Cześć ! Piękny mamy wrzesień w tym roku. Chciałabym się cieszyć taką pogodą jak najdłużej !
Dziś mam dla Was obłędną pizzę z rzodkiewką, kozim serem, rukolą i świeżym tymiankiem. Kojarzy mi się z latem 🙂
Kocham pizzę na cienkim i chrupiącym cieście, najczęściej korzystam z przepisu Jima Laheya.
Uwaga ! Ciasto do pizzy musimy przygotować około 9 – 12 godzin przed pieczeniem !
Z podanego przepisu otrzymacie 2 pizze (2 porcje).
Składniki na ciasto:
250 g mąki pszennej
175 g wody
1/8 łyżeczki drożdży suszonych
łyżeczka soli
Składniki na sos:
200 g śmietany 18 %
100 g koziego sera
Składniki – dodatki:
8 rzodkiewek
150 g koziego sera w roladce
garść rukoli
2 łyżki świeżego tymianku
garść ulubionych orzechów – u mnie nerkowce
sól i świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Ciasto: Przygotuj je na około 9 – 12 godzin przed pieczeniem. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj ze sobą w misce, nakryj ściereczką i odstaw.
Sos: Ser pokrój na małe kawałki. Ser i śmietanę wrzuć do rondelka i podgrzewaj często mieszając do czasu rozpuszczenia się sera. Odstaw.
Dodatki: Rzodkiewki umyj i pokrój na cienkie plasterki. Rukolę umyj i ususz. Ser kozi pokrój w plasterki. Orzechy posiekaj.
Ciasto: Gdy będzie gotowe – nastaw piekarnik na 250 C. Ciasto podziel na 2 części, każdą z nich rozwałkuj na stolnicy, podsypując mąką w razie potrzeby. Gdy ciasto będzie cienkie – ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiecz spód w piekarniku przez około 5 minut. Po tym czasie wyjmij go z piekarnika. Sos rozsmaruj na cieście, dodaj rukolę, rzodkiewki, ser kozi i orzechy. Dopraw świeżym tymiankiem, odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem. Piecz około 5 – 10 minut. Ja piekłam 10 minut.
Smacznego !
Evi napisał
Bardzo ciekawe i smakowite dodatki! 🙂
Ania - Fabryka Pomysłów napisał
bardzo ciekawe połączenie smaków 🙂
Angie napisał
No i czemu mi nie wysłałaś chociaż kawałka!?:(
Ervisha napisał
Ciekawy pomysł na pizze 🙂