Dziś bezglutenowo, lekko i zdrowo. Kocham takie śniadania, a Wy 🙂 ?? Te placuszki najbardziej smakują mi z chutney’em figowym, od którego jestem uzależniona 🙂
Bez zbędnego wstępu – zapraszam do wypróbowania przepisu.
Składniki (1 mała porcja):
2 łyżki mąki gryczanej
2 łyżki mąki ryżowej
1 jajko
100 ml wody
1/2 łyżki oleju
szczypta mielonego imbiru
świeżo zmielony pieprz
1 łyżeczka soku z cytryny
+dodatkowo dżem, chutney – u mnie figowy
Wykonanie:
W wysokim naczyniu roztrzep jajko z wodą. Następnie dodaj olej, mąkę ryżową, mąkę gryczaną, imbir, sok z cytryny i świeżo zmielony pieprz. Całość zmiksuj na wolnych obrotach.
Patelnię muśnij olejem i smaż placuszki z obu stron. Podawaj z dżemem lub chutney’em.
Smacznego 🙂 !
no te placuszki to mi się podobają 🙂 chętnie porwę parę 🙂
Świetne, no jak one smakują tak jak wyglądaja, to aż żal, że nie mogę zwędzić choćby jednego 🙂
Wykorzystałaś do tych placuszków nasze ulubione mąki 🙂 My byśmy zjadły je sobie z powidłami 😀
Śniadanie idealne:)
wyglądają delikatnie i bardzo smacznie!
o tak – bardzo ciekawy pomysł 🙂
Wyglądają idealnie! Coś ostatnio za mną chodzą placki 😀
pysznie! 🙂
O tak! Takie śniadania są super 🙂
Pycha takie placuszki! Od tego musu figowego to też bym się uzależniła 🙂
Mus figowy… Marzenie 🙂
cudowne śniadanko! pycha 🙂
Mniam! Urzekłaś mnie tym śniadaniem <3
Wygląda tak kusząco, że zjadłabym chyba kilkanaście stosików takich placuszków !
Interesująca propozycja 🙂
jak pysznie wyglądają te placuszki ;))
kiedyś robiłam z samej gryczanej mąki- pyszne były 🙂
Twoje wyglądają idealnie!
Oj zjadłabym takie nawet teraz.
Z chęcią zjadłabym takie placuszki na śniadanie 🙂
Jestem głodna:) ale cudnie wyglądają!
Świetne placuszki, idealne na śniadanie 🙂