Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Risotto z buraczkami

Powiem nieskromnie – to najlepsze risotto, jakie do tej pory jadłam ! Od jakiegoś czasu chodziły za mną buraki. Nie mogłam się im dłużej opierać. Musiałam ulec pokusie i wcale nie żałuję 🙂
Jeśli lubicie risottto i buraki, koniecznie musicie spróbować tego połączenia !



Składniki (2 porcje):
2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka masła
1 duża bądź 2 małe szalotki – drobno posiekane
1 łodyga selera naciowego – pokrojona w drobną kostkę
1 – 2 ząbki czosnku – posiekane
150 g ryżu arborio
1/2 szklanki czerwonego wina
600 ml bulionu warzywnego
300 g buraków
2 łyżki masła
4 łyżki parmezanu – drobno startego
1/2 łyżeczki suszonego tymianku


Wykonanie:
Piekarnik rozgrzej do 180 C. Buraki umyj, osusz i pokrój na ćwiartki, włóż do żaroodpornego naczynia, skrop oliwą, posyp solą. Wstaw do piekarnika i piecz około 40 – 60 minut (do momentu aż buraki będą miękkie). Następnie wyjmij je z piekarnika i odstaw do przestygnięcia. Obierz je ze skóry i zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój w drobną kostkę.
W rondelku podgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek wraz z 1 łyżką masła, dodaj drobno posiekaną cebulę i seler, smaż do momentu aż zmiękną. Dodaj czosnek, smaż 1 minutę. Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Następnie wlej wino, często mieszaj. Gdy ryż 'wypije’ wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż ryż 'wypije’ poprzednią porcję bulionu.
Gdy ryż uzyska pożądaną miękkość – dodaj buraki i tymianek. Gotuj przez 2 – 3 minuty, mieszając. Rondel zdejmij z ognia. Dodaj 1/2 parmezanu i 2 łyżki masła, wymieszaj.
Rondel przykryj pokrywką i odstaw na 3 – 4 minuty. Wyłóż na talerze, dodaj resztę parmezanu. Podawaj odrazu – ciepłe risotto.

Smacznego 🙂 !


10 listopada 2014 Kategoria: Drugie dania, Ryż komentarzy 16

Komentarze

  1. Magdalena Kuchaja napisał

    10 listopada 2014 o 08:58

    bardzo lubię buraczki, świetny przepis 🙂

    Odpowiedz
  2. Gosia Szulc napisał

    10 listopada 2014 o 10:10

    oryginalny pomysł 🙂 jak zobaczyłam to sobie pomyślałam WTF, ale skoro mówisz, ze dobre to mnie kupiłaś 😀 uwielbiam buraczki, wypróbuję przepis niebawem i zdam relację 🙂

    Odpowiedz
  3. Justyna Żak napisał

    10 listopada 2014 o 12:49

    o fajny pomysł:)

    Odpowiedz
  4. Anna i Elżbieta Krzyczkowskie napisał

    10 listopada 2014 o 14:29

    Niesamowite! Risotto robię i jem na wiele sposobów, ale z burakami? Jeszcze nigdy! Koniecznie muszę spróbować!

    Pozdrawiam i zapraszam do nas 🙂

    Odpowiedz
  5. Kaś napisał

    10 listopada 2014 o 17:28

    kolor! <3

    Odpowiedz
  6. La Lolla napisał

    10 listopada 2014 o 18:31

    wierzę…sama czasem kombinuję z burakami, niby takie proste, a nie zawsze wpadniesz na takie połączenie:)

    Odpowiedz
  7. wedelka napisał

    10 listopada 2014 o 23:01

    Z buraczkami robiłam pęczotto – było zaskakująco smaczne 🙂 Domyślam się, że risotto też jest takie 🙂 Kolor boski 🙂

    Odpowiedz
  8. Anulla napisał

    11 listopada 2014 o 09:27

    kolor na genialny od buraków! 🙂

    Odpowiedz
  9. Marcelina napisał

    11 listopada 2014 o 12:26

    Z burakami, biorę! 🙂 Kolorem przyciąga i pewnie smakuje obłędnie 😉

    Odpowiedz
  10. AZgotuj! napisał

    11 listopada 2014 o 18:37

    Piękny kolorek, wypróbuję:)

    Odpowiedz
  11. domowacukierniaewy.blox.pl napisał

    11 listopada 2014 o 23:33

    Jestem zachwycona tym daniem, dla mnie to prawdziwa uczta! 🙂

    Odpowiedz
  12. Salvador Dali napisał

    12 listopada 2014 o 20:03

    czerwono tutaj 😀 Buraczki genialnie nadały koloru, wielbię to warzywo, na pewno smakowało wybornie 😉

    Odpowiedz
  13. Dominika Ostach napisał

    13 listopada 2014 o 07:27

    Musiało być pyszne. Bardzo lubię buraki 🙂

    Odpowiedz
  14. Magda C. napisał

    13 listopada 2014 o 18:40

    Bardzo ciekawy przepis, trzeba spróbować 🙂

    Odpowiedz
  15. Anonymous napisał

    23 lutego 2015 o 16:40

    Genialny przepis. Wypróbowałam i polecam innym 🙂

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      23 lutego 2015 o 16:43

      Miło mi to czytać 🙂 Dziękuję za komentarz i pozdrawiam 🙂 !

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Martyna - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Sklep w ajencje - Rachel Hofstetter : Ugotuj swój biznes. Historie miłośników jedzenia, którzy swoją pasję zamienili w karierę.
  • Codzienna - Spaghetti z pesto z buraków
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl