Cześć!
Pojawiły się pierwsze szparagi. Nie mogłam się im oprzeć i kupiłam pęczek. Przygotowałam więc na obiad sierść z kurczaka ze szparagami i suszonymi pomidorami w kremowym sosie śmietanowym. Nie wygląda może najpiękniej ale smakuje bardzo! Uwielbiam połączenie zielonych szparagów i suszonych pomidorów. W tym daniu fajnie zagrało!
Składniki (2 porcje):
2 piersi z kurczaka
1/2 pęczka zielonych szparagów
5 – 6 suszonych pomidorów
garść świeżej natki pietruszki – posiekanej
sól, pieprz, suszony tymianek
2-3 ząbki czosnku
1 średnia cebula
1 łyżka masła + 1 łyżka oliwy z oliwek – lub innego tłuszczu do smażenia
200 g śmietany 30%
+ do podania ulubiony dodatek: ziemniaki, kasza lub makaron. U mnie młode ziemniaki z koperkiem.
Wykonanie:
Ziemniaki ugotuj. Cebulę pokrój w drobno kostkę, czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Kurczaka pokrój w kostkę. Szparagi przepłucz pod wodą, osusz i odłam zdrewniałe końce. Szparagi złamią się w odpowiednim miejscu. Pokrój je na 1 – 2 cm kawałki. Suszone pomidory pokrój na mniejsze kawałki.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę z masłem. Podsmaż kurczaka, obsmaż go dokładnie z każdej strony, dopraw tymiankiem, solą i pieprzem. Po około 5 minutach dodaj cebulę i smaż do momentu aż zmięknie. Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze około 1 minuty.
Dodaj szparagi i suszone pomidory, smaż 3 -4 minuty mieszając co jakiś czas. Dodaj śmietankę i wymieszaj. Gotuj 5 minut co jakiś czas mieszając. Gdy mięso będzie miękkie – dodaj posiekaną natkę pietruszki. Całość wymieszaj i wyłóż na talerze. Podawaj z ulubionymi dodatkami – ziemniakami, kaszą lub makaronem.
Smacznego!
Zdrowa napisał
Szparagi mi bardzo smakują z krewetkami, ale te zaś tak na czuja nie bardzo pasują mi do ziemniaczków (ale za to z makaronem mniaaam). W połączeniu z ziemniakami jeszcze nie robiłam, także zapisuje przepis do zakładki 🙂