Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Pizza ze szparagami

Wielką fanką szparagów stałam się dopiero w tym roku. Można je podać na wiele sposobów a ich obróbka nie trwa zbyt długo. Dziś zaproponuję Wam pyszną pizzę ze szparagami, truskawkowymi pomidorkami i sosem serowym.



Składniki (blacha 40 x 25 cm):
pęczek szparagów (u mnie – 500 g)
kilka pomidorków koktajlowych
100 g serka pleśniowego. Może być z niebieską bądź zieloną pleśnią. Ja dodałam 125 g serka plesniowego naturalnego
2/3 szklanki śmietanki minimum 18%
sól
czarny pieprz
3 łyżki oliwy

Składniki na ciasto:
0,5 kg mąki pszennej, dodatkowo: do posypywania
łyżka soli
łyżka cukru
50 g drożdży
4 łyżki ciepłej wody
5 łyżek oliwy bądź oleju
szklanka ciepłej wody




Przygotowanie:

1. W miseczce dokładnie wymieszaj drożdże, 4 łyżki ciepłej wody oraz łyżkę cukru. Odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.

2. Opłucz szparagi, odłam zdrewniałe końce. Ułamią się one same w odpowiednim miejscu. Szparagi obiera się w 1/3 od dołu. Możesz użyć obieraczki.

3. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól, drożdże oraz szklankę ciepłej wody. Dokładnie wymieszaj i w razie potrzeby dodaj odrobinę ciepłej wody. Bez obaw – masa nie będzie jednolita, jednak powinna być miękka. Miskę nakryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.

4. Do ciasta dodaj oliwę i wyrabiaj przez chwilę. Obsyp mąką i włóż spowrotem do miski. Odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

5. Do rondelka wlej śmietanę. Ser pleśniowy pokrój na drobną kostkę. Ser dodaj do śmietanki i podgrzewaj na średnim ogniu. Ser powinien się prawie rozpuścić. Potrwa to kilka minut. Odstaw by sos przestygł.

6. Piekarnik rozgrzej do 220 C.

7. Szparagi przekrój wzdłuż na połówki, pomidorki również.

8. Ciasto przełóż na nieprzywieralną blachę lub blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównaj ciasto, posmaruj sosem serowym, ułóż pomidorki i szparagi. Posyp solą oraz pieprzem. Skrop oliwą.

9. Pizzę piecz około 10 – 12 minut. Brzegi powinny być zarumienione  W razie wątpliwości sprawdź drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

Smacznego 🙂 !

 

13 czerwca 2013 Kategoria: Ciasta i tarty, Pizza, Sezonowo komentarze 2

Komentarze

  1. Mateusz Lewandowski napisał

    30 czerwca 2013 o 16:18

    Było przepyszne <3 bardzo dobra pizza Dziękujemy P. Paulinoo!

    Odpowiedz
  2. mojamalakuchnia napisał

    29 października 2013 o 18:06

    Uwielbiam pizzę z różnymi dodatkami, ale ze szparagami musiała być wyjątkowo smaczna. Szkoda, że teraz nie można już ich kupić : ( poczekam do kolejnego lata! : )

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 138 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Aleksandra - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Anna - Pod Jabłonką. Prawdziwe domowe obiady w Łodzi.
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl