Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Pizza z gruszką, kozim serem i rukolą

Pizza o nieidealnym kształcie, jednak idealna w smaku 🙂
Skorzystałam z przepisu na ciasto do pizzy Jima Laheya. Jeśli jesteście fanami cienkiego, chrupkiego ciasta, koniecznie wypróbujcie ten przepis 🙂 !
Uwaga ! Ciasto do pizzy musimy przygotować około 9 – 12 godzin przed pieczeniem.



Składniki na ciasto:
250 g mąki pszennej
175 g wody
1/8 łyżeczki drożdży suszonych
łyżeczka soli
Składniki na sos:
200 g śmietany 18 %
80 g sera koziego

Składniki – dodatki:
2 gruszki
200 g koziego sera
garść rukoli
1 łyżki startego grana padano / parmezanu
pieprz, rozmaryn


Wykonanie:

Ciasto: Przygotuj je na około 9 – 12 godzin przed pieczeniem. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj ze sobą w misce, nakryj ściereczką i odstaw.

Sos: Ser pokrój na małe kawałki. Ser i śmietanę wrzuć do rondelka i podgrzewaj często mieszając do czasu rozpuszczenia się sera. Odstaw.

Dodatki: Gruszki umyj, obierz ze skóry, pozbądź się gniazd nasiennych, pokrój na plasterki. Ser pokrój. Rukolę umyj i osusz.

Ciasto: Gdy będzie gotowe – nastaw piekarnik na 250 C. Ciasto podziel na 2 części, każdą z nich rozwałkuj na stolnicy, podsypując mąką w razie potrzeby. Gdy ciasto będzie cienkie – ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiecz spód w piekarniku przez około 5 minut. Po tym czasie wyjmij go z piekarnika. Sos rozsmaruj na cieście, dodaj gruszkę i kozi ser. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Piecz około 5 – 10 minut. Ja piekłam 10 minut. Po wyjęciu pizzy z piekarnika – dodaj rukolę i tarty parmezan.

Smacznego 🙂 !


13 września 2014 Kategoria: Pizza komentarzy 30

Komentarze

  1. AZgotuj! napisał

    13 września 2014 o 09:44

    Wspaniały widok:)

    Odpowiedz
  2. Malwinka napisał

    13 września 2014 o 10:24

    Cudowne połączenie smakowe 🙂

    Odpowiedz
  3. Kasia napisał

    13 września 2014 o 10:28

    No wszystko pięknie, ale czemu ten kozi ser? Jakoś nie mogę go polubić. Niemniej pizza wygląda genialnie 🙂

    Odpowiedz
  4. Asia W napisał

    13 września 2014 o 10:51

    Nie wiem dlaczego ale nie smakuje mi kozi ser, ale tak wygląda apetycznie że skosztowałby kawałeczek pizzy 🙂 P.S. Pewne smaki zaczęłam lubić z wiekiem 🙂 np. kiedyś do ust nie wzięłabym oliwy a dziś nie wyobrażam sobie bez nie kuchni, więc może kiedyś pokocham kozi ser 🙂 Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      13 września 2014 o 17:13

      Mam nadzieję, że pokochasz go tak mocno jak ja 🙂 !

      Odpowiedz
  5. Ciążowe Zachcianki napisał

    13 września 2014 o 11:40

    Świetne połączenie, choć z pizzą jeszcze nie próbowałam. Pizza prezentuje się świetnie:)

    Odpowiedz
  6. Agata napisał

    13 września 2014 o 12:07

    My tu ostatnio na Dolnym Śląsku zajadamy się jak jeden mąż kozimi serami 🙂 idealnie wpasowałaś się w nasze gusta 🙂

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      13 września 2014 o 17:14

      Wreszcie ktoś, kto kocha kozi ser <3 !

      Odpowiedz
  7. Magda C. napisał

    13 września 2014 o 13:11

    Wspaniała pizza! Super połączenie smaków 🙂

    Odpowiedz
  8. Małgorzata K. napisał

    13 września 2014 o 14:00

    Koniecznie muszę wypróbować przepis na ciasto. Za kozim serem nie przepadam, choć jest bardzo zdrowy 😉

    Odpowiedz
  9. Marcela napisał

    13 września 2014 o 15:52

    o rany! totalny odlot! kocham kozi ser!

    Odpowiedz
  10. www.bagietka.in napisał

    13 września 2014 o 16:56

    świetne połączenie smaków 😉

    Odpowiedz
  11. Natalie napisał

    13 września 2014 o 16:57

    Chcę to *.* Nigdy nie jadłam koziego sera :c

    Odpowiedz
  12. Lena napisał

    13 września 2014 o 17:57

    Jakie ciekawe połączenie smaków 🙂

    Odpowiedz
  13. Kolizje smakow napisał

    13 września 2014 o 18:29

    Bardzo fajny pomysł na pizze 🙂 muszę koniecznie wypróbować 🙂

    Odpowiedz
  14. Back Taste napisał

    13 września 2014 o 19:00

    Absolutnie cudowna:) zajadam się nią:)

    Odpowiedz
  15. brzuszkiłakomczuszki napisał

    13 września 2014 o 19:37

    Wyglada na prawdę rewelacyjnie! Zazdroszczę!

    Odpowiedz
  16. Nieidealna Perfekcjonistka napisał

    14 września 2014 o 08:48

    nigdy nie jadłam koziego sera 🙂

    Odpowiedz
  17. Patrycja napisał

    14 września 2014 o 08:51

    Wspaniała!

    Odpowiedz
  18. Emcia Pichci! napisał

    14 września 2014 o 09:00

    ta pizza skradła moje serce! muszę koniecznie taką wykonać, chociaż na pewno nie będzie taka śliczna jak Twoja :)))

    Odpowiedz
  19. The music of me napisał

    14 września 2014 o 10:15

    A ja akurat wczoraj jadłam pizzę 🙂 Ale troszkę inną 😉 Tylko tak szczerze to ja bym chyba nie wytrzymała, 9-12 godzin przed pieczeniem przygotować ciasto 😀

    Odpowiedz
  20. Łukasz Majchrowski napisał

    14 września 2014 o 16:36

    Wspaniała ta Twoja pizza! W szczególności dla takiego amatora koziego sera jak ja, a połączenie wraz z gruszką i rukolą znakomite 🙂

    Odpowiedz
  21. napiecyku.pl napisał

    14 września 2014 o 18:46

    Ciekawy pomysł na pizzę, składniki dobrałaś idealnie, do tego pysznie wygląda 🙂

    Odpowiedz
  22. agnieszka napisał

    14 września 2014 o 19:19

    Smaki na pizzy to moje połączenie idealne <3 :)))

    Odpowiedz
  23. Marzena Szkodzińska napisał

    14 września 2014 o 19:43

    Pysznie wygląda. Bardzo ciekawe smaki i aromaty, z chęcią bym taką spróbowała 🙂

    Odpowiedz
  24. Anulla napisał

    14 września 2014 o 22:04

    takie połączenie smaków musi być boskie!:)

    Odpowiedz
  25. Poezja Smaku napisał

    14 września 2014 o 23:41

    Ciasto wygląda świetnie 🙂

    Odpowiedz
  26. zjedz_mnie napisał

    15 września 2014 o 06:26

    Może i kształt niezbyt idealny (tak na marginesie, co to ma za znaczenie :), ale te dodatki, które dodałaś… pychota 🙂

    Odpowiedz
  27. Marcelina napisał

    15 września 2014 o 09:11

    A miałam dziś w sklepie kozi ser i zastanawiałam się do czego można go użyć, no i odstawiłam bo pomysłu nie miałam 🙂 Na następny raz biorę, muszę spróbować 🙂

    Odpowiedz
  28. Gosia Szulc napisał

    15 września 2014 o 12:47

    aaaaaale piękności! jadła kiedyś podobną, chyba jeszcze z płatkami migdałowymi, pamiętam, że połączenie jest mega smaczne 🙂 musze kiedyś sama powtórzyć!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Martyna - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Sklep w ajencje - Rachel Hofstetter : Ugotuj swój biznes. Historie miłośników jedzenia, którzy swoją pasję zamienili w karierę.
  • Codzienna - Spaghetti z pesto z buraków
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl