W mojej głowie rodzą się czasem dziwne połączenia – na przykład kurki i figi, które później okazują się idealne ! Ta pizza – zarówno ciasto jak i dodatki, zachwyciły mnie i moją rodzinę. Pizza o nieidealnym kształcie, jednak idealna w smaku 🙂
Skorzystałam z przepisu na ciasto do pizzy Jima Laheya. Jeśli jesteście fanami cienkiego, chrupkiego ciasta, koniecznie wypróbujcie ten przepis 🙂 !
Uwaga ! Ciasto do pizzy musimy przygotować około 9 – 12 godzin przed pieczeniem.
Składniki na ciasto:
250 g mąki pszennej
175 g wody
1/8 łyżeczki drożdży suszonych
łyżeczka soli
Składniki na sos:
200 g śmietany 18 %
80 g sera koziego
Składniki – dodatki:
1 łyżka masła + 1 łyżka oliwy z oliwek
1 duża szalotka
400 g kurek
4 figi
200 g koziego sera
pieprz, rozmaryn
Wykonanie:
Ciasto: Przygotuj je na około 9 – 12 godzin przed pieczeniem. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj ze sobą w misce, nakryj ściereczką i odstaw.
Sos: Ser pokrój na małe kawałki. Ser i śmietanę wrzuć do rondelka i podgrzewaj często mieszając do czasu rozpuszczenia się sera. Odstaw.
Dodatki: Kurki oczyść, przepłucz pod bieżącą wodą, następnie je osusz. Odstaw.
Na dużej patelni podgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek wraz z 1 łyżką masła, dodaj drobno posiekaną szalotkę i smaż do momentu aż się zeszkli. Następnie dodaj kurki, smaż około 10 – 12 minut, do momentu aż kurki zmiękną. Wodę, która powstała przy smażeniu kurek, ostrożnie wylej. Kurki wraz z szalotką odstaw.
Figi i ser kozi pokrój na plasterki.
Ciasto: Gdy będzie gotowe – nastaw piekarnik na 250 C. Ciasto podziel na 2 części, każdą z nich rozwałkuj na stolnicy, podsypując mąką w razie potrzeby. Gdy ciasto będzie cienkie – ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiecz spód w piekarniku przez około 5 minut. Po tym czasie wyjmij go z piekarnika. Sos rozsmaruj na cieście, dodaj kurki z szalotką, figi i ser kozi. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem i rozmarynem. Piecz około 5 – 10 minut. Ja piekłam 10 minut.
Smacznego 🙂 !
Angie napisał
Ten nieregularny kształt nadaje pizzy wspaniałego rustykalnego charakteru, no i to połączenie, jestem pewna, że zasmakowałoby mi: )
Ciążowe Zachcianki napisał
Lubię takie nietypowe połączenia. To z pewnością wypróbuję bo pizza wygląda bardzo smacznie:)
Karmel napisał
fajnie wygląda, chętnie bym zjadła!!
Olka napisał
Ale czad 😀 koniecznie muszę spróbować tego połączenia a i cienkie ciasto uwielbiam 🙂
Pozdrawiam <3
Natalie napisał
Też kocham cienkie spody! Gdy pizza jest na grubym to nie zjem – fujka 😀
Kasia napisał
Kurki z figami to faktycznie niecodzienne połączenie, ale za to jakie kuszące 🙂
Marzena napisał
Ależ zaskakujący smak:-) Pycha:-)
La Lolla napisał
oesuuu, a ile to jest 1/8 łyżeczki drożdży?????????
serio pytam:D
Paulina Urbańczyk napisał
Miałam z tym problem 😀 Nałożyłam na łyżkę 1/4 i trochę odsypałam 😀
La Lolla napisał
hahahah, dobraaa, dzięki:D:D:D:D:D
Justyna Gonczaronek napisał
Pizza bardzo fajnie wygląda, ciasto zapewne było rewelacyjne! a dodatki..jestem więcej niż pewna, że by mi smakowało takie połączenie:)
Anonymous napisał
Dziękuję za zaproszenie była wyśmienita!!! Prawdziwy majstersztyk !!! P 🙂 .K.
domowacukierniaewy.blox.pl napisał
Ależ połączenie, wygląda pysznie! 🙂
gin napisał
Wyjątkowo intrygujące połączenie smaków 🙂
mojamalakuchnia napisał
bardzo fajny pomysł na pizzę, super!
BasJula napisał
to połączenie jest cudowne 🙂 pizza zachwyca 🙂
Magda C. napisał
Pizza na bogato, fantastyczna! 🙂
Veggie napisał
Ale superowa, w dodatku na moim ulubionym, cienkim spodzie 🙂
Anulla napisał
figi jadłam w tym roku po raz pierwwszy, zachwyciły mnie smakiem, pizza z nimi musi być pyszna! 🙂
kulinarny blog samanthy napisał
Fantastyczne połączenie smaków i lubię na cienkim spodzie !
Gosia Szulc napisał
ale szalejesz z tymi figami! uwielbiam je w połączeniu z kozim serkiem, na pizzy to musi być obłęd <3