Powiem nieskromnie – to najlepsze risotto, jakie do tej pory jadłam ! Od jakiegoś czasu chodziły za mną buraki. Nie mogłam się im dłużej opierać. Musiałam ulec pokusie i wcale nie żałuję 🙂
Jeśli lubicie risottto i buraki, koniecznie musicie spróbować tego połączenia !
Składniki (2 porcje):
2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka masła
1 duża bądź 2 małe szalotki – drobno posiekane
1 łodyga selera naciowego – pokrojona w drobną kostkę
1 – 2 ząbki czosnku – posiekane
150 g ryżu arborio
1/2 szklanki czerwonego wina
600 ml bulionu warzywnego
300 g buraków
2 łyżki masła
4 łyżki parmezanu – drobno startego
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzej do 180 C. Buraki umyj, osusz i pokrój na ćwiartki, włóż do żaroodpornego naczynia, skrop oliwą, posyp solą. Wstaw do piekarnika i piecz około 40 – 60 minut (do momentu aż buraki będą miękkie). Następnie wyjmij je z piekarnika i odstaw do przestygnięcia. Obierz je ze skóry i zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój w drobną kostkę.
W rondelku podgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek wraz z 1 łyżką masła, dodaj drobno posiekaną cebulę i seler, smaż do momentu aż zmiękną. Dodaj czosnek, smaż 1 minutę. Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Następnie wlej wino, często mieszaj. Gdy ryż 'wypije’ wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż ryż 'wypije’ poprzednią porcję bulionu.
Gdy ryż uzyska pożądaną miękkość – dodaj buraki i tymianek. Gotuj przez 2 – 3 minuty, mieszając. Rondel zdejmij z ognia. Dodaj 1/2 parmezanu i 2 łyżki masła, wymieszaj.
Rondel przykryj pokrywką i odstaw na 3 – 4 minuty. Wyłóż na talerze, dodaj resztę parmezanu. Podawaj odrazu – ciepłe risotto.
Magdalena Kuchaja napisał
bardzo lubię buraczki, świetny przepis 🙂
Gosia Szulc napisał
oryginalny pomysł 🙂 jak zobaczyłam to sobie pomyślałam WTF, ale skoro mówisz, ze dobre to mnie kupiłaś 😀 uwielbiam buraczki, wypróbuję przepis niebawem i zdam relację 🙂
Justyna Żak napisał
o fajny pomysł:)
Anna i Elżbieta Krzyczkowskie napisał
Niesamowite! Risotto robię i jem na wiele sposobów, ale z burakami? Jeszcze nigdy! Koniecznie muszę spróbować!
Pozdrawiam i zapraszam do nas 🙂
Kaś napisał
kolor! <3
La Lolla napisał
wierzę…sama czasem kombinuję z burakami, niby takie proste, a nie zawsze wpadniesz na takie połączenie:)
wedelka napisał
Z buraczkami robiłam pęczotto – było zaskakująco smaczne 🙂 Domyślam się, że risotto też jest takie 🙂 Kolor boski 🙂
Anulla napisał
kolor na genialny od buraków! 🙂
Marcelina napisał
Z burakami, biorę! 🙂 Kolorem przyciąga i pewnie smakuje obłędnie 😉
AZgotuj! napisał
Piękny kolorek, wypróbuję:)
domowacukierniaewy.blox.pl napisał
Jestem zachwycona tym daniem, dla mnie to prawdziwa uczta! 🙂
Salvador Dali napisał
czerwono tutaj 😀 Buraczki genialnie nadały koloru, wielbię to warzywo, na pewno smakowało wybornie 😉
Dominika Ostach napisał
Musiało być pyszne. Bardzo lubię buraki 🙂
Magda C. napisał
Bardzo ciekawy przepis, trzeba spróbować 🙂
Anonymous napisał
Genialny przepis. Wypróbowałam i polecam innym 🙂
Paulina Urbańczyk napisał
Miło mi to czytać 🙂 Dziękuję za komentarz i pozdrawiam 🙂 !