Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Risotto z pieczonymi warzywami

Cześć! Lubicie risotto? Ja uwielbiam! Jest proste i szybkie w wykonaniu. Risotto można przygotować na wiele sposobów. To danie idealne przy czyszczeniu lodówki. Dodajesz to, co masz pod ręką. 🙂
Dziś zaproponuję Wam wersję z pieczonymi warzywami. Koniecznie spróbujcie!

Pamiętaj:
Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli.
Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego.
Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu.

Składniki (2 porcje):
2/3 szklanki ryżu arborio
1/2 szklanki białego wina
1  czerwona cebula
2-3 ząbki czosnku
garść liści bazylii
około 500 ml bulionu warzywnego
oliwa z oliwek, masło
2 łyżki zimnego masła
3 łyżki tartego parmezanu + odrobina do posypania dania
1 cukinia
1/2 czerwonej papryki
kilka pomidorków na gałązce
sól, świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzej do 200 C. Warzywa umyj i pokrój – paprykę w małą kostkę, cukinię w półplasterki, pomidorki na ćwiartki. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, rozłóż na niej warzywa, skrop oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem. Piecz przez około 30 minut.
W rondelku podgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek wraz i 2 łyżki masła, dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż około 1 – 2 minut. Dodaj drobno posiekany czosnek i smaż jeszcze minutę.
Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Następnie wlej wino, często mieszaj. Gdy ryż ‚wypije’ wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż ‚wypije’ poprzednią porcję bulionu. Pod koniec gotowania dodaj pieczone warzywa do ryżu (około 5 minut przed końcem gotowania). Następnie dodaj posiekane liście bazylii.

Gdy ryż uzyska pożądaną miękkość – rondel zdejmij z ognia. Dodaj parmezan, wymieszaj. Następnie – schłodzone masło, ponownie wymieszaj. Rondel przykryj pokrywką i odstaw na 3 minuty.
Podawaj odrazu – ciepłe risotto.

Smacznego!

26 lutego 2018 Kategoria: Drugie dania, Ryż, Wege komentarzy 7

Komentarze

  1. Magda napisał

    26 lutego 2018 o 09:34

    Fajny pomysł, bardzo lubię risotto a takiej wersji jeszcze nie próbowałam 🙂

    Odpowiedz
  2. Pati napisał

    26 lutego 2018 o 10:39

    Bardzo lubię risotto i często robię właśnie z warzywami 🙂

    Odpowiedz
  3. Biała Sowa napisał

    26 lutego 2018 o 16:05

    Uwielbiam risotto, więc już zapisuję 🙂
    Pozdrawiam serdecznie.

    Odpowiedz
  4. Sabrinay napisał

    26 lutego 2018 o 17:35

    Ale pysznie wygląda 🙂

    Odpowiedz
  5. Kobieta po 30 napisał

    28 lutego 2018 o 09:14

    Bardzo lubimy. dobrze przyrządzone jest super 🙂

    Odpowiedz
  6. LanaDelRey napisał

    15 maja 2020 o 05:08

    Mieszkam w małym mieście i nie mogłam nigdzie znaleźć ryżu arborio…. 🙁 W końcu zamówiłam przez Internet. Dzisiaj odbieram paczkę i działam w kuchni. 🙂 To będzie moje pierwsze risotto.

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      15 maja 2020 o 12:40

      Cudownie! Trzymam kciuki w takim razie. Koniecznie daj znać jak Ci smakowało! Jestem pewna, że zakochasz się w tym daniu! Pozdrawiam ciepło 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 138 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Aleksandra - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Anna - Pod Jabłonką. Prawdziwe domowe obiady w Łodzi.
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl