Witam Was ciepło ! Mamy już listopad. Miesiąc ten kojarzy mi się z gęsiną. Nabrałam ochoty na pyszną pierś z gęsi pieczoną z jabłkami podana z jabłkowym risotto na cydrze. Dziś dzielę się z Wami przepisem. „Na świętego Marcina gęś do komina”, więc nie ma co zwlekać 😉 !
Składniki (2 – 4 porcje):
pierś z gęsi z kością i skórą (u mnie 1,2 kg)
2 jabłka (u mnie twarde odmiany Cortland) – pokrojone w ósemki, bez gniazd nasiennych
2/3 szklanki cydru
sól, świeżo zmielony pieprz, suszony tymianek i majeranek
Składniki na risotto:
2 łyżki oliwy z oliwek + 1 czubata łyżka masła
1 czerwona cebula – pokrojona w drobną kostkę
2 – 3 ząbki czosnku – drobno posiekane
100 g ryżu arborio
1/2 szklanki cydru
700 ml bulionu warzywnego
2 łyżki zimnego masła
3 łyżki parmezanu – drobno startego + odrobina na koniec
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
świeżo zmielony pieprz, tymianek suszony
1/2 jabłka (u mnie twarde odmiany Cortland) – obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
Wykonanie:
Przygotuj naczynie do zapiekania z pokrywką. Mięso opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Umieść w naczyniu do zapiekania. Jabłka ułóż dookoła gęsi. Delikatnie, na jabłka wylej cydr. Tak by cydr trafił na spód naczynia. Całość dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem, suszony tymiankiem i majerankiem. Naczynie przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 C. Piecz 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 160 C i piecz około 1 godziny 40 minut. Większa pierś będzie wymagała dłuższego czasu pieczenia. Następnie zdejmij pokrywkę, włącz opcję grill (u mnie podwójny grill), pokręć temperaturę do 200 C i piecz do momentu aż skórka nabierze pięknego koloru i będzie chrupiąca.
Risotto: W rondelku podgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek wraz z 1 łyżką masła, dodaj drobno posiekaną cebulę, smaż do momentu aż zmięknie. Dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę. Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Następnie dodaj jabłko i wlej wino, często mieszaj. Dopraw pieprzem i tymiankiem. Gdy ryż ‚wypije’ wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż ryż ‚wypije’ poprzednią porcję bulionu.
Gdy ryż uzyska pożądaną miękkość, rondel zdejmij z ognia. Dodaj parmezan i 2 łyżki zimnego masła, wymieszaj.
Rondel przykryj pokrywką i odstaw na 2 minuty.
Risotto wyłóż na talerze, posyp drobno startym parmezanem i natką pietruszki. Obok połóż pierś z gęsi i pieczone jabłka. Smacznego !
Angie napisał
O taką gęś to bym zjadła na pewno<3
U Rudej na Talerzu napisał
Fenomenalna – typowo jesienna propozycja 🙂
Kasia napisał
O Boże, cudo! Dałabym się pokroić za taką gąskę 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl napisał
Mmm, jest pysznie 🙂
Ania - Fabryka Pomysłów napisał
wspaniałe aromatyczne danie 🙂