Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Pieczone warzywa: młode ziemniaki i marchewka podane ze szparagami, świeżym szpinakiem i kwaśną śmietaną

Od zawsze powtarzam, że w prostocie siła i tak jest właśnie w przypadku tego dania. Pieczone warzywa – dobrze doprawione tymiankiem i rozmarynem, do tego świeże liście szpinaku i kwaśna śmietana. Połączenie idealne. To jest właśnie mój idealny wiosenny obiad, który często będzie gościł na moim stole 🙂 Spróbuj i Ty !

DSC_0049

Składniki (2 porcje):
2 duże garście liści świeżego szpinaku
250 – 300 g młodych małych ziemniaków
1 duża marchewka
300 g zielonych szparagów
oliwa z oliwek
sól, świeżo zmielony pieprz, suszony tymianek i rozmaryn
2 ząbki czosnku – nieobrane

Wykonanie: Ziemniaków nie obieraj. Oczyść je dokładnie, umyj i osusz, pokrój na ćwiartki następnie umieść w misce. Marchewkę umyj, odkrój końcówki, przekrój na pół, następnie na ćwiartki, dodaj do ziemniaków. Dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem, suszonym rozmarynem i tymiankiem. Dodaj oliwę z oliwek. Ilość wedle uznania. Całość wymieszaj łyżką i wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodaj ząbki czosnku. Piecz w 250 C przez 20 – 25 minut. Szparagi podsmaż na gorącej patelni z oliwą z oliwek. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Szparagi smaż około 3 – 4 minut. Często mieszaj, podrzucając na patelni.
Szpinak umyj i ususz. Liście ułóż na talerzu, dodaj pieczone ziemniaki, marchewkę oraz szparagi. Podawaj z kwaśną śmietaną. Smacznego !

DSC_0056 DSC_0067

4 maja 2016 Kategoria: Drugie dania, Sałatki i surówki, Sezonowo, Wege, Zdrowo komentarzy 13

Komentarze

  1. Ciekawska Magdalena napisał

    4 maja 2016 o 08:19

    mmm aż mi ślinka cieknie ;D

    Odpowiedz
  2. ewa napisał

    4 maja 2016 o 12:12

    proste i smaczne,lubię:)

    Odpowiedz
  3. napiecyku napisał

    4 maja 2016 o 14:13

    Gdybym gotowała sama dla siebie, jadłabym takie obiady codziennie 🙂

    Odpowiedz
  4. foodmania napisał

    4 maja 2016 o 16:22

    idealne! pyszne i zdrowe!
    zapraszam do udziału w wiosennym konkursie 🙂 zapraszam do udziału w wiosennym konkursie 🙂 http://foodmania-przepisy.blogspot.com/search/label/KONKURS

    Odpowiedz
  5. Ania - Fabryka Pomysłów napisał

    4 maja 2016 o 18:34

    pyszny sezonowy obiad! 🙂

    Odpowiedz
  6. Mada napisał

    4 maja 2016 o 21:01

    wspaniałe, ależ i się zachciało młodych ziemniaków!

    Odpowiedz
  7. Rebecca Sharp napisał

    5 maja 2016 o 16:28

    Tak to jest to co lubię, i robię dosłownie tak samo jak Ty. Dodatkowo jeszcze na talerzu lądują pieczone buraczki oraz kalarepa. Od czasu do czasu kalafior. Dodatek przypraw nie tylko poprawia smak, ale też dodaje dużo właściwości odżywczych!

    Odpowiedz
  8. marcela napisał

    5 maja 2016 o 20:53

    pyszności! zdjęcia wyglądają cudownie!

    Odpowiedz
  9. judik napisał

    6 maja 2016 o 17:50

    Super pomysł! 🙂

    Odpowiedz
  10. Hrabina w kuchni napisał

    6 maja 2016 o 19:52

    Rewelacja, danie idealnie wpisuje się w moje smaki 🙂

    Odpowiedz
  11. domowacukierniaewy.blox.pl napisał

    6 maja 2016 o 22:03

    Mniam, dla mnie super! 🙂

    Odpowiedz
  12. Martina Em napisał

    7 maja 2016 o 10:46

    Prosto i smacznie- to lubię 🙂 W końcu zaczynamy sezon warzyw.

    Odpowiedz
  13. effa napisał

    7 maja 2016 o 21:38

    wspaniałe danie!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Martyna - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Sklep w ajencje - Rachel Hofstetter : Ugotuj swój biznes. Historie miłośników jedzenia, którzy swoją pasję zamienili w karierę.
  • Codzienna - Spaghetti z pesto z buraków
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl