Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Pierś z indyka w sosie porowym

Cześć!
Od września jestem na diecie i od tego czasu mięso z indyka bardzo często pojawia się w moim codziennym menu. Dzisiaj postanowiłam podzielić się z Wami kilkoma ciekawostkami na temat indyka oraz jednym z moich ulubionych przepisów – na pierś z indyka w sosie porowym.

Czy wiecie, że indyk przybył do Europy na początku XVI wieku? Został sprowadzony przez portugalskich lub hiszpańskich odkrywców. W 1511 roku król Hiszpanii wydał rozkaz dla statków wracających z podróży z Ameryki – marynarze mieli przywozić po 5 samców i samiczek indyka. I tym sposobem indyk zagościł w jadłospisie Europejczyków.
Mięso indyka początkowo było uznawane za potrawę luksusową. Dziś jest doceniane na całym świecie, szczególnie przez osoby dbające o codzienną dietę.
Produkcja mięsa indyczego w Europie sanowi 39% produkcji światowej i jest skoncetrowana w 6 państwach: Niemcy, Francja, Polska, Włochy, Hiszpania i Zjednoczone Królestwo.

Dlaczego podczas diety mój wybór padł na indyka? Ponieważ mięso indycze ma wysoką zawartość białka, które przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej i pomaga w utrzymaniu zdrowych kości.
Filet i udo indyka (bez skóry) ma niską zawartość tłuszczów nasyconych. Ich ograniczenie w codziennej diecie – korzystnie wpływa na utrzymanie prawidłowego poziomie cholesterolu we krwi.
Mięso indycze jest także cennym źródłem potasu, co pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Kolejna zaleta to niska zawartość sodu. Ograniczenie spożywania sodu pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.
Warto wspomnieć także o tym, że mięso z indyka jest źródłem fosforu, który przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. 
Indyk jest źródłem witaminy D, której spożywanie pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego  i prawidłowym funkcjonowaniu mięśni. 
Mięso z indyka jest również źródłem witamin B6 i B12.

Mięso z indyka daje bardzo dużo możliwości kulinarnych. Idealnie sprawdzi się przy codziennym gotowaniu jak i na specjalne okazje. 
Mięso z udźca będzie doskonałe do pieczenia i duszenia. Skrzydła z indyka są idealną bazą do zup.

Czas na przepis! 🙂

Składniki (2 porcje):
2 piersi z indyka
1 por
1 łyżka oliwy z oliwek
200 g śmietany 30 % (można zastąpić 18%)
sól, świeżo zmielony pieprz, suszony tymianek
świeży koperek
1 ząbek czosnku
+ dodatkowo do podania: kasza, ryż, ziemniaki, kopytka lub makaron

Wykonanie:
Pierś z indyka pokrój na 1-2 cm plasterki.
Białą i jasną część pora przekrój wzdłuż na pół, następnie pokrój na cienkie półplasterki.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Mięso dopraw solą i pieprzem, obsmaż z każdej strony, zdejmij z patelni.
Na tej samej patelni podsmaż czosnek przez około minutę. Dodaj pora, dopraw go solą, pieprzem i tymiankiem. smaż około 2 minut. Dolej 1/5 szklaki wody (używam szklanki o pojemności 250 ml) i duś pod przykryciem przez kolejne 3-4 minuty – do momentu aż pory zmiękną. Dodaj mięso z indyka i śmietanę. Całość wymieszaj, w razie potrzeby – dopraw. Gotuj około 4 minut.
Całość wyłóż na talerze i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

30 kwietnia 2020 Kategoria: Drugie dania, Kasza, Makarony, Rodzinne obiady, Ryż, Wpisy komentarzy 8

Komentarze

  1. Wojtek napisał

    14 maja 2020 o 19:36

    Bardzo smakowicie wygląda!

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      15 maja 2020 o 12:39

      Dziękuję pięknie! 🙂 Pozdrawiam

      Odpowiedz
  2. DomologiaStosowana.PL napisał

    19 czerwca 2020 o 10:53

    Fajny, prosty przepis – koniecznie muszę wypróbować. 🙂

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      19 czerwca 2020 o 18:41

      Pięknie dziękuję! Pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
  3. Silico napisał

    21 grudnia 2020 o 17:42

    Ja też jestem na diecie i staram się jak najczęściej przyrządzać indyka. Mięso jest delikatnie i bardzo smaczne. Staram się urozmaicać sobie posiłki, więc wyszukuję i potem testuję rożne przepisy. Podoba mi się połączenie z kaszą, bo też lubią wykorzystywać ją w kuchni. Danie przede wszystkim zdrowe, a to duży plus 🙂

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      22 grudnia 2020 o 19:03

      Dziękuję pięknie za komentarz. Widzę, że mamy podobne zdanie 🙂
      Pozdrawiam ciepło!

      Odpowiedz
  4. Arek napisał

    18 grudnia 2021 o 18:38

    Dzięki 🙂 kupiłem filet z indyka i nie bardzo wiedziałem co z nim zrobić. Przeszukując przepisy ten przypadł mi do gustu (bardzo lubię pory pod każdą postacią) . Właśnie zrobiłem i wyszło smacznie, mimo iż nie jestem fanem kurczaka i indyka. Dieta mnie do tego zmusiła ;D
    Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      19 grudnia 2021 o 20:41

      Pięknie dziękuję za komentarz, bardzo miło mi to czytać. Pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 138 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Aleksandra - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Anna - Pod Jabłonką. Prawdziwe domowe obiady w Łodzi.
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl