Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Pierś z gęsi pieczona z jabłkami podana z jabłkowym risotto na cydrze

Witam Was ciepło ! Mamy już listopad. Miesiąc ten kojarzy mi się z gęsiną. Nabrałam ochoty na pyszną pierś z gęsi pieczoną z jabłkami podana z jabłkowym risotto na cydrze. Dziś dzielę się z Wami przepisem. „Na świętego Marcina gęś do komina”, więc nie ma co zwlekać 😉 !

dsc_0260

Składniki (2 – 4 porcje):
pierś z gęsi z kością i skórą (u mnie 1,2 kg)
2 jabłka (u mnie twarde odmiany Cortland) – pokrojone w ósemki, bez gniazd nasiennych
2/3 szklanki cydru
sól, świeżo zmielony pieprz, suszony tymianek i majeranek

Składniki na risotto:
2 łyżki oliwy z oliwek + 1 czubata łyżka masła
1 czerwona cebula – pokrojona w drobną kostkę
2 – 3 ząbki czosnku – drobno posiekane
100 g ryżu arborio
1/2 szklanki cydru
700 ml bulionu warzywnego
2 łyżki zimnego masła
3 łyżki parmezanu – drobno startego + odrobina na koniec
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
świeżo zmielony pieprz, tymianek suszony
1/2 jabłka (u mnie twarde odmiany Cortland) – obrane ze skórki i pokrojone w kostkę

Wykonanie:
Przygotuj naczynie do zapiekania z pokrywką. Mięso opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Umieść w naczyniu do zapiekania. Jabłka ułóż dookoła gęsi. Delikatnie, na jabłka wylej cydr. Tak by cydr trafił na spód naczynia. Całość dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem, suszony tymiankiem i majerankiem. Naczynie przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 C. Piecz 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 160 C i piecz około 1 godziny 40 minut. Większa pierś będzie wymagała dłuższego czasu pieczenia. Następnie zdejmij pokrywkę, włącz opcję grill (u mnie podwójny grill), pokręć temperaturę do 200 C i piecz do momentu aż skórka nabierze pięknego koloru i będzie chrupiąca.
Risotto: W rondelku podgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek wraz z 1 łyżką masła, dodaj drobno posiekaną cebulę,  smaż do momentu aż zmięknie. Dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę. Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Następnie dodaj jabłko i wlej wino, często mieszaj. Dopraw pieprzem i tymiankiem. Gdy ryż ‚wypije’ wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż ryż ‚wypije’ poprzednią porcję bulionu.
Gdy ryż uzyska pożądaną miękkość, rondel zdejmij z ognia. Dodaj parmezan i 2 łyżki zimnego masła, wymieszaj.
Rondel przykryj pokrywką i odstaw na 2 minuty.
Risotto wyłóż na talerze, posyp drobno startym parmezanem i natką pietruszki. Obok połóż pierś z gęsi i pieczone jabłka. Smacznego !

dsc_0241 dsc_0264 dsc_0282

7 listopada 2016 Kategoria: Drugie dania, Ryż, Sezonowo komentarzy 5

Komentarze

  1. Angie napisał

    7 listopada 2016 o 10:12

    O taką gęś to bym zjadła na pewno<3

    Odpowiedz
  2. U Rudej na Talerzu napisał

    7 listopada 2016 o 16:42

    Fenomenalna – typowo jesienna propozycja 🙂

    Odpowiedz
  3. Kasia napisał

    7 listopada 2016 o 18:21

    O Boże, cudo! Dałabym się pokroić za taką gąskę 🙂

    Odpowiedz
  4. domowacukierniaewy.blox.pl napisał

    8 listopada 2016 o 17:42

    Mmm, jest pysznie 🙂

    Odpowiedz
  5. Ania - Fabryka Pomysłów napisał

    9 listopada 2016 o 20:18

    wspaniałe aromatyczne danie 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Martyna - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Sklep w ajencje - Rachel Hofstetter : Ugotuj swój biznes. Historie miłośników jedzenia, którzy swoją pasję zamienili w karierę.
  • Codzienna - Spaghetti z pesto z buraków
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl