Cześć ! Dawno nie robiłam pizzy. Musiałam dziś ulec pokusie i przygotowałam pyszną pizzę z ciecierzycą, szpinakiem i czerwoną cebulą. Co powiecie na takie połączenie smaków : ) ??
Skorzystałam z przepisu na ciasto do pizzy Jima Laheya. Jeśli jesteście fanami cienkiego, chrupkiego ciasta, koniecznie wypróbujcie ten przepis !
Uwaga ! Ciasto do pizzy musimy przygotować około 9 – 12 godzin przed pieczeniem. Z podanego przepisu otrzymacie 2 pizze (2 porcje).
Pamiętajcie, że ciecierzycę też warto namoczyć około 12 godzin wcześniej !
Składniki na ciasto:
250 g mąki pszennej
175 g wody
1/8 łyżeczki drożdży suszonych
łyżeczka soli
Składniki na sos:
1 czerwona cebula – pokrojona w drobną kostkę
2 ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę
1 puszka rozdrobnionych pomidorów (400 g)
sól himalajska, świeżo zmielony pieprz, 1 łyżeczka cukru,
przyprawa – mieszanka ziołowo-warzywna z oregano, czosnkiem, bazylią i czerwoną papryką w stylu włoskim
2 łyżki oliwy z oliwek
Składniki – dodatki:
500 – 600 g liści świeżego szpinaku
2 – 3 ząbki czosnku – drobno posiekane
1 łyżka oliwy z oliwek + 1 łyżka masła
szczypta soli himalajskiej
1/2 szklanki ciecierzycy + 1 i 1/2 szklanki wody
1 duża czerwona cebula – pokrojona w piórka
ser grana padano
Wykonanie:
Ciasto: Przygotuj je na około 9 – 12 godzin przed pieczeniem. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj ze sobą w misce, nakryj ściereczką i odstaw.
Ciecierzycę dokładnie opłucz. Mocz ją w trzykrotnie większej ilości wody przez około 12 godzin. Gotuj do miękkości w tej samej wodzie przez około 30 – 45 minut. Następnie odcedź i odstaw.
Sos: W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę. Następnie dodaj pomidory, dopraw solą, pieprzem, cukrem i przyprawą w stylu włoskim. Całość gotuj na małym ogniu 5 – 10 minut. Odstaw do przestygnięcia, następnie zblenduj.
Szpinak przepłucz pod wodą, osusz, usuń twarde końcówki. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek z masłem. Dodaj czosnek i smaż przez około 1 minutę, następnie dodaj szpinak. Dopraw go solą himalajską i smaż do momentu aż 'zwiędnie’.
Ciasto: Gdy będzie gotowe – nastaw piekarnik na 250 C. Ciasto podziel na 2 części, każdą z nich rozwałkuj na stolnicy, podsypując mąką w razie potrzeby. Gdy ciasto będzie cienkie – ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiecz spód w piekarniku przez około 5 minut. Po tym czasie wyjmij go z piekarnika. Sos rozsmaruj na cieście, dodaj szpinak, ciecierzycę i czerwoną cebulę. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Piecz około 5 – 10 minut. Ja piekłam 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika – posyp drobno tartym grana padano. Smacznego !
Wspaniała pizza 🙂 I mega zdrowa 🙂
takiej,to jeszcze w życiu nie jadłam,a z chęcią bym spróbowała
Ciekawe dodatki 🙂 Chętnie spróbuję 🙂
wspaniały pomysł na dodatki do pizzy 🙂
Uwielbiam pizze. Ostatnio 3 dni pod rząd była na moim obiedzie 🙂
Fajne dodatki. Zwłaszcza, że często mamy gości, którzy nie jedzą mięsa. Za to pizzę wszyscy:)