Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Pizza z cukinią, pomidorkami i mozzarellą

Cześć! Dziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem na pizzę z cukinią, pomidorkami i mozzarellą. Pizza w wydaniu wegetariańskim jednak niczego jej nie brakuje! Bardzo podoba mi się połączenie smakowe w zestawieniu z domowym sosem pomidorowym. To kto dzisiaj ją piecze?! 🙂
Przepisem na ciasto podzieliła się ze mną Irena (welcome_to_mycoffeeworld) na instagramie. Poradziła mi także żeby uzyskać bardziej chrupkie ciasto – należy wymieszać 50 g mąki orkiszowej i 125 g mąki 00 lub zwykłej. Ciasto Ireny pokochałam od pierwszego kęsa. Jest błyskawiczne w przygotowaniu. Bardzo Wam polecam! 🙂

Ciasto (1 pizza = 2 porcje):
175 g mąki 00 + dodatkowo do podsypywania
1 łyżeczka suszonych drożdży
1 łyżeczka cukru
150 ml ciepłej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
szczypta soli

Składniki na sos:
1 średnia cebula – pokrojona w drobną kostkę
2 – 3 ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę
1 puszka rozdrobnionych pomidorów (400 g)
sól himalajska, świeżo zmielony pieprz, 1 łyżeczka cukru,
przyprawa – mieszanka ziołowo-warzywna z oregano, czosnkiem, bazylią i czerwoną papryką w stylu włoskim
2 łyżki oliwy z oliwek + 1 czubata łyżka masła

Składniki – dodatki:
1/2 cukinii – pokrojonej w cienkie plastry
kilka pomidorków koktajlowych na gałązce – pokrojonych w plastry
kulka mozzarelli – pokrojona w plastry

Wykonanie:
Sos: W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek i masło, zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę. Następnie dodaj pomidory, dopraw solą, pieprzem, cukrem i przyprawą w stylu włoskim. Całość gotuj na małym ogniu 5 – 10 minut. Odstaw do przestygnięcia, następnie zblenduj.
Ciasto: Do miski wsyp mąkę, suszone drożdże, cukier, wodę i oliwę z oliwek. Całość mieszaj około 5 minut drewnianą łyżką. Ciasto możesz wyrobić ręcznie. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Ja zwykle odstawiam na kaloryfer. Po godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Przełóż je na stolnicę obsypaną mąką, dodaj sól i zagniataj około 2-3 minut. Uformuj kulkę, rozwałkuj ją i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodaj sos pomidorowy, pomidorki, cukinię i mozzarellę. Piecz około 13-15 minut w 250 C.

Smacznego!

19 marca 2018 Kategoria: Drugie dania, Pizza, Wege komentarzy 5

Komentarze

  1. Pati napisał

    19 marca 2018 o 09:53

    Obłędnie wygląda!

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      20 marca 2018 o 06:20

      Dziękuję ślicznie 🙂

      Odpowiedz
  2. Kobieta po 30 napisał

    23 marca 2018 o 10:36

    super smaczna propozycja. Nigdy nie jadłam pizzy z cukinią 😉 Myślę, że warto spróbować

    Odpowiedz
  3. LanaDelRey napisał

    21 maja 2020 o 12:28

    Ekstra przepis, idealny dla dwóch osób. Nic się nie marnuje. 🙂

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      22 maja 2020 o 15:46

      Pięknie dziękuję! 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 138 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Aleksandra - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Anna - Pod Jabłonką. Prawdziwe domowe obiady w Łodzi.
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl