Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Restauracja Polka w Łodzi – recenzja

W ramach ogólnopolskiej akcji Blogerzy Smakują, zostałam zaproszona wraz z osobą towarzyszącą do restauracji Polka Magdy Gessler.
Restauracja ta mieści się na rynku łódzkiej Manufaktury.

Bardzo ucieszyłam się z zaproszenia. Już od dawna chciałam się tam wybrać ale nigdy nie było okazji.
Zabrałam ze sobą osobę, która jest dla mnie największym autorytetem kulinarnym w zakresie kuchni polskiej – moją mamę.
Już z zewnątrz lokal przyciąga uwagę. Wystrój zrobił na mnie ogromne wrażenie. Widać, że każdy szczegół wystroju został dobrze przemyślany. Właściwie nie było rzeczy, która mi się nie podobała i do której mogłabym się przyczepić. 
Restaurację mogę opisać 3 słowami – ciepło, przytulnie i klimatycznie. Uwielbiam takie miejsca !

Sala nr 1
Sala nr 1
Sala nr 2
Sala nr 3

Lokal złapał u mnie dużego plusa za miłą obsługę, posiadającą wiedzę na temat serwowanych dań. Na twarzach Pań kelnerek cały czas widniał uśmiech – szczery – wcale nie wymuszony. Były zainteresowane klientem, potrafiły doradzić, co jakiś czas podchodziły do stolików zapytać czy wszystko jest w porządku, czy klient czegoś potrzebuje. Klient nie był pozostawiony sam sobie. Zwracam na to dużą uwagę!
Byłam zaskoczona, że Pan manager cały czas był na sali. Również służył każdemu pomocą – oczywiście z wielkim uśmiechem.
Każdym klientem, który wchodzi do lokalu – natychmiast zajmuje się obsługa. Za to – kolejny plus.
 Fajne jest to, że restauracja serwuje sezonowe produkty – aktualnie obowiązuje jesienne menu „prosto z lasu„. Znajdziemy w nim borowiki oraz prawdziwki. 
Poza sezonowymi przysmakami mamy także menu obowiązujące przez okrągły rok. Dania brzmią tak smakowicie, że trudno się na coś zdecydować. 
Po krótkim namyślę wybrałam chrupiącą kaczkę lakierowaną miodem podaną z buraczkami, dobrałam do tego ziemniaki po polsku. Moja osoba towarzysząca zdecydowała się na kurczę faszerowane po polsku chałką i wątróbką + ziemniaczki po polsku i buraczki zasmażane z nutą chrzanu.
Oczekiwanie na nasze dania umiliła nam pyszna herbatka oraz kosz pieczywa podany z pastą z makreli. Taką przystawkę otrzymywał każdy klient.



Pasta była świetnie doprawiona, miała wyrazisty smak – lekko ostry. Zasmakowała nam na tyle, że będziemy próbowały zrobić taką samą w domu. Pasta idealna – najlepsza jaką kiedykolwiek jadłam.
Gdy Pani kelnerka przyniosła nam główne dania, byłyśmy zaskoczone. Nie dostałyśmy ani nogi ani piersi tylko całą połówkę kaczki i kurczaka. 
Kaczka miała chrupiącą skórkę i ciekawy smak. Uwielbiam połączenie kaczki z miodem. Według mnie to połączenie idealne. Buraczki – lepszych nigdy nie jadłam, ziemniaki pyszne – pieczone w skórce i przyprawione.



Kurczę było bardzo dobre. Zainspirowało mnie do próbowania nowych połączeń, nowych farszy a nie tylko tradycyjnych. Farsz z chałki i wątróbki to dla mnie nowe połączenie ale i strzał w dziesiątkę.



Co prawda byłam już najedzona, jednak uznałam, że grzechem byłoby nie spróbować szarlotki na gorąco podawanej z bitą śmietaną i gałką lodów. Do tego pyszna latte i nic więcej do szczęścia nie potrzebowałam.
Szarlotka była przepyszna więc na pewno nie raz zajrzę na nią i na pyszną kawę.




Było pewne danie, które mnie zaintrygowało. Widziałam, że wiele osób zamówiło stek z polędwicy podawany na gorącym kamieniu. Efekt dźwiękowy i wizualny – niesamowity. Do wypróbowania 🙂 !

Brakowało mi tylko poduszki i kocyka. W Polce czułam się jak w domu, było tak przytulnie i ciepło. Aż nie chciało mi się wracać do domu. Ale mus to mus.
Reasumując – czas spędziłam bardzo miło. Jedzenie było pyszne. Polecam każdemu to miejsce, ja na pewno zajrzę tam jeszcze nie raz. W końcu w menu jest jeszcze tyle pyszności do spróbowania 🙂 !

Ps. Bardzo zauroczył mnie ten stolik, znajduję się na nim tyle cudnych rzeczy. Nie mogłam oderwać wzroku 🙂



Ps. Bardzo serdecznie dziękuję portalowi uroda i zdrowie. Zapraszam wszystkich na tą stronkę ! Każda z Was znajdzie coś dla siebie.


9 października 2013 Kategoria: Recenzje restauracji komentarzy 14

Komentarze

  1. Marta napisał

    9 października 2013 o 21:52

    bardzo ciekawe przeżycie 🙂 fajna akcja 🙂 super się można zrelaksować !

    Odpowiedz
  2. Małgorzata K napisał

    9 października 2013 o 22:42

    wspaniały lokal, zazdroszczę 😉
    szkoda, ze mam do Łodzi tak daleko

    Odpowiedz
  3. Karmel napisał

    10 października 2013 o 06:15

    aż zgłodniałam czytając Twoją recenzję;) miejsce bardzo fajne jak wynika z opisu, aż chciałoby się tam pojechać:)

    Odpowiedz
  4. Magda C. napisał

    10 października 2013 o 06:35

    Ależ zazdroszczę, oczywiście pozytywnie 🙂 Dziękuję za opinię restauracji, może mnie to zmobilizuje, żeby w Warszawie wybrać się do którejś z restauracji Magdy Gessler, bo u nas mają one tak różne opinie, że wiadomo… co sam człowiek sprawdzi, przetestuje to jest jego 🙂

    PS Piękne zdjęcia 🙂

    Odpowiedz
  5. Anonymous napisał

    10 października 2013 o 07:09

    Cieszę się ze milo spędziłaś czas:)Monika Szlązak

    Odpowiedz
  6. Monika W napisał

    10 października 2013 o 08:26

    Restauracja prezentuje się cudownie, na prawdę ciepło i przytulnie.
    Dania wyglądają apetycznie i wierzę Ci na słowo Paulinko, że są pyszne.
    Jeżeli kiedyś będziemy w Łodzi to na pewno zajrzymy tam na obiad 🙂

    pozdrawiam gorąco 🙂

    Odpowiedz
  7. Kasia napisał

    10 października 2013 o 08:33

    Za panią Gessler jakoś nie przepadam, ale cieszę się, że tak miło spędziłaś czas 🙂 Oby więcej takich okazji Ci się trafiało, bo fajnie jest czytać relacje z nich :))

    Odpowiedz
  8. Kaś napisał

    14 października 2013 o 06:39

    Opon jak będę w pobliżu to nie omieszkał wsrąpić na tę szarlotkę 😀

    Odpowiedz
  9. magia-jedzenia napisał

    15 października 2013 o 15:16

    Ale super 🙂 Zazdroszczę ! :))))

    Odpowiedz
  10. Darek napisał

    10 lutego 2014 o 14:51

    Z tym stekiem na gorącym kamieniu WOW, ale sprawdziłem i rzeczywiście jest coś takiego 😉

    Odpowiedz
  11. lucasss napisał

    14 czerwca 2016 o 13:05

    Dobre zdanie mam na temat restauracji Ganesh. Raczej takich egzotycznych miejsc nie odwiedzam, ale tu mnie wzięli znajomi i mi się spodobało, wracam teraz do lokalu regularnie. Obsługa jest dobrze zorientowana w menu, o każde danie można wypytać, a nazwy są często obcobrzmiące, bo to tradycyjna kuchnia indyjska. Lokal jest na rynku w Manufakturze, na dwóch poziomach z dostępem do bardzo sympatycznego ogródka.

    Odpowiedz
  12. Magda napisał

    25 marca 2017 o 10:57

    Błagam proszę o przepis na tą pastę z makreli, też ją jadłam i również uważam że jest najlepsza na świecie.

    Odpowiedz
  13. Kokl napisał

    30 grudnia 2021 o 20:52

    Tragedia drogo i mało nie polecam

    Odpowiedz
  14. Maja bez napisał

    28 stycznia 2022 o 00:53

    Proszę zajrzeć do ubikacji damskiej stoi tam stojak dla dzieci jest tak stary i brudny lepi się .jedzenie dla dzieci pulpety ostre ziemniaki nie solone sos pomidorowy z papierka

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Martyna - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Sklep w ajencje - Rachel Hofstetter : Ugotuj swój biznes. Historie miłośników jedzenia, którzy swoją pasję zamienili w karierę.
  • Codzienna - Spaghetti z pesto z buraków
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl