Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Pieczone warzywa z makaronem z pesto bazyliowym

W prostocie siła 🙂 ! Jeśli latem nie lubisz spędzać zbyt wiele czasu w kuchni, zainspiruj się tym daniem. Teraz mamy najlepsze warzywa więc warto z nich korzystać. Danie proste w wykonaniu i zarazem pyszne. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Przepis na 2 porcje.

1

Składniki – pieczone warzywa:
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 zielona papryka
1 cukinia
1 mała czerwona cebula
6 pomidorków cherry
6 pomidorków koktajlowych żółtych
oliwa z oliwek
sól himalajska, świeżo zmielony pieprz

Składniki – pesto:
bazylia – 1 doniczka
2 ząbki czosnku
1 łyżki płatków migdałowych zarumienionych na suchej patelni
1 czubata łyżka tartego parmezanu
1/4 szklanki oliwy z oliwek
sól himalajska i świeżo zmielony pieprz

+ dodatkowo: ulubiony makaron

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzej do 200 C. Warzywa umyj i pokrój – paprykę na małe kawałki, cukinię i cebulę w półplasterki, pomidorki na pół. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, rozłóż na niej warzywa, skrop oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem. Piecz przez około 40 – 45 minut.
Pod koniec pieczenia – ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Zrobienie pesto zajmuje dosłownie minutę, dlatego zawsze robię je ‚na ostatnią chwilę’ przed odcedzeniem makaronu.
Bazylię, czosnek, płatki migdałów, parmezan i oliwę z oliwek umieść w wysokim naczyniu i całość zblenduj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Ugotowany makaron wymieszaj wraz z pesto.
Na talerze wyłóż pieczone warzywa i makaron z pesto. Smacznego !

 

20 sierpnia 2015 Kategoria: Drugie dania, Makarony, Sezonowo, Wege, Zdrowo komentarzy 16

Komentarze

  1. Agnieszka Wieczorek napisał

    20 sierpnia 2015 o 16:17

    Wygląda przepysznie 🙂 Latem staram się jeść jak najwięcej warzyw i owoców, bo wtedy są najsmaczniejsze i najzdrowsze. Chętnie skorzystam z przepisu 🙂

    Odpowiedz
  2. ola lallola napisał

    20 sierpnia 2015 o 19:02

    lubię tak, bardzo, z bazyliowym pesto też, myk widziałam kiedyś u Nigel’a Slater’a i zakochałam się 🙂

    Odpowiedz
  3. Piotr napisał

    20 sierpnia 2015 o 19:57

    Wspaniałe połączenie, aż prosi się o wypróbowanie 🙂

    Odpowiedz
  4. domowacukierniaewy.blox.pl napisał

    20 sierpnia 2015 o 20:45

    O proszę, jak pysznie 🙂 W sezonie często korzystam z warzyw, teraz są najlepsze 😉

    Odpowiedz
  5. Olka napisał

    22 sierpnia 2015 o 00:35

    Pieczone warzywa super ! całe danie pycha 🙂

    Odpowiedz
  6. Marzena napisał

    22 sierpnia 2015 o 20:02

    Wspaniałe danie 🙂 już mi smakuje 🙂

    Odpowiedz
  7. Students Kitchen napisał

    23 sierpnia 2015 o 11:28

    Mmm, danie wygląda przepysznie! 🙂

    Odpowiedz
  8. cookiemonster napisał

    24 sierpnia 2015 o 06:13

    Cudowne zdjęcia! Aż ślinka leci a smak musi być świetny ! 🙂

    Odpowiedz
  9. Sosna napisał

    24 sierpnia 2015 o 16:43

    Jakie one smakowite! :>

    Odpowiedz
  10. Ciążowe Zachcianki napisał

    25 sierpnia 2015 o 19:50

    Idealna propozycja na letni obiad. Smacznie i zdrowo, tak lubię:)

    Odpowiedz
  11. marcelina napisał

    26 sierpnia 2015 o 05:16

    Pyszny duet! Pesto i pieczone warzywa, oderwać się od przepisu nie mogę, jadłabym 🙂

    Odpowiedz
  12. alezakwas napisał

    30 sierpnia 2015 o 14:08

    Takie warzywka z pesto mogę jeść codziennie, co najmniej kopiec na raz!

    Odpowiedz
  13. Marta napisał

    31 sierpnia 2015 o 05:33

    Uwielbiam takie dania!

    Odpowiedz
  14. kasia napisał

    3 września 2015 o 18:22

    Danie dziś przygotowane ? bardzo pyszne i szybko wykonane. Zawsze kupowałam pesto, ale to własnoręcznie przygotowane jest lepsze

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      4 września 2015 o 10:08

      Kasiu bardzo mi miło to czytać, pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
  15. Urszula napisał

    9 września 2015 o 09:38

    Takie smaki to moje smaki 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 138 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Aleksandra - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Anna - Pod Jabłonką. Prawdziwe domowe obiady w Łodzi.
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl