Wielką fanką szparagów stałam się dopiero w tym roku. Można je podać na wiele sposobów a ich obróbka nie trwa zbyt długo. Dziś zaproponuję Wam pyszną pizzę ze szparagami, truskawkowymi pomidorkami i sosem serowym.
Składniki (blacha 40 x 25 cm):
pęczek szparagów (u mnie – 500 g)
kilka pomidorków koktajlowych
100 g serka pleśniowego. Może być z niebieską bądź zieloną pleśnią. Ja dodałam 125 g serka plesniowego naturalnego
2/3 szklanki śmietanki minimum 18%
sól
czarny pieprz
3 łyżki oliwy
Składniki na ciasto:
0,5 kg mąki pszennej, dodatkowo: do posypywania
łyżka soli
łyżka cukru
50 g drożdży
4 łyżki ciepłej wody
5 łyżek oliwy bądź oleju
szklanka ciepłej wody
Przygotowanie:
1. W miseczce dokładnie wymieszaj drożdże, 4 łyżki ciepłej wody oraz łyżkę cukru. Odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.
2. Opłucz szparagi, odłam zdrewniałe końce. Ułamią się one same w odpowiednim miejscu. Szparagi obiera się w 1/3 od dołu. Możesz użyć obieraczki.
3. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól, drożdże oraz szklankę ciepłej wody. Dokładnie wymieszaj i w razie potrzeby dodaj odrobinę ciepłej wody. Bez obaw – masa nie będzie jednolita, jednak powinna być miękka. Miskę nakryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
4. Do ciasta dodaj oliwę i wyrabiaj przez chwilę. Obsyp mąką i włóż spowrotem do miski. Odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
5. Do rondelka wlej śmietanę. Ser pleśniowy pokrój na drobną kostkę. Ser dodaj do śmietanki i podgrzewaj na średnim ogniu. Ser powinien się prawie rozpuścić. Potrwa to kilka minut. Odstaw by sos przestygł.
6. Piekarnik rozgrzej do 220 C.
7. Szparagi przekrój wzdłuż na połówki, pomidorki również.
8. Ciasto przełóż na nieprzywieralną blachę lub blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównaj ciasto, posmaruj sosem serowym, ułóż pomidorki i szparagi. Posyp solą oraz pieprzem. Skrop oliwą.
9. Pizzę piecz około 10 – 12 minut. Brzegi powinny być zarumienione W razie wątpliwości sprawdź drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Smacznego 🙂 !
Mateusz Lewandowski napisał
Było przepyszne <3 bardzo dobra pizza Dziękujemy P. Paulinoo!
mojamalakuchnia napisał
Uwielbiam pizzę z różnymi dodatkami, ale ze szparagami musiała być wyjątkowo smaczna. Szkoda, że teraz nie można już ich kupić : ( poczekam do kolejnego lata! : )