Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Rabarbar pod pełnoziarnistą kruszonką z migdałami

Cześć! Gdy tylko pojawia się rabarbar – zawsze przygotowuję ten deser. Jest prosty w wykonaniu i zarazem pyszny! Rabarbar pod kruszonką podany z lodami waniliowym smakuje obłędnie! Do zrobienia kruszonki użyłam mąki pełnoziarnistej żytniej. Możesz ją zastąpić mąką pszenną.

Składniki (2-3 porcje):
5 – 6 łodyg rabarbaru
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy (u mnie – z krwistej)
3 – 4 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka ekstraktu wailiowego

Kruszonka:
2/3 szklanki mąki pełnoziarnistej żytniej
5 łyżek brązowego cukru (może być biały jeśli nie posiadasz)
100 g zimnego masła
50 g płatków migdałowych

+ dodatkowo do podania: lody

Wykonanie:
Rabarbar pokrój na 2 – 3 centymetrowe kawałki. Nie ma potrzeby go obierać – odetnij jedynie końcówki. Rabarbar umieść w rondlu o grubym dnie, dodaj cukier, ekstrakt waniliowy i sok z pomarańczy. Doprowadź do wrzenia i gotuj 5 minut. Uwaga: ważne by nie rozgotować rabarbaru więc pilnuj czasu !
Przygotuj kruszonkę: Do miski dodaj mąkę, brązowy cukier i masło pokrojone w kawałki. Zagniataj palcami kruszonkę. Gdy będzie gotowa – dodaj płatki migdałowe i całość jeszcze raz zagnieć.
Rabarbar wyłóż do formy do pieczenia. Kruszonkę ułóż na owocach i wstaw do rozgrzanego na 180 C piekarnika. Piecz około 25-35 minut ( do momentu, aż kruszonka się zarumieni).
Podawaj z lodami.

Smacznego!

14 maja 2018 Kategoria: Desery, Sezonowo, Wege, Zdrowo Zostaw komentarz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 138 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Aleksandra - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Anna - Pod Jabłonką. Prawdziwe domowe obiady w Łodzi.
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl