał

    14 listopada 2016 o 18:37

    Prezentuje się niemal wiosennie ! Te kolory <3

    Odpowiedz
  6. Magdalena napisał

    14 listopada 2016 o 19:33

    jak pysznie:)

    Odpowiedz
  7. napiecyku napisał

    14 listopada 2016 o 19:54

    Bardzo apetycznie, aż się chce spróbować 🙂

    Odpowiedz
  8. domowacukierniaewy.blox.pl napisał

    14 listopada 2016 o 20:28

    Fantastyczny smak 🙂

    Odpowiedz
  9. Angie napisał

    15 listopada 2016 o 11:00

    Kocham pieczone warzywa, więc to przepis, jak najbardziej dla mojego brzucha!

    Odpowiedz
  10. emi napisał

    15 listopada 2016 o 15:53

    Wygląda smakowicie i tak kolorowo, wiosennie. Uwielbiam pesto!

    Odpowiedz
  11. Ale Pysznie - Blog Kulinarny napisał

    16 listopada 2016 o 13:09

    Troszkę mięska i dla mnie obiad idealny 🙂 Wygląda wspaniale…

    Odpowiedz
  12. Dietifitka napisał

    17 listopada 2016 o 08:44

    Pyszne danie, idealne składniki. Zdecydowanie do zrobienia jak najszybciej! 🙂

    Odpowiedz
  13. Ania - Fabryka Pomysłów napisał

    19 listopada 2016 o 17:02

    pyszna makaronowa propozycja 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Martyna - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Sklep w ajencje - Rachel Hofstetter : Ugotuj swój biznes. Historie miłośników jedzenia, którzy swoją pasję zamienili w karierę.
  • Codzienna - Spaghetti z pesto z buraków
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl