Cześć!
Przygotowałam w weekend polędwiczki ze szparagami i suszonymi pomidorami w kremowym sosie śmietanowym. Były tak pyszne, że chciałam podzielić się z Wami przepisem na nie jak najszybciej!
Uwielbiam połączenie zielonych szparagów i suszonych pomidorów. W tym daniu fajnie zagrało! 🙂
Składniki (2 porcje):
1 duża polędwiczka wieprzowa
1/2 pęczka zielonych szparagów
5 – 6 suszonych pomidorów (ja używam tych suszonych na słońcu, a nie w zalewie – oleju)
garść świeżego koperku – posiekanego
sól, pieprz, suszony tymianek
2-3 ząbki czosnku
1 średnia cebula
2 łyżki oliwy z oliwek – lub innego tłuszczu do smażenia
200 g śmietany 30%
+ do podania ulubiony dodatek: ziemniaki, kasza lub makaron
Wykonanie:
Ziemniaki ugotuj. Cebulę pokrój w drobno kostkę, czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Polędwiczkę oczyść z błon, pokrój w 1 cm plastry. Szparagi przepłucz pod wodą, osusz i odłam zdrewniałe końce. Szparagi złamią się w odpowiednim miejscu. Pokrój je na 1 – 2 cm kawałki. Suszone pomidory pokrój na mniejsze kawałki.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż polędwiczki, obsmaż je dokładnie z każdej strony, dopraw tymiankiem, solą i pieprzem. Po około 5 minutach dodaj cebulę i smaż do momentu aż zmięknie. Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze około 1 minuty.
Dodaj szparagi i suszone pomidory, smaż 3 -4 minuty mieszając co jakiś czas. Dodaj śmietankę i wymieszaj. Gotuj 5 minut co jakiś czas mieszając. Gdy mięso będzie miękkie – dodaj posiekany koperek. Całość wymieszaj i wyłóż na talerze. Podawaj z ulubionymi dodatkami – ziemniakami, kaszą lub makaronem.
Smacznego!
Kama napisał
Mniam!
LanaDelRey napisał
Przygotowałam wczoraj na obiad. Mąż był zachwycony! Zapisuje przepis i z pewnością będę do niego wracać!
Moja pasja smaku napisał
Cudowne wieści! Bardzo się cieszę! Dziękuję za komentarz i miłe słowo, pozdrawiam ciepło! 🤗
LanaDelRey napisał
Te polędwiczki są przepyszne!!! Najlepsze, jakie jadłam! Idealnie komponują się ze szparagami i suszonymi pomidorowymi.
Moja pasja smaku napisał
O wow! Dziękuje pięknie za ten komentarz, bardzo mi miło! 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂