Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Pizza z kurkami, kozim serem, figami i nutą rozmarynu

W mojej głowie rodzą się czasem dziwne połączenia – na przykład kurki i figi, które później okazują się idealne ! Ta pizza – zarówno ciasto jak i dodatki, zachwyciły mnie i moją rodzinę. Pizza o nieidealnym kształcie, jednak idealna w smaku 🙂
Skorzystałam z przepisu na ciasto do pizzy Jima Laheya. Jeśli jesteście fanami cienkiego, chrupkiego ciasta, koniecznie wypróbujcie ten przepis 🙂 !
Uwaga ! Ciasto do pizzy musimy przygotować około 9 – 12 godzin przed pieczeniem.



Składniki na ciasto:
250 g mąki pszennej
175 g wody
1/8 łyżeczki drożdży suszonych
łyżeczka soli

Składniki na sos:
200 g śmietany 18 %
80 g sera koziego

Składniki – dodatki:
1 łyżka masła + 1 łyżka oliwy z oliwek
1 duża szalotka
400 g kurek
4 figi
200 g koziego sera
pieprz, rozmaryn


Wykonanie:

Ciasto: Przygotuj je na około 9 – 12 godzin przed pieczeniem. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj ze sobą w misce, nakryj ściereczką i odstaw.

Sos: Ser pokrój na małe kawałki. Ser i śmietanę wrzuć do rondelka i podgrzewaj często mieszając do czasu rozpuszczenia się sera. Odstaw.

Dodatki: Kurki oczyść, przepłucz pod bieżącą wodą, następnie je osusz. Odstaw.
Na dużej patelni podgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek wraz z 1 łyżką masła, dodaj drobno posiekaną szalotkę i smaż do momentu aż się zeszkli. Następnie dodaj kurki, smaż około 10 – 12 minut, do momentu aż kurki zmiękną. Wodę, która powstała przy smażeniu kurek, ostrożnie wylej. Kurki wraz z szalotką odstaw.
Figi i ser kozi pokrój na plasterki.

Ciasto: Gdy będzie gotowe – nastaw piekarnik na 250 C. Ciasto podziel na 2 części, każdą z nich rozwałkuj na stolnicy, podsypując mąką w razie potrzeby. Gdy ciasto będzie cienkie – ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiecz spód w piekarniku przez około 5 minut. Po tym czasie wyjmij go z piekarnika. Sos rozsmaruj na cieście, dodaj kurki z szalotką, figi i ser kozi. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem i rozmarynem. Piecz około 5 – 10 minut. Ja piekłam 10 minut.

Smacznego 🙂 !


18 września 2014 Kategoria: Pizza komentarzy 21

Komentarze

  1. Angie napisał

    18 września 2014 o 08:00

    Ten nieregularny kształt nadaje pizzy wspaniałego rustykalnego charakteru, no i to połączenie, jestem pewna, że zasmakowałoby mi: )

    Odpowiedz
  2. Ciążowe Zachcianki napisał

    18 września 2014 o 08:11

    Lubię takie nietypowe połączenia. To z pewnością wypróbuję bo pizza wygląda bardzo smacznie:)

    Odpowiedz
  3. Karmel napisał

    18 września 2014 o 11:39

    fajnie wygląda, chętnie bym zjadła!!

    Odpowiedz
  4. Olka napisał

    18 września 2014 o 13:11

    Ale czad 😀 koniecznie muszę spróbować tego połączenia a i cienkie ciasto uwielbiam 🙂
    Pozdrawiam <3

    Odpowiedz
  5. Natalie napisał

    18 września 2014 o 15:40

    Też kocham cienkie spody! Gdy pizza jest na grubym to nie zjem – fujka 😀

    Odpowiedz
  6. Kasia napisał

    18 września 2014 o 17:37

    Kurki z figami to faktycznie niecodzienne połączenie, ale za to jakie kuszące 🙂

    Odpowiedz
  7. Marzena napisał

    18 września 2014 o 18:02

    Ależ zaskakujący smak:-) Pycha:-)

    Odpowiedz
  8. La Lolla napisał

    18 września 2014 o 20:07

    oesuuu, a ile to jest 1/8 łyżeczki drożdży?????????
    serio pytam:D

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      19 września 2014 o 04:39

      Miałam z tym problem 😀 Nałożyłam na łyżkę 1/4 i trochę odsypałam 😀

      Odpowiedz
    • La Lolla napisał

      19 września 2014 o 16:13

      hahahah, dobraaa, dzięki:D:D:D:D:D

      Odpowiedz
  9. Justyna Gonczaronek napisał

    19 września 2014 o 08:34

    Pizza bardzo fajnie wygląda, ciasto zapewne było rewelacyjne! a dodatki..jestem więcej niż pewna, że by mi smakowało takie połączenie:)

    Odpowiedz
  10. Anonymous napisał

    19 września 2014 o 13:11

    Dziękuję za zaproszenie była wyśmienita!!! Prawdziwy majstersztyk !!! P 🙂 .K.

    Odpowiedz
  11. domowacukierniaewy.blox.pl napisał

    19 września 2014 o 19:22

    Ależ połączenie, wygląda pysznie! 🙂

    Odpowiedz
  12. gin napisał

    19 września 2014 o 21:39

    Wyjątkowo intrygujące połączenie smaków 🙂

    Odpowiedz
  13. mojamalakuchnia napisał

    20 września 2014 o 16:43

    bardzo fajny pomysł na pizzę, super!

    Odpowiedz
  14. BasJula napisał

    21 września 2014 o 06:58

    to połączenie jest cudowne 🙂 pizza zachwyca 🙂

    Odpowiedz
  15. Magda C. napisał

    21 września 2014 o 12:03

    Pizza na bogato, fantastyczna! 🙂

    Odpowiedz
  16. Veggie napisał

    21 września 2014 o 14:07

    Ale superowa, w dodatku na moim ulubionym, cienkim spodzie 🙂

    Odpowiedz
  17. Anulla napisał

    21 września 2014 o 16:41

    figi jadłam w tym roku po raz pierwwszy, zachwyciły mnie smakiem, pizza z nimi musi być pyszna! 🙂

    Odpowiedz
  18. kulinarny blog samanthy napisał

    22 września 2014 o 12:54

    Fantastyczne połączenie smaków i lubię na cienkim spodzie !

    Odpowiedz
  19. Gosia Szulc napisał

    22 września 2014 o 14:25

    ale szalejesz z tymi figami! uwielbiam je w połączeniu z kozim serkiem, na pizzy to musi być obłęd <3

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Martyna - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Sklep w ajencje - Rachel Hofstetter : Ugotuj swój biznes. Historie miłośników jedzenia, którzy swoją pasję zamienili w karierę.
  • Codzienna - Spaghetti z pesto z buraków
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl