Cześć! Lubicie risotto? Ja uwielbiam! Jest proste i szybkie w wykonaniu. Risotto można przygotować na wiele sposobów. To danie idealne przy czyszczeniu lodówki. Dodajesz to, co masz pod ręką. 🙂
Dziś zaproponuję Wam wersję z pieczonymi warzywami. Koniecznie spróbujcie!
Pamiętaj:
Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli.
Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego.
Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu.
2/3 szklanki ryżu arborio
1/2 szklanki białego wina
1 czerwona cebula
2-3 ząbki czosnku
garść liści bazylii
około 500 ml bulionu warzywnego
2 łyżki zimnego masła
3 łyżki tartego parmezanu + odrobina do posypania dania
1 cukinia
1/2 czerwonej papryki
kilka pomidorków na gałązce
sól, świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzej do 200 C. Warzywa umyj i pokrój – paprykę w małą kostkę, cukinię w półplasterki, pomidorki na ćwiartki. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, rozłóż na niej warzywa, skrop oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem. Piecz przez około 30 minut.
W rondelku podgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek wraz i 2 łyżki masła, dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż około 1 – 2 minut. Dodaj drobno posiekany czosnek i smaż jeszcze minutę.
Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Następnie wlej wino, często mieszaj. Gdy ryż ‚wypije’ wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż ‚wypije’ poprzednią porcję bulionu. Pod koniec gotowania dodaj pieczone warzywa do ryżu (około 5 minut przed końcem gotowania). Następnie dodaj posiekane liście bazylii.
Smacznego!
Magda napisał
Fajny pomysł, bardzo lubię risotto a takiej wersji jeszcze nie próbowałam 🙂
Pati napisał
Bardzo lubię risotto i często robię właśnie z warzywami 🙂
Biała Sowa napisał
Uwielbiam risotto, więc już zapisuję 🙂
Pozdrawiam serdecznie.
Sabrinay napisał
Ale pysznie wygląda 🙂
Kobieta po 30 napisał
Bardzo lubimy. dobrze przyrządzone jest super 🙂
LanaDelRey napisał
Mieszkam w małym mieście i nie mogłam nigdzie znaleźć ryżu arborio…. 🙁 W końcu zamówiłam przez Internet. Dzisiaj odbieram paczkę i działam w kuchni. 🙂 To będzie moje pierwsze risotto.
Moja pasja smaku napisał
Cudownie! Trzymam kciuki w takim razie. Koniecznie daj znać jak Ci smakowało! Jestem pewna, że zakochasz się w tym daniu! Pozdrawiam ciepło 🙂