Cześć! Dziś mam dla Was inspirację śniadaniową. Co powiecie na puszyste placuszki z mąki żytniej pełnoziarnistej i jogurtu greckiego? Muszę przyznać, że to jedne z moich ulubionych placuszków. Bardzo puszyste, po prostu pyszne. Koniecznie spróbujcie!
Składniki suche:
2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej (można użyć innej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki brązowego cukru
1/2 łyżeczki soli himalajskiej (można dodać 1/4 łyżeczki zwykłej soli)
Składniki mokre:
2 jajka
2 łyżki stopionego oleju kokosowego (lub innego oleju)
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 szklanka mleka
1 szklanka jogurtu greckiego
+ dodatkowo: olej kokosowy do smażenia
+ do podania: jogurt grecki, świeże owoce, konfitura, syrop klonowy, cukier puder.
Wykonanie:
W dużej misce połącz ze sobą wszystkie suche składniki. Wymieszaj łyżką i odstaw.
W drugiej misce połącz ze sobą: jajka, olej kokosowy, jogurt grecki i ekstrakt waniliowy. Całość zmiksuj do uzyskania gładkiej masy. Dodaj mleko i ponownie zmiksuj.
Mokre składniki dodaj do suchych. Wymieszaj je dokładnie drewnianą łyżką. I nie martw się, ze są grudki. 😉
Na dużej patelni rozgrzej olej kokosowy. Porcje ciasta nakładaj łyżką na patelnię, smaż z każdej strony około 3-4 minut lub do momentu aż będą usmażone.
Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Magda napisał
Pyszności, uwielbiam takie śniadanie szczególnie w weekend 🙂
DomologiaStosowana napisał
Te placuszki są przepyszne. Idealne na sobotnie śniadanie!
Moja pasja smaku napisał
Pięknie dziękuję i pozdrawiam! 🙂
Szarlotte.pl napisał
Właśnie zjadłam je na śniadanie! Pyszności!
Moja pasja smaku napisał
Dziękuję pięknie! Pozdrawiam ciepło 🙂