Cześć! Gdy tylko pojawia się rabarbar – zawsze przygotowuję ten deser. Jest prosty w wykonaniu i zarazem pyszny! Rabarbar pod kruszonką podany z lodami waniliowym smakuje obłędnie! Do zrobienia kruszonki użyłam mąki pełnoziarnistej żytniej. Możesz ją zastąpić mąką pszenną.
Składniki (2-3 porcje):
5 – 6 łodyg rabarbaru
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy (u mnie – z krwistej)
3 – 4 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka ekstraktu wailiowego
Kruszonka:
2/3 szklanki mąki pełnoziarnistej żytniej
5 łyżek brązowego cukru (może być biały jeśli nie posiadasz)
100 g zimnego masła
50 g płatków migdałowych
+ dodatkowo do podania: lody
Wykonanie:
Rabarbar pokrój na 2 – 3 centymetrowe kawałki. Nie ma potrzeby go obierać – odetnij jedynie końcówki. Rabarbar umieść w rondlu o grubym dnie, dodaj cukier, ekstrakt waniliowy i sok z pomarańczy. Doprowadź do wrzenia i gotuj 5 minut. Uwaga: ważne by nie rozgotować rabarbaru więc pilnuj czasu !
Przygotuj kruszonkę: Do miski dodaj mąkę, brązowy cukier i masło pokrojone w kawałki. Zagniataj palcami kruszonkę. Gdy będzie gotowa – dodaj płatki migdałowe i całość jeszcze raz zagnieć.
Rabarbar wyłóż do formy do pieczenia. Kruszonkę ułóż na owocach i wstaw do rozgrzanego na 180 C piekarnika. Piecz około 25-35 minut ( do momentu, aż kruszonka się zarumieni).
Podawaj z lodami.
Smacznego!
Dodaj komentarz