Szparagi, szynka serrano i jajko z płynnym żółtkiem. Połączenie idealne a wszystko na pizzy, na cienkim i chrupiącym cieście. Uwierzcie – prawdziwy foodporn !
Uwaga ! Ciasto do pizzy musimy przygotować około 9 – 12 godzin przed pieczeniem !
Z podanego przepisu otrzymacie 2 pizze (2 porcje).
Ciasto z przepisu Jima Laheya.
Składniki na ciasto:
250 g mąki pszennej
175 g wody
1/8 łyżeczki drożdży suszonych
łyżeczka soli
Składniki na sos:
200 g śmietany 18 %
100 g sera gorgonzola
Składniki – dodatki:
pęczek zielonych szparagów
1 mała czerwona cebula
sól i świeżo zmielony pieprz
kilka plasterków szynki serrano
2-4 jajka
Wykonanie:
Ciasto: Przygotuj je na około 9 – 12 godzin przed pieczeniem. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj ze sobą w misce, nakryj ściereczką i odstaw.
Sos: Ser pokrój na małe kawałki. Ser i śmietanę wrzuć do rondelka i podgrzewaj często mieszając do czasu rozpuszczenia się sera. Odstaw.
Dodatki: Szparagi opłucz, odłam zdrewniałe końce. Ułamią się one same w odpowiednim miejscu. Szparagi obiera się w 1/3 od dołu. Możesz użyć obieraczki. Szparagi pokrój na mniejsze kawałki, następnie przekrój je wzdłuż. Cebulę pokrój w cienkie półplasterki.
Ciasto: Gdy będzie gotowe – nastaw piekarnik na 250 C. Ciasto podziel na 2 części, każdą z nich rozwałkuj na stolnicy, podsypując mąką w razie potrzeby. Gdy ciasto będzie cienkie – ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiecz spód w piekarniku przez około 5 minut. Po tym czasie wyjmij go z piekarnika. Sos rozsmaruj na cieście, dodaj szparagi, cebulę i szynkę serrano. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Piecz około 5 – 10 minut. Ja piekłam 10 minut. Na 2 – 3 minuty przed końcem, wbij jajka na środek pizzy. Od tego momentu obserwuj pizzę – jajko musi się ściąć, żółtko – pozostać płynne 🙂
Smacznego !
Anita napisał
Zaczarowałaś mnie smakiem 🙂
nordelag napisał
Pizza wyszła Pani przepięknie, ale obawiam się że nie mam w tym tygodniu czasu na przygotowanie takiego cuda. Coś szybszego.
Moja pasja smaku napisał
Pięknie dziękuję i pozdrawiam ciepło 🙂
Angelika i Monika (Candy Pandas) napisał
Trzeba przyznać, że pizzy z jajkiem to na pewno nigdy nie jadłyśmy 😀 Fajne połączenie smaków 😀
Łucja napisał
Zjadłabym całą! Pycha 🙂
Angie napisał
Uwielbiam, jak jaka się tak rozpływają po pizzy…<3
iza napisał
patrząc na zdjęcie aż zgłodniałam
Jak ona to robi napisał
Uwielbiam Twoje zdjęcia.
Moja pasja smaku napisał
<3
Agnieszka, Dom na obcasach napisał
Bogactwo smaków 🙂 Rewelacyjna pizza
Marzena napisał
Paulina, widziałam tę pizzę jak leżałam w szpitalu bez jedzenia i myślałam, że mi język ucieknie;-)
p.zawodowa napisał
Foodporn po całości <3
alezakwas napisał
Wprawdzie nie jem mięsa, ale ta pizza uwodzi mnie wyglądem Na pewno zrobię ją domownikom!
Łycha smaków napisał
Cudna ta pizza mniam
domowacukierniaewy.blox.pl napisał
Po prostu uwielbiam <3
cookiemonster napisał
Wygląda pysznie ! Poproszę taką dla mnie dzisiaj na obiadek 😀
zjedz_mnie napisał
Wspaniały pomysł na pizzę, jest bardzo kusząca 🙂
BeFitBeStrong napisał
Wow, wygląda o wiele lepiej niż z większości pizzerii! Taką z przyjemnością by się zjadło!
Marzena napisał
Wspaniała. Wygląda tak apetycznie, że zjadłabym całą 🙂