Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Piotr Kucharski: Chleb. Domowa piekarnia.

„Chleb. Domowa piekarnia” Piotra Kucharskiego to obowiązkowa pozycja dla każdego fana domowych wypieków. Cudne zdjęcia, przepisy krok po kroku, podstawowe zasady i techniki domowego wypieku pieczywa (i nie tylko). To wszystko znajdziecie w tej książce. Idealny prezent dla początkujących jak i zaawansowanych.

1

Lubię wieczory z książką Piotra. Często do niej wracam. Zaszywam się z nią pod kocem, z kubkiem czegoś pysznego do picia. Ta książka nie może się znudzić. Często pytacie o książki podejmujące tematykę wypieku chleba. Zawsze polecam właśnie tę pozycję.

DSC_1062

Książka ma 272 strony i podzielona jest na 5 rozdziałów:
I Teoria
II Zakwas i pieczywo na zakwasie
III Drożdże i chleby na drożdżach
IV Bułki i płaskie chleby
V Potrawy z chlebem i do chleba

DSC_1068

W rozdziale I przeczytacie o podstawach – składnikach pieczywa, niezbędnym sprzęcie kuchennym, poznacie różne rodzaje mąk, poznacie etapy powstania chleba. Z rozdziału II dowiecie się jak zrobić domowy zakwas, poznacie także pieczywo na zakwasie. Rozdział III dotyczy drożdży, pieczywa na drożdżach.Rozdział IV poświęcony jest  bułkom. W V znajdziecie przepisy na potrawy, które umożliwiają wykorzystanie niezjedzonego pieczywa oraz takie, które świetnie do niego pasują.
Książka jest pełna inspiracji. Pamiętajcie – jeśli raz spróbujecie domowego pieczywa, to kupne – przestanie Wam smakować.

IMG_4437

„Ręczne wyrabianie chleba to doskonały sposób na pozbycie się stresu, wyładowanie emocji, uspokojenie, zwolnienie tempa dnia codziennego. Bo chleb nie lubi pośpiechu. A ciepły bochenek z chrupiącą skórką jest nagrodą dla cierpliwych”.

Zapraszam do obejrzenia zdjęć z wnętrza książki 🙂

DSC_1057

DSC_1063

DSC_1065

DSC_1066

DSC_1084

DSC_1085

DSC_1088

DSC_1092

DSC_1096

DSC_1097

DSC_1098

DSC_1099

DSC_1100

DSC_1102

DSC_1104

DSC_1105

DSC_1106

7 marca 2016 Kategoria: Recenzje książek komentarzy 8

Komentarze

  1. Ania - Fabryka Pomysłów napisał

    7 marca 2016 o 16:07

    książka w sam raz dla mnie bo ostatnio zaczęłam sie interesowac tematem domowego chleba 🙂

    Odpowiedz
  2. domowacukierniaewy.blox.pl napisał

    7 marca 2016 o 20:17

    Zapowiada się naprawdę dobrze 🙂

    Odpowiedz
  3. alezakwas napisał

    8 marca 2016 o 20:08

    Ojej, to jest cudowna książka. Mam kilka fajnych o pieczeniu chleba, ale na tę pozycję skuszę nie stuprocentowo!

    Odpowiedz
  4. Agnieszka Wieczorek napisał

    8 marca 2016 o 23:08

    Fajna książka, na pewno można w niej znaleźć wiele ciekawych przepisów i rad odnośnie domowego wypieku chleba, które przydadzą się wszystkim miłośnikom domowego pieczywa 🙂 Mnie najbardziej zainteresował rozdział o bułkach. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  5. laNika napisał

    12 marca 2016 o 18:01

    Bardzo chciałabym się nauczyć piec chleb na zakwasie, więc książka jak najbardziej dla mnie! Jej wnętrze prezentuje się pięknie 😉

    Odpowiedz
  6. Gosia napisał

    13 marca 2016 o 12:48

    piękne zdjęcia w tej książce 🙂 ja ostatnio nabyłam http://www.megaksiazki.pl/kulinaria/1018883-chleb-techniki-wypieku-przepisy-wskazowki.html, super jest – może zdjęć tam za dużo nie ma, ale wiedza bardzo przydatna i fachowa 🙂

    Odpowiedz
  7. Magda C. napisał

    19 marca 2016 o 17:15

    Muszę kupić i zmobilizować się do pieczenia pieczywa 🙂

    Odpowiedz
  8. Soňa napisał

    27 września 2022 o 07:33

    Sú knihy od Petra Kucharského preložené aj do slovenského jazyka? Ak áno, kde sa dajú kúpiť?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Martyna - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Sklep w ajencje - Rachel Hofstetter : Ugotuj swój biznes. Historie miłośników jedzenia, którzy swoją pasję zamienili w karierę.
  • Codzienna - Spaghetti z pesto z buraków
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl