Cześć. Dziś mam dla Was klasyczną pizzę na cienkim cieście z żółtymi pomidorkami cherry, bazylią i mozzarellą z sosem pomidorowym. Połączenie pomidorów i bazylii kojarzy mi się z latem. Słoneczne kolory na pizzy poprawiają humor w szare deszczowe dni 🙂 Skorzystałam z przepisu na ciasto do pizzy Jima Laheya. Jeśli jesteście fanami cienkiego, chrupkiego ciasta, koniecznie wypróbujcie ten przepis 🙂 !
Uwaga ! Ciasto do pizzy musimy przygotować około 9 – 12 godzin przed pieczeniem. Z podanego przepisu otrzymacie 2 pizze (2 porcje).
Składniki na ciasto:
250 g mąki pszennej
175 g wody
1/8 łyżeczki drożdży suszonych
łyżeczka soli
Składniki na sos:
1 żółta cebula – pokrojona w drobną kostkę
2 ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę
1 puszka rozdrobnionych pomidorów (400 g)
sól himalajska, świeżo zmielony pieprz, 1 łyżeczka cukru, szczypta słodkiej mielonej papryki
2 łyżki oliwy z oliwek
Składniki – dodatki:
kilka żółtych pomidorków cherry – umytych i przekrojonych na pół
garść startej mozzarelli
garść liści bazylii
Wykonanie:
Ciasto: Przygotuj je na około 9 – 12 godzin przed pieczeniem. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj ze sobą w misce, nakryj ściereczką i odstaw.
Sos: W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę. Następnie dodaj pomidory, dopraw solą, pieprzem, cukrem i słodką papryką. Całość gotuj na małym ogniu 5 – 10 minut. Odstaw do przestygnięcia, następnie zblenduj.
Ciasto: Gdy będzie gotowe – nastaw piekarnik na 250 C. Ciasto podziel na 2 części, każdą z nich rozwałkuj na stolnicy, podsypując mąką w razie potrzeby. Gdy ciasto będzie cienkie – ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiecz spód w piekarniku przez około 5 minut. Po tym czasie wyjmij go z piekarnika. Sos rozsmaruj na cieście, dodaj bazylię, pomidorki i mozzarellę. W razie potrzeby – dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Piecz około 5 – 10 minut. Ja piekłam 10 minut. Smacznego !
marcelina napisał
Fantastyczna! 🙂
marcela napisał
mm… coś dla mnie… kocham pomimdorki!
Obżarciuch napisał
taka pizza to rewelacja 🙂
Agnieszka Wieczorek napisał
Ogólnie uwielbiam pizzę, ale ta jest moją faworytką 🙂 Nie ma lepszej 🙂
zjedz_mnie napisał
Ależ kolorowa i apetyczna, rewelacja:)
Gosia napisał
mniammmm! kocham też żółte pomidorki, są super słodkie 🙂 jakby mi się tak chciało robić ciasto do pizzy i by nie miała tylu kalorii to bym pewnie codziennie jadła… 😛
Emcia napisał
kocham pizzę! wersja wege zawsze spoko <3
Magda C. napisał
Pyszna pizza 🙂