Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Pizza z ciecierzycą, szpinakiem i czerwoną cebulą

Cześć ! Dawno nie robiłam pizzy. Musiałam dziś ulec pokusie i przygotowałam pyszną pizzę z ciecierzycą, szpinakiem i czerwoną cebulą. Co powiecie na takie połączenie smaków : ) ??
Skorzystałam z przepisu na ciasto do pizzy Jima Laheya. Jeśli jesteście fanami cienkiego, chrupkiego ciasta, koniecznie wypróbujcie ten przepis  !
Uwaga ! Ciasto do pizzy musimy przygotować około 9 – 12 godzin przed pieczeniem. Z podanego przepisu otrzymacie 2 pizze (2 porcje).
Pamiętajcie, że ciecierzycę też warto namoczyć około 12 godzin wcześniej !

DSC_0344

Składniki na ciasto:
250 g mąki pszennej
175 g wody
1/8 łyżeczki drożdży suszonych
łyżeczka soli

Składniki na sos:
1 czerwona cebula – pokrojona w drobną kostkę
2 ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę
1 puszka rozdrobnionych pomidorów (400 g)
sól himalajska, świeżo zmielony pieprz, 1 łyżeczka cukru,
przyprawa – mieszanka ziołowo-warzywna z oregano, czosnkiem, bazylią i czerwoną papryką w stylu włoskim
2 łyżki oliwy z oliwek

Składniki – dodatki:
500 – 600 g liści świeżego szpinaku
2 – 3 ząbki czosnku – drobno posiekane
1 łyżka oliwy z oliwek + 1 łyżka masła
szczypta soli himalajskiej
1/2 szklanki ciecierzycy + 1 i 1/2 szklanki wody
1 duża czerwona cebula – pokrojona w piórka
ser grana padano

Wykonanie:
Ciasto: Przygotuj je na około 9 – 12 godzin przed pieczeniem. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj ze sobą w misce, nakryj ściereczką i odstaw.
Ciecierzycę dokładnie opłucz. Mocz ją w trzykrotnie większej ilości wody przez około 12 godzin. Gotuj do miękkości w tej samej wodzie przez około 30 – 45 minut. Następnie odcedź i odstaw.
Sos: W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę. Następnie dodaj pomidory, dopraw solą, pieprzem, cukrem i przyprawą w stylu włoskim. Całość gotuj na małym ogniu 5 – 10 minut. Odstaw do przestygnięcia, następnie zblenduj.
Szpinak przepłucz pod wodą, osusz, usuń twarde końcówki. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek z masłem. Dodaj czosnek i smaż przez około 1 minutę, następnie dodaj szpinak. Dopraw go solą himalajską i smaż do momentu aż 'zwiędnie’.
Ciasto: Gdy będzie gotowe – nastaw piekarnik na 250 C. Ciasto podziel na 2 części, każdą z nich rozwałkuj na stolnicy, podsypując mąką w razie potrzeby. Gdy ciasto będzie cienkie – ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiecz spód w piekarniku przez około 5 minut. Po tym czasie wyjmij go z piekarnika. Sos rozsmaruj na cieście, dodaj szpinak, ciecierzycę i czerwoną cebulę. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Piecz około 5 – 10 minut. Ja piekłam 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika – posyp drobno tartym grana padano. Smacznego !

5 lutego 2016 Kategoria: Drugie dania, Pizza, Wege, Zdrowo komentarzy 6

Komentarze

  1. Magda C. napisał

    5 lutego 2016 o 06:42

    Wspaniała pizza 🙂 I mega zdrowa 🙂

    Odpowiedz
  2. ew napisał

    5 lutego 2016 o 08:21

    takiej,to jeszcze w życiu nie jadłam,a z chęcią bym spróbowała

    Odpowiedz
  3. amandaricci-butikzprzepisami napisał

    5 lutego 2016 o 13:31

    Ciekawe dodatki 🙂 Chętnie spróbuję 🙂

    Odpowiedz
  4. Ania napisał

    6 lutego 2016 o 21:27

    wspaniały pomysł na dodatki do pizzy 🙂

    Odpowiedz
  5. Scandale napisał

    9 lutego 2016 o 08:00

    Uwielbiam pizze. Ostatnio 3 dni pod rząd była na moim obiedzie 🙂

    Odpowiedz
  6. Partytimewebsite.pl napisał

    22 lutego 2016 o 08:43

    Fajne dodatki. Zwłaszcza, że często mamy gości, którzy nie jedzą mięsa. Za to pizzę wszyscy:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Martyna - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Sklep w ajencje - Rachel Hofstetter : Ugotuj swój biznes. Historie miłośników jedzenia, którzy swoją pasję zamienili w karierę.
  • Codzienna - Spaghetti z pesto z buraków
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl