Od zawsze powtarzam, że w prostocie siła i tak jest właśnie w przypadku tego dania. Pieczone warzywa – dobrze doprawione tymiankiem i rozmarynem, do tego świeże liście szpinaku i kwaśna śmietana. Połączenie idealne. To jest właśnie mój idealny wiosenny obiad, który często będzie gościł na moim stole 🙂 Spróbuj i Ty !
Składniki (2 porcje):
2 duże garście liści świeżego szpinaku
250 – 300 g młodych małych ziemniaków
1 duża marchewka
300 g zielonych szparagów
oliwa z oliwek
sól, świeżo zmielony pieprz, suszony tymianek i rozmaryn
2 ząbki czosnku – nieobrane
Wykonanie: Ziemniaków nie obieraj. Oczyść je dokładnie, umyj i osusz, pokrój na ćwiartki następnie umieść w misce. Marchewkę umyj, odkrój końcówki, przekrój na pół, następnie na ćwiartki, dodaj do ziemniaków. Dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem, suszonym rozmarynem i tymiankiem. Dodaj oliwę z oliwek. Ilość wedle uznania. Całość wymieszaj łyżką i wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodaj ząbki czosnku. Piecz w 250 C przez 20 – 25 minut. Szparagi podsmaż na gorącej patelni z oliwą z oliwek. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Szparagi smaż około 3 – 4 minut. Często mieszaj, podrzucając na patelni.
Szpinak umyj i ususz. Liście ułóż na talerzu, dodaj pieczone ziemniaki, marchewkę oraz szparagi. Podawaj z kwaśną śmietaną. Smacznego !
Ciekawska Magdalena napisał
mmm aż mi ślinka cieknie ;D
ewa napisał
proste i smaczne,lubię:)
napiecyku napisał
Gdybym gotowała sama dla siebie, jadłabym takie obiady codziennie 🙂
foodmania napisał
idealne! pyszne i zdrowe!
zapraszam do udziału w wiosennym konkursie 🙂 zapraszam do udziału w wiosennym konkursie 🙂 http://foodmania-przepisy.blogspot.com/search/label/KONKURS
Ania - Fabryka Pomysłów napisał
pyszny sezonowy obiad! 🙂
Mada napisał
wspaniałe, ależ i się zachciało młodych ziemniaków!
Rebecca Sharp napisał
Tak to jest to co lubię, i robię dosłownie tak samo jak Ty. Dodatkowo jeszcze na talerzu lądują pieczone buraczki oraz kalarepa. Od czasu do czasu kalafior. Dodatek przypraw nie tylko poprawia smak, ale też dodaje dużo właściwości odżywczych!
marcela napisał
pyszności! zdjęcia wyglądają cudownie!
judik napisał
Super pomysł! 🙂
Hrabina w kuchni napisał
Rewelacja, danie idealnie wpisuje się w moje smaki 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl napisał
Mniam, dla mnie super! 🙂
Martina Em napisał
Prosto i smacznie- to lubię 🙂 W końcu zaczynamy sezon warzyw.
effa napisał
wspaniałe danie!