
Cześć! Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na błyskawiczną przekąskę. Co powiecie na poduszeczki z ciasta francuskiego? Fajne jest to, że nadzienie możemy dowolnie modyfikować. Ja na przykład do środka włożyłam – pomidorki koktajlowe truskawkowe, szynkę prosciutto i mozzarellę. Całość doprawiłam świeżo mielonym pieprzem. To fajna przekąska, która szybko znika. 🙂
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
kilka pomidorków koktajlowych
1/2 kulki mozzarelli
2 – 3 plasterki szybki prosciutto
świeżo zmielony pieprz
1 jajko
opcjonalnie do dekoracji – sezam czarny lub biały
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzej do 220 C góra-dół.
Pomidorki umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Mozzarellę porwij palcami na małe kawałki.
Ciasto francuskie rozłóż i pokrój na prostokąty. Na każdy kawałek ciasta połóż pomidorki, trochę mozzarelli i szynki parmeńskiej – jak na zdjęciu. Całość dopraw świeżo zmielonym pieprzem.
Ciasto złóż na pół. By zlepić dobrze ciasto – boki dociśnij widelcem. Poduszeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zrób nożem małe nacięcia – będą one otworkami wentylacyjnymi. Poduszeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem. Posyp sezamem. Piecz około 15 – 20 minut – do momentu aż ciasto będzie złote.


Uwielbiam ciasto francuskie! A te poduszeczki wyglądają świetnie, fajna alternatywa dla tych w wersji na słodko. Koniecznie muszę przygotować!
Dziękuję pięknie! Pozdrawiam ciepło 🙂