Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Polędwiczka wieprzowa z borowikami i dynią

Cześć ! Ale to było dobre ! Pyszna polędwiczka w sosie z dynią na bazie wina, bulionu warzywnego i śmietany, podana z białą kaszą gryczaną. To jeden z tych obiadów, do których będę często wracać. Spróbujcie 🙂 !

img_7041

 

Składniki (2 porcje):
do wyboru: biała kasza gryczana lub ziemniaki
40 g borowików suszonych
1 szklanka dyni startej na tarce o dużych oczkach
300 ml bulionu warzywego
150 ml białego wina
1 średnia czerwona cebula
2 – 3 ząbki czosnku
sól, świeżo zmielony pieprz, tymianek suszony
oliwa z oliwek, masło
1/2 pęczka natki pietruszki
2 czubate łyżki śmietany 18 %
1 -2 polędwiczki wieprzowe

Wykonanie:
Kaszę lub ziemniaki ugotuj. Cebulę pokrój w drobno kostkę, czosnek posiekaj. Polędwiczkę oczyść z błon, pokrój w 1 cm plastry. Natkę pietruszki posiekaj.
Grzyby mocz w chłodnej wodzie przez około 1/2 godziny. Następnie odsącz je na sitku. Borowiki umieść na suchej patelni i podgrzewaj je przez kilka minut – by odparować resztę wody. Gdy będą suche – dodaj 2 łyżki oleju roślinnego smaż przez kilka minut – aż grzyby ładnie się zrumienią. Grzyby przełóż na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszcz – uważając by pozostawić jak najwięcej oleju na patelni, gdyż będzie używana. W razie potrzeby – dodaj 1 łyżkę oliwy i rozgrzej. Dodaj polędwiczki, obsmaż je dokładnie z każdej strony, dopraw tymiankiem, solą i pieprzem. Po około 5 minutach dodaj cebulę i smaż do momentu aż zmięknie. Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze około 1 minuty.
Do polędwiczek dodaj dynię, dokładnie wymieszaj. Dodaj 2 czubate łyżki masła i smaż do momentu aż dynia zmięknie. Dodaj borowiki i wino. Smaż kilka minut do momentu aż wino częściowo odparuje.
Dodaj ciepły bulion i pokręć ogień. Gotuj do momentu aż większość bulionu odparuje i sos będzie miał idealną konsystencję. Może to trwać około 15 minut. Jeśli sos wygotuje Ci się za bardzo – dodaj odrobinę przegotowanej wody.
Dodaj natkę pietruszki i śmietanę. Wymieszaj dokładnie. Kasze oraz polędwiczki z sosem wyłóż na talerze. Posyp natką pietruszki. Smacznego !

2 listopada 2016 Kategoria: Drugie dania, Grzyby, Kasza, Sezonowo komentarzy 11

Komentarze

  1. Magda napisał

    2 listopada 2016 o 09:28

    Uwielbiam gulasze z dynią, to musi być przepyszne 🙂

    Odpowiedz
  2. domowacukierniaewy.blox.pl napisał

    2 listopada 2016 o 17:20

    Apetyczne danie 🙂

    Odpowiedz
  3. Ewa napisał

    3 listopada 2016 o 08:44

    z kaszą zdecydowanie bardziej by mi smakowało 🙂

    Odpowiedz
  4. mlodakk napisał

    3 listopada 2016 o 09:11

    Uwielbiam grzybki:) Więc takie danie już mi przypadło do gustu

    Odpowiedz
  5. Amber napisał

    3 listopada 2016 o 10:09

    Wspaniałe danie!
    Pięknie też się prezentuje…

    Odpowiedz
  6. Lady Laura. napisał

    3 listopada 2016 o 11:15

    Pysznie,mniam.

    Odpowiedz
  7. U Rudej na Talerzu napisał

    3 listopada 2016 o 17:10

    Jak to smakowicie wygląda <3 Kolory mnie zachwyciły 🙂

    Odpowiedz
  8. piekno-z-natury.pl napisał

    3 listopada 2016 o 18:00

    Kolejny, doskonały pomysł na wykorzystanie mojej ulubionej dyni 🙂

    Odpowiedz
  9. mojamalakuchnia napisał

    4 listopada 2016 o 15:42

    wspaniałe zestawienie, cudne!

    Odpowiedz
  10. Ania - Fabryka Pomysłów napisał

    5 listopada 2016 o 16:50

    dynia i grzyby to świetne połączenie 🙂

    Odpowiedz
  11. Natala napisał

    6 listopada 2016 o 10:13

    Wygląda super;)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 138 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Aleksandra - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Anna - Pod Jabłonką. Prawdziwe domowe obiady w Łodzi.
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl