Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Polędwiczki w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami i whisky z pieczonymi młodymi ziemniakami z rozmarynem

Cześć ! Dziś propozycja na szybki obiad. To jedno z moich ulubionych dań. Polędwiczki w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami i whisky są kruche, rozpływające się w ustach, po prostu idealne ! Do tego sezonowo – pieczone młode ziemniaki z rozmarynem.

DSC_0880

Składniki (2 duże porcje):
1 polędwiczka wieprzowa
25 – 30 ml whisky
250 – 300 g młodych ziemniaków
6 dużych suszonych pomidorów
3 łyżki śmietany 18 %
sól, świeżo zmielony pieprz, papryka ostra i słodka – mielona, suszony tymianek i rozmaryn
oliwa z oliwek
garść natki pietruszki
3 ząbki czosnku
1 czubata łyżka masła + 1 łyżka oliwy z oliwek

Wykonanie:
Ziemniaków nie obieraj. Oczyść je dokładnie, umyj i osusz, następnie umieść w misce. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz suszonym rozmarynem. Dodaj oliwę z oliwek. Ilość wedle uznania. Całość wymieszaj łyżką i wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 200 C przez 30 minut. Po tym czasie – wyjmij blachę i ziemniaki rozgnieć delikatnie widelcem. Umieść ponownie w piekarniku i piecz 10 minut.
Przygotuj składniki: Polędwiczkę oczyść z błon, pokrój w 1 cm plastry. Czosnek drobno posiekaj.
Na dużej patelni rozgrzej masło z oliwą. Podsmaż czosnek przez około 1 minutę. Dodaj polędwiczki, obsmaż je dokładnie z każdej strony, dopraw papryką słodką, ostrą, tymiankiem, solą i pieprzem. Po około 5 minutach wlej whisky, smaż kilka minut. Odparuj częściowo whisky, dodaj suszone pomidory następnie śmietanę, w razie potrzeby dopraw ponownie. Smaż kilka minut – do momentu aż polędwiczka będzie miękka. Mięso wyłóż na talerze, polej sosem, posyp natką pietruszki. Obok połóż pieczone ziemniaki. Smacznego !

8 czerwca 2016 Kategoria: Drugie dania, Sezonowo komentarzy 7

Komentarze

  1. GlamGirlAndMore napisał

    8 czerwca 2016 o 09:11

    Rewelacja. I własnie podpowiedziałaś mi pomysł na obiad urodzinowy dla męża! dzięki!!

    Odpowiedz
  2. Angie napisał

    9 czerwca 2016 o 05:17

    I te ziemniaki…<3 Fantastyczny przepis;)

    Odpowiedz
  3. marcela napisał

    10 czerwca 2016 o 10:22

    Mniam! Własnie na cos takiego miałabym ochotę….whisky & pomidory brzmią super!

    Odpowiedz
  4. Rebecca Sharp napisał

    10 czerwca 2016 o 18:54

    Obiad w sam raz na teraz z racji wysypu młodych ziemniaków. Poza tym przepadam za suszonymi pomidorami.

    Odpowiedz
  5. Ania - Fabryka Pomysłów napisał

    11 czerwca 2016 o 11:44

    cóż za wspaniała propozycja na wykwintny obiad 🙂

    Odpowiedz
  6. laNika napisał

    12 czerwca 2016 o 08:50

    Jakie pyszności! Ten sos musi smakować świetnie… Idealny obiad 🙂

    Odpowiedz
  7. Królowa Karo napisał

    12 czerwca 2016 o 19:36

    Nie lubię whisky, ale w sumie pod taką postacią jeszcze nigdy nie próbowałam.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 138 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Aleksandra - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Anna - Pod Jabłonką. Prawdziwe domowe obiady w Łodzi.
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl