„Chleb. Domowa piekarnia” Piotra Kucharskiego to obowiązkowa pozycja dla każdego fana domowych wypieków. Cudne zdjęcia, przepisy krok po kroku, podstawowe zasady i techniki domowego wypieku pieczywa (i nie tylko). To wszystko znajdziecie w tej książce. Idealny prezent dla początkujących jak i zaawansowanych.
Lubię wieczory z książką Piotra. Często do niej wracam. Zaszywam się z nią pod kocem, z kubkiem czegoś pysznego do picia. Ta książka nie może się znudzić. Często pytacie o książki podejmujące tematykę wypieku chleba. Zawsze polecam właśnie tę pozycję.
Książka ma 272 strony i podzielona jest na 5 rozdziałów:
I Teoria
II Zakwas i pieczywo na zakwasie
III Drożdże i chleby na drożdżach
IV Bułki i płaskie chleby
V Potrawy z chlebem i do chleba
W rozdziale I przeczytacie o podstawach – składnikach pieczywa, niezbędnym sprzęcie kuchennym, poznacie różne rodzaje mąk, poznacie etapy powstania chleba. Z rozdziału II dowiecie się jak zrobić domowy zakwas, poznacie także pieczywo na zakwasie. Rozdział III dotyczy drożdży, pieczywa na drożdżach.Rozdział IV poświęcony jest bułkom. W V znajdziecie przepisy na potrawy, które umożliwiają wykorzystanie niezjedzonego pieczywa oraz takie, które świetnie do niego pasują.
Książka jest pełna inspiracji. Pamiętajcie – jeśli raz spróbujecie domowego pieczywa, to kupne – przestanie Wam smakować.
„Ręczne wyrabianie chleba to doskonały sposób na pozbycie się stresu, wyładowanie emocji, uspokojenie, zwolnienie tempa dnia codziennego. Bo chleb nie lubi pośpiechu. A ciepły bochenek z chrupiącą skórką jest nagrodą dla cierpliwych”.
Zapraszam do obejrzenia zdjęć z wnętrza książki 🙂
Ania - Fabryka Pomysłów napisał
książka w sam raz dla mnie bo ostatnio zaczęłam sie interesowac tematem domowego chleba 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl napisał
Zapowiada się naprawdę dobrze 🙂
alezakwas napisał
Ojej, to jest cudowna książka. Mam kilka fajnych o pieczeniu chleba, ale na tę pozycję skuszę nie stuprocentowo!
Agnieszka Wieczorek napisał
Fajna książka, na pewno można w niej znaleźć wiele ciekawych przepisów i rad odnośnie domowego wypieku chleba, które przydadzą się wszystkim miłośnikom domowego pieczywa 🙂 Mnie najbardziej zainteresował rozdział o bułkach. Pozdrawiam
laNika napisał
Bardzo chciałabym się nauczyć piec chleb na zakwasie, więc książka jak najbardziej dla mnie! Jej wnętrze prezentuje się pięknie 😉
Gosia napisał
piękne zdjęcia w tej książce 🙂 ja ostatnio nabyłam http://www.megaksiazki.pl/kulinaria/1018883-chleb-techniki-wypieku-przepisy-wskazowki.html, super jest – może zdjęć tam za dużo nie ma, ale wiedza bardzo przydatna i fachowa 🙂
Magda C. napisał
Muszę kupić i zmobilizować się do pieczenia pieczywa 🙂
Soňa napisał
Sú knihy od Petra Kucharského preložené aj do slovenského jazyka? Ak áno, kde sa dajú kúpiť?