Cześć! Dziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem na pizzę z cukinią, pomidorkami i mozzarellą. Pizza w wydaniu wegetariańskim jednak niczego jej nie brakuje! Bardzo podoba mi się połączenie smakowe w zestawieniu z domowym sosem pomidorowym. To kto dzisiaj ją piecze?! 🙂
Przepisem na ciasto podzieliła się ze mną Irena (welcome_to_mycoffeeworld) na instagramie. Poradziła mi także żeby uzyskać bardziej chrupkie ciasto – należy wymieszać 50 g mąki orkiszowej i 125 g mąki 00 lub zwykłej. Ciasto Ireny pokochałam od pierwszego kęsa. Jest błyskawiczne w przygotowaniu. Bardzo Wam polecam! 🙂
Ciasto (1 pizza = 2 porcje):
175 g mąki 00 + dodatkowo do podsypywania
1 łyżeczka suszonych drożdży
1 łyżeczka cukru
150 ml ciepłej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
szczypta soli
Składniki na sos:
1 średnia cebula – pokrojona w drobną kostkę
2 – 3 ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę
1 puszka rozdrobnionych pomidorów (400 g)
sól himalajska, świeżo zmielony pieprz, 1 łyżeczka cukru,
przyprawa – mieszanka ziołowo-warzywna z oregano, czosnkiem, bazylią i czerwoną papryką w stylu włoskim
2 łyżki oliwy z oliwek + 1 czubata łyżka masła
Składniki – dodatki:
1/2 cukinii – pokrojonej w cienkie plastry
kilka pomidorków koktajlowych na gałązce – pokrojonych w plastry
kulka mozzarelli – pokrojona w plastry
Wykonanie:
Sos: W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek i masło, zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę. Następnie dodaj pomidory, dopraw solą, pieprzem, cukrem i przyprawą w stylu włoskim. Całość gotuj na małym ogniu 5 – 10 minut. Odstaw do przestygnięcia, następnie zblenduj.
Ciasto: Do miski wsyp mąkę, suszone drożdże, cukier, wodę i oliwę z oliwek. Całość mieszaj około 5 minut drewnianą łyżką. Ciasto możesz wyrobić ręcznie. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Ja zwykle odstawiam na kaloryfer. Po godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Przełóż je na stolnicę obsypaną mąką, dodaj sól i zagniataj około 2-3 minut. Uformuj kulkę, rozwałkuj ją i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodaj sos pomidorowy, pomidorki, cukinię i mozzarellę. Piecz około 13-15 minut w 250 C.
Smacznego!
Pati napisał
Obłędnie wygląda!
Moja pasja smaku napisał
Dziękuję ślicznie 🙂
Kobieta po 30 napisał
super smaczna propozycja. Nigdy nie jadłam pizzy z cukinią 😉 Myślę, że warto spróbować
LanaDelRey napisał
Ekstra przepis, idealny dla dwóch osób. Nic się nie marnuje. 🙂
Moja pasja smaku napisał
Pięknie dziękuję! 🙂