Pizza o nieidealnym kształcie, jednak idealna w smaku 🙂
Skorzystałam z przepisu na ciasto do pizzy Jima Laheya. Jeśli jesteście fanami cienkiego, chrupkiego ciasta, koniecznie wypróbujcie ten przepis 🙂 !
Uwaga ! Ciasto do pizzy musimy przygotować około 9 – 12 godzin przed pieczeniem.
Składniki na ciasto:
250 g mąki pszennej
175 g wody
1/8 łyżeczki drożdży suszonych
łyżeczka soli
Składniki na sos:
200 g śmietany 18 %
80 g sera koziego
Składniki – dodatki:
2 gruszki
200 g koziego sera
garść rukoli
1 łyżki startego grana padano / parmezanu
pieprz, rozmaryn
Wykonanie:
Ciasto: Przygotuj je na około 9 – 12 godzin przed pieczeniem. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj ze sobą w misce, nakryj ściereczką i odstaw.
Sos: Ser pokrój na małe kawałki. Ser i śmietanę wrzuć do rondelka i podgrzewaj często mieszając do czasu rozpuszczenia się sera. Odstaw.
Dodatki: Gruszki umyj, obierz ze skóry, pozbądź się gniazd nasiennych, pokrój na plasterki. Ser pokrój. Rukolę umyj i osusz.
Ciasto: Gdy będzie gotowe – nastaw piekarnik na 250 C. Ciasto podziel na 2 części, każdą z nich rozwałkuj na stolnicy, podsypując mąką w razie potrzeby. Gdy ciasto będzie cienkie – ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiecz spód w piekarniku przez około 5 minut. Po tym czasie wyjmij go z piekarnika. Sos rozsmaruj na cieście, dodaj gruszkę i kozi ser. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Piecz około 5 – 10 minut. Ja piekłam 10 minut. Po wyjęciu pizzy z piekarnika – dodaj rukolę i tarty parmezan.
Smacznego 🙂 !
AZgotuj! napisał
Wspaniały widok:)
Malwinka napisał
Cudowne połączenie smakowe 🙂
Kasia napisał
No wszystko pięknie, ale czemu ten kozi ser? Jakoś nie mogę go polubić. Niemniej pizza wygląda genialnie 🙂
Asia W napisał
Nie wiem dlaczego ale nie smakuje mi kozi ser, ale tak wygląda apetycznie że skosztowałby kawałeczek pizzy 🙂 P.S. Pewne smaki zaczęłam lubić z wiekiem 🙂 np. kiedyś do ust nie wzięłabym oliwy a dziś nie wyobrażam sobie bez nie kuchni, więc może kiedyś pokocham kozi ser 🙂 Pozdrawiam serdecznie
Paulina Urbańczyk napisał
Mam nadzieję, że pokochasz go tak mocno jak ja 🙂 !
Ciążowe Zachcianki napisał
Świetne połączenie, choć z pizzą jeszcze nie próbowałam. Pizza prezentuje się świetnie:)
Agata napisał
My tu ostatnio na Dolnym Śląsku zajadamy się jak jeden mąż kozimi serami 🙂 idealnie wpasowałaś się w nasze gusta 🙂
Paulina Urbańczyk napisał
Wreszcie ktoś, kto kocha kozi ser <3 !
Magda C. napisał
Wspaniała pizza! Super połączenie smaków 🙂
Małgorzata K. napisał
Koniecznie muszę wypróbować przepis na ciasto. Za kozim serem nie przepadam, choć jest bardzo zdrowy 😉
Marcela napisał
o rany! totalny odlot! kocham kozi ser!
www.bagietka.in napisał
świetne połączenie smaków 😉
Natalie napisał
Chcę to *.* Nigdy nie jadłam koziego sera :c
Lena napisał
Jakie ciekawe połączenie smaków 🙂
Kolizje smakow napisał
Bardzo fajny pomysł na pizze 🙂 muszę koniecznie wypróbować 🙂
Back Taste napisał
Absolutnie cudowna:) zajadam się nią:)
brzuszkiłakomczuszki napisał
Wyglada na prawdę rewelacyjnie! Zazdroszczę!
Nieidealna Perfekcjonistka napisał
nigdy nie jadłam koziego sera 🙂
Patrycja napisał
Wspaniała!
Emcia Pichci! napisał
ta pizza skradła moje serce! muszę koniecznie taką wykonać, chociaż na pewno nie będzie taka śliczna jak Twoja :)))
The music of me napisał
A ja akurat wczoraj jadłam pizzę 🙂 Ale troszkę inną 😉 Tylko tak szczerze to ja bym chyba nie wytrzymała, 9-12 godzin przed pieczeniem przygotować ciasto 😀
Łukasz Majchrowski napisał
Wspaniała ta Twoja pizza! W szczególności dla takiego amatora koziego sera jak ja, a połączenie wraz z gruszką i rukolą znakomite 🙂
napiecyku.pl napisał
Ciekawy pomysł na pizzę, składniki dobrałaś idealnie, do tego pysznie wygląda 🙂
agnieszka napisał
Smaki na pizzy to moje połączenie idealne <3 :)))
Marzena Szkodzińska napisał
Pysznie wygląda. Bardzo ciekawe smaki i aromaty, z chęcią bym taką spróbowała 🙂
Anulla napisał
takie połączenie smaków musi być boskie!:)
Poezja Smaku napisał
Ciasto wygląda świetnie 🙂
zjedz_mnie napisał
Może i kształt niezbyt idealny (tak na marginesie, co to ma za znaczenie :), ale te dodatki, które dodałaś… pychota 🙂
Marcelina napisał
A miałam dziś w sklepie kozi ser i zastanawiałam się do czego można go użyć, no i odstawiłam bo pomysłu nie miałam 🙂 Na następny raz biorę, muszę spróbować 🙂
Gosia Szulc napisał
aaaaaale piękności! jadła kiedyś podobną, chyba jeszcze z płatkami migdałowymi, pamiętam, że połączenie jest mega smaczne 🙂 musze kiedyś sama powtórzyć!