W prostocie siła 🙂 ! Jeśli latem nie lubisz spędzać zbyt wiele czasu w kuchni, zainspiruj się tym daniem. Teraz mamy najlepsze warzywa więc warto z nich korzystać. Danie proste w wykonaniu i zarazem pyszne. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Przepis na 2 porcje.
Składniki – pieczone warzywa:
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 zielona papryka
1 cukinia
1 mała czerwona cebula
6 pomidorków cherry
6 pomidorków koktajlowych żółtych
oliwa z oliwek
sól himalajska, świeżo zmielony pieprz
Składniki – pesto:
bazylia – 1 doniczka
2 ząbki czosnku
1 łyżki płatków migdałowych zarumienionych na suchej patelni
1 czubata łyżka tartego parmezanu
1/4 szklanki oliwy z oliwek
sól himalajska i świeżo zmielony pieprz
+ dodatkowo: ulubiony makaron
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzej do 200 C. Warzywa umyj i pokrój – paprykę na małe kawałki, cukinię i cebulę w półplasterki, pomidorki na pół. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, rozłóż na niej warzywa, skrop oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem. Piecz przez około 40 – 45 minut.
Pod koniec pieczenia – ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Zrobienie pesto zajmuje dosłownie minutę, dlatego zawsze robię je ‚na ostatnią chwilę’ przed odcedzeniem makaronu.
Bazylię, czosnek, płatki migdałów, parmezan i oliwę z oliwek umieść w wysokim naczyniu i całość zblenduj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Ugotowany makaron wymieszaj wraz z pesto.
Na talerze wyłóż pieczone warzywa i makaron z pesto. Smacznego !
Agnieszka Wieczorek napisał
Wygląda przepysznie 🙂 Latem staram się jeść jak najwięcej warzyw i owoców, bo wtedy są najsmaczniejsze i najzdrowsze. Chętnie skorzystam z przepisu 🙂
ola lallola napisał
lubię tak, bardzo, z bazyliowym pesto też, myk widziałam kiedyś u Nigel’a Slater’a i zakochałam się 🙂
Piotr napisał
Wspaniałe połączenie, aż prosi się o wypróbowanie 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl napisał
O proszę, jak pysznie 🙂 W sezonie często korzystam z warzyw, teraz są najlepsze 😉
Olka napisał
Pieczone warzywa super ! całe danie pycha 🙂
Marzena napisał
Wspaniałe danie 🙂 już mi smakuje 🙂
Students Kitchen napisał
Mmm, danie wygląda przepysznie! 🙂
cookiemonster napisał
Cudowne zdjęcia! Aż ślinka leci a smak musi być świetny ! 🙂
Sosna napisał
Jakie one smakowite! :>
Ciążowe Zachcianki napisał
Idealna propozycja na letni obiad. Smacznie i zdrowo, tak lubię:)
marcelina napisał
Pyszny duet! Pesto i pieczone warzywa, oderwać się od przepisu nie mogę, jadłabym 🙂
alezakwas napisał
Takie warzywka z pesto mogę jeść codziennie, co najmniej kopiec na raz!
Marta napisał
Uwielbiam takie dania!
kasia napisał
Danie dziś przygotowane ? bardzo pyszne i szybko wykonane. Zawsze kupowałam pesto, ale to własnoręcznie przygotowane jest lepsze
Moja pasja smaku napisał
Kasiu bardzo mi miło to czytać, pozdrawiam 🙂
Urszula napisał
Takie smaki to moje smaki 🙂