Od zawsze powtarzam, że w prostocie siła i tak jest właśnie w przypadku tego dania. Pieczone warzywa – dobrze doprawione tymiankiem i rozmarynem, do tego świeże liście szpinaku i kwaśna śmietana. Połączenie idealne. To jest właśnie mój idealny wiosenny obiad, który często będzie gościł na moim stole 🙂 Spróbuj i Ty !
Składniki (2 porcje):
2 duże garście liści świeżego szpinaku
250 – 300 g młodych małych ziemniaków
1 duża marchewka
300 g zielonych szparagów
oliwa z oliwek
sól, świeżo zmielony pieprz, suszony tymianek i rozmaryn
2 ząbki czosnku – nieobrane
Wykonanie: Ziemniaków nie obieraj. Oczyść je dokładnie, umyj i osusz, pokrój na ćwiartki następnie umieść w misce. Marchewkę umyj, odkrój końcówki, przekrój na pół, następnie na ćwiartki, dodaj do ziemniaków. Dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem, suszonym rozmarynem i tymiankiem. Dodaj oliwę z oliwek. Ilość wedle uznania. Całość wymieszaj łyżką i wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodaj ząbki czosnku. Piecz w 250 C przez 20 – 25 minut. Szparagi podsmaż na gorącej patelni z oliwą z oliwek. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Szparagi smaż około 3 – 4 minut. Często mieszaj, podrzucając na patelni.
Szpinak umyj i ususz. Liście ułóż na talerzu, dodaj pieczone ziemniaki, marchewkę oraz szparagi. Podawaj z kwaśną śmietaną. Smacznego !
mmm aż mi ślinka cieknie ;D
proste i smaczne,lubię:)
Gdybym gotowała sama dla siebie, jadłabym takie obiady codziennie 🙂
idealne! pyszne i zdrowe!
zapraszam do udziału w wiosennym konkursie 🙂 zapraszam do udziału w wiosennym konkursie 🙂 http://foodmania-przepisy.blogspot.com/search/label/KONKURS
pyszny sezonowy obiad! 🙂
wspaniałe, ależ i się zachciało młodych ziemniaków!
Tak to jest to co lubię, i robię dosłownie tak samo jak Ty. Dodatkowo jeszcze na talerzu lądują pieczone buraczki oraz kalarepa. Od czasu do czasu kalafior. Dodatek przypraw nie tylko poprawia smak, ale też dodaje dużo właściwości odżywczych!
pyszności! zdjęcia wyglądają cudownie!
Super pomysł! 🙂
Rewelacja, danie idealnie wpisuje się w moje smaki 🙂
Mniam, dla mnie super! 🙂
Prosto i smacznie- to lubię 🙂 W końcu zaczynamy sezon warzyw.
wspaniałe danie!