Cześć ! Ale to było dobre ! Pyszna polędwiczka w sosie z dynią na bazie wina, bulionu warzywnego i śmietany, podana z białą kaszą gryczaną. To jeden z tych obiadów, do których będę często wracać. Spróbujcie 🙂 !
Składniki (2 porcje):
do wyboru: biała kasza gryczana lub ziemniaki
40 g borowików suszonych
1 szklanka dyni startej na tarce o dużych oczkach
300 ml bulionu warzywego
150 ml białego wina
1 średnia czerwona cebula
2 – 3 ząbki czosnku
sól, świeżo zmielony pieprz, tymianek suszony
oliwa z oliwek, masło
1/2 pęczka natki pietruszki
2 czubate łyżki śmietany 18 %
1 -2 polędwiczki wieprzowe
Wykonanie:
Kaszę lub ziemniaki ugotuj. Cebulę pokrój w drobno kostkę, czosnek posiekaj. Polędwiczkę oczyść z błon, pokrój w 1 cm plastry. Natkę pietruszki posiekaj.
Grzyby mocz w chłodnej wodzie przez około 1/2 godziny. Następnie odsącz je na sitku. Borowiki umieść na suchej patelni i podgrzewaj je przez kilka minut – by odparować resztę wody. Gdy będą suche – dodaj 2 łyżki oleju roślinnego smaż przez kilka minut – aż grzyby ładnie się zrumienią. Grzyby przełóż na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszcz – uważając by pozostawić jak najwięcej oleju na patelni, gdyż będzie używana. W razie potrzeby – dodaj 1 łyżkę oliwy i rozgrzej. Dodaj polędwiczki, obsmaż je dokładnie z każdej strony, dopraw tymiankiem, solą i pieprzem. Po około 5 minutach dodaj cebulę i smaż do momentu aż zmięknie. Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze około 1 minuty.
Do polędwiczek dodaj dynię, dokładnie wymieszaj. Dodaj 2 czubate łyżki masła i smaż do momentu aż dynia zmięknie. Dodaj borowiki i wino. Smaż kilka minut do momentu aż wino częściowo odparuje.
Dodaj ciepły bulion i pokręć ogień. Gotuj do momentu aż większość bulionu odparuje i sos będzie miał idealną konsystencję. Może to trwać około 15 minut. Jeśli sos wygotuje Ci się za bardzo – dodaj odrobinę przegotowanej wody.
Dodaj natkę pietruszki i śmietanę. Wymieszaj dokładnie. Kasze oraz polędwiczki z sosem wyłóż na talerze. Posyp natką pietruszki. Smacznego !
Magda napisał
Uwielbiam gulasze z dynią, to musi być przepyszne 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl napisał
Apetyczne danie 🙂
Ewa napisał
z kaszą zdecydowanie bardziej by mi smakowało 🙂
mlodakk napisał
Uwielbiam grzybki:) Więc takie danie już mi przypadło do gustu
Amber napisał
Wspaniałe danie!
Pięknie też się prezentuje…
Lady Laura. napisał
Pysznie,mniam.
U Rudej na Talerzu napisał
Jak to smakowicie wygląda <3 Kolory mnie zachwyciły 🙂
piekno-z-natury.pl napisał
Kolejny, doskonały pomysł na wykorzystanie mojej ulubionej dyni 🙂
mojamalakuchnia napisał
wspaniałe zestawienie, cudne!
Ania - Fabryka Pomysłów napisał
dynia i grzyby to świetne połączenie 🙂
Natala napisał
Wygląda super;)