Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Risotto z gotowanym kurczakiem i natką pietruszki

Cześć ! Dziś za oknem szaro i smutno. Uwierzcie, że nawet blogerka kulinarna nie ma ochoty siedzieć dziś długo w kuchni. Lepiej zaszyć się pod kocem z daniem, którego przygotowanie zajmuje chwilę. Takim daniem jest risotto. Dziś mam dla Was propozycję z kurczakiem. Danie wyszło obłędnie ! Sposób na przygotowanie kurczaka tzn ugotowanie go z dodatkiem liści laurowych i ziaren pieprzu podpatrzyłam w książce What Katie Eat – w przepisie na risotto z gotowanym kurczakiem, oliwą z białymi truflami i estragonem. Mój przepis trochę skromniejszy ale wcale nie gorszy 🙂

DSC_0141

Pamiętaj:
Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli.
Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego.
Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu.
Składniki (2 porcje):
2 suszone liście laurowe
1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
2 małe piersi z kurczaka
750 ml bulionu drobiowego
1/2 szklanka ryżu arborio
1 łyżka oliwy z oliwek + 2 łyżki masła
2 łyżki zimnego masła
1/2 szklanki białego wina
1 żółta cebula – pokrojona w kostkę
2 – 3 ząbki czosnku – drobno posiekane
4 łyżki parmezanu – drobno startego
sól himalajska, świeżo zmielony pieprz
garść posiekanej natki pietruszki

Wykonanie:
Do rondla wlej 3 szklanki wody (750 ml), dodaj liście laurowe i ziarenka pieprzu. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz moc palnika do minimum i gotuj 5 minut. Następnie wrzuć do rondla piersi kurczaka, rondel przykryj pokrywką i gotuj 10 – 12 minut na małym ogniu (do momentu aż mięso będzie miękkie). Rondel zdejmij z ognia, piersi odstaw do przestygnięcia. Odsącz je i porwij na mniejsze kawałki.
W rondelku podgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek wraz z 1 łyżką masła, dodaj drobno posiekaną cebulę, smaż do momentu aż zmięknie. Dodaj czosnek, smaż 1 minutę. Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Następnie wlej wino, często mieszaj. Gdy ryż ‚wypije’ wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż ryż ‚wypije’ poprzednią porcję bulionu.

Wraz z ostatnią chochelką bulionu – do ryżu dodaj kurczaka i posiekaną natkę pietruszki. Dopraw solą himalajską i świeżo zmielonym pieprzem.
Gdy ryż uzyska pożądaną miękkość – rondel zdejmij z ognia. Dodaj 1/2 parmezanu i 2 łyżki masła, wymieszaj.
Rondel przykryj pokrywką i odstaw na 3 – 4 minuty. Wyłóż na talerze, dodaj resztę parmezanu i po łyżce posiekanej pietruszki. Podawaj odrazu – ciepłe risotto.
Smacznego !
DSC_0117

2 września 2015 Kategoria: Drugie dania, Ryż komentarzy 6

Komentarze

  1. Agnieszka Wieczorek napisał

    3 września 2015 o 00:51

    Ja akurat ciesze się, że za oknem deszcz i lekki, chłodny wietrzyk, mam już totalnie dość słonka i upałów. 🙂 Risotto prezentuje się bardzo apetycznie!

    Odpowiedz
  2. Angie napisał

    3 września 2015 o 19:23

    Uwielbiam taką konsystencję risotta, ma być gęste i kremowe. Twoje wygląda świetnie;)

    Odpowiedz
  3. Magda C. napisał

    7 września 2015 o 16:54

    Smakowicie wygląda to risotto 🙂

    Odpowiedz
  4. tartelett.blogspot.com napisał

    19 października 2015 o 16:35

    Przeglądam Twojego bloga przepis po przepisie i jestem coraz bardziej zachwycona Twoimi obiadowymi propozycjami… Wielkie zróżnicowanie, genialne zdjęcia i dopracowane przepisy. Oj, będę tu stałą bywalczynią (:

    Odpowiedz
  5. Ella94 napisał

    9 sierpnia 2018 o 21:58

    Przetestowane miliony razy. Przepyszne!
    Zamiast kurczaka można dodać cukinię 🙂

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      10 sierpnia 2018 o 06:53

      Dziękuję ślicznie za komentarz, bardzo mi miło! 🙂 Wersja z cukinią jest obłędna!

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Martyna - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Sklep w ajencje - Rachel Hofstetter : Ugotuj swój biznes. Historie miłośników jedzenia, którzy swoją pasję zamienili w karierę.
  • Codzienna - Spaghetti z pesto z buraków
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl