Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Pizza ze szparagami, szynką serrano i jajkiem

Szparagi, szynka serrano i jajko z płynnym żółtkiem. Połączenie idealne a wszystko na pizzy, na cienkim i chrupiącym cieście. Uwierzcie – prawdziwy foodporn !
Uwaga ! Ciasto do pizzy musimy przygotować około 9 – 12 godzin przed pieczeniem !
Z podanego przepisu otrzymacie 2 pizze (2 porcje).
Ciasto z przepisu Jima Laheya.

DSC_0464

 

Składniki na ciasto:
250 g mąki pszennej
175 g wody
1/8 łyżeczki drożdży suszonych
łyżeczka soli

Składniki na sos:
200 g śmietany 18 %
100 g sera gorgonzola

Składniki – dodatki:
pęczek zielonych szparagów
1 mała czerwona cebula
sól i świeżo zmielony pieprz
kilka plasterków szynki serrano
2-4 jajka

Wykonanie:
Ciasto: Przygotuj je na około 9 – 12 godzin przed pieczeniem. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj ze sobą w misce, nakryj ściereczką i odstaw.

Sos: Ser pokrój na małe kawałki. Ser i śmietanę wrzuć do rondelka i podgrzewaj często mieszając do czasu rozpuszczenia się sera. Odstaw.

Dodatki: Szparagi opłucz, odłam zdrewniałe końce. Ułamią się one same w odpowiednim miejscu. Szparagi obiera się w 1/3 od dołu. Możesz użyć obieraczki. Szparagi pokrój na mniejsze kawałki, następnie przekrój je wzdłuż. Cebulę pokrój w cienkie półplasterki.

Ciasto: Gdy będzie gotowe – nastaw piekarnik na 250 C. Ciasto podziel na 2 części, każdą z nich rozwałkuj na stolnicy, podsypując mąką w razie potrzeby. Gdy ciasto będzie cienkie – ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiecz spód w piekarniku przez około 5 minut. Po tym czasie wyjmij go z piekarnika. Sos rozsmaruj na cieście, dodaj szparagi, cebulę i szynkę serrano. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Piecz około 5 – 10 minut. Ja piekłam 10 minut. Na 2 – 3 minuty przed końcem, wbij jajka na środek pizzy. Od tego momentu obserwuj pizzę – jajko musi się ściąć, żółtko – pozostać płynne 🙂

Smacznego !

 

 

14 maja 2015 Kategoria: Pizza, Sezonowo komentarzy 19

Komentarze

  1. Anita napisał

    14 maja 2015 o 10:31

    Zaczarowałaś mnie smakiem 🙂

    Odpowiedz
    • nordelag napisał

      23 czerwca 2020 o 23:26

      Pizza wyszła Pani przepięknie, ale obawiam się że nie mam w tym tygodniu czasu na przygotowanie takiego cuda. Coś szybszego.

      Odpowiedz
      • Moja pasja smaku napisał

        24 czerwca 2020 o 17:50

        Pięknie dziękuję i pozdrawiam ciepło 🙂

        Odpowiedz
  2. Angelika i Monika (Candy Pandas) napisał

    14 maja 2015 o 13:55

    Trzeba przyznać, że pizzy z jajkiem to na pewno nigdy nie jadłyśmy 😀 Fajne połączenie smaków 😀

    Odpowiedz
  3. Łucja napisał

    14 maja 2015 o 14:02

    Zjadłabym całą! Pycha 🙂

    Odpowiedz
  4. Angie napisał

    14 maja 2015 o 19:35

    Uwielbiam, jak jaka się tak rozpływają po pizzy…<3

    Odpowiedz
  5. iza napisał

    14 maja 2015 o 20:59

    patrząc na zdjęcie aż zgłodniałam

    Odpowiedz
  6. Jak ona to robi napisał

    14 maja 2015 o 21:07

    Uwielbiam Twoje zdjęcia.

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      23 maja 2015 o 15:27

      <3

      Odpowiedz
  7. Agnieszka, Dom na obcasach napisał

    14 maja 2015 o 23:58

    Bogactwo smaków 🙂 Rewelacyjna pizza

    Odpowiedz
  8. Marzena napisał

    15 maja 2015 o 08:09

    Paulina, widziałam tę pizzę jak leżałam w szpitalu bez jedzenia i myślałam, że mi język ucieknie;-)

    Odpowiedz
  9. p.zawodowa napisał

    15 maja 2015 o 13:11

    Foodporn po całości <3

    Odpowiedz
  10. alezakwas napisał

    15 maja 2015 o 16:22

    Wprawdzie nie jem mięsa, ale ta pizza uwodzi mnie wyglądem Na pewno zrobię ją domownikom!

    Odpowiedz
  11. Łycha smaków napisał

    16 maja 2015 o 07:39

    Cudna ta pizza mniam

    Odpowiedz
  12. domowacukierniaewy.blox.pl napisał

    17 maja 2015 o 12:58

    Po prostu uwielbiam <3

    Odpowiedz
  13. cookiemonster napisał

    19 maja 2015 o 07:59

    Wygląda pysznie ! Poproszę taką dla mnie dzisiaj na obiadek 😀

    Odpowiedz
  14. zjedz_mnie napisał

    20 maja 2015 o 09:02

    Wspaniały pomysł na pizzę, jest bardzo kusząca 🙂

    Odpowiedz
  15. BeFitBeStrong napisał

    29 maja 2015 o 21:14

    Wow, wygląda o wiele lepiej niż z większości pizzerii! Taką z przyjemnością by się zjadło!

    Odpowiedz
  16. Marzena napisał

    13 lipca 2015 o 09:21

    Wspaniała. Wygląda tak apetycznie, że zjadłabym całą 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Sklep z alkoholem Gniezno - Ekstrakt z wanilii
  • mecooks - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Tofu słodko-pikantne
  • Paulina - Tofu słodko-pikantne
  • Kolonie dla dzieci 2022 - Tiramisu. Najlepsze!
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl