Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Risotto z kurkami i bobem

Hej! Mam do Was pytanie. Łączyliście kurki i bób w jednym daniu? Ja kiedyś spróbowałam tego połączenia i zrobiłam na obiad kurki smażone z bobem i boczkiem, podane z pieczonymi młodymi ziemniakami z tymiankiem. Bardzo polubiłam wtedy to połączenie. Nie mając zbytnio czasu na przygotowanie obiadu, zrobiłam risotto z kurkami i bobem. I wiecie co? Było genialne! Spróbujcie koniecznie! 🙂

Pamiętaj:
Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli.
Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego.
Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu.

Składniki (2-3 porcje):
200 g kurek
200-250 g bobu ugotowanego al dente
2/3 szklanki ryżu arborio
1/2 szklanki białego wina
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
tymianek – suszony lub 1 łyżka listków świeżego
około 600 ml bulionu warzywnego
oliwa oliwy z oliwek + masło
2 łyżki zimnego masła
3 łyżki tartego parmezanu + odrobina do posypania dania
opcjonalnie – 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub listków świeżego tymianku

Wykonanie:
Kurki oczyść, następnie je osusz. Odstaw. Większe grzyby – pokrój na mniejsze kawałki.
Ps. Błyskawiczna metoda czyszczenia kurek: kurki wrzuć do dużego garnka. Zalej wrzątkiem, dodaj 1 czubatą łyżkę soli. Całość mieszaj około 1 – 1,5 minuty. Kurki wyjmij łyżką cedzakową. Cały brud zostaje na dnie garnka. Czynność powtórz 2 – 3 razy.
Czosnek drobno posiekaj, cebulę pokrój w drobną kostkę.
W rondelku podgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek i 1 łyżkę masła, dodaj kurki, smaż kilka minut – do momentu aż zmiękną. Następnie dodaj cebulę, zeszklij ją. Dodaj drobno posiekany czosnek, smaż jeszcze minutę. Dodaj czubatą łyżkę masła i poczekaj aż się roztopi.
Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Następnie wlej wino, często mieszaj. Gdy ryż ‚wypije’ wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż ‚wypije’ poprzednią porcję bulionu. Całość dopraw tymiankiem. Pod koniec gotowania, dodaj ugotowany wcześniej bób.

Gdy ryż uzyska pożądaną miękkość – rondel zdejmij z ognia. Dodaj parmezan i schłodzone masło, wymieszaj.
Podawaj odrazu – ciepłe risotto posypane listkami świeżego tymianku lub natką pietruszki i parmezanem.
Smacznego!

1 sierpnia 2019 Kategoria: Bezglutenowe, Drugie dania, Grzyby, Ryż, Sezonowo, Wege komentarze 3

Komentarze

  1. Dietetyk Na Walizkach napisał

    20 sierpnia 2019 o 14:41

    Fajne! Myślę, że nawet jak ktoś nie przepada za charakterystycznym smakiem bobu to polubi takie połączenie!

    Odpowiedz
  2. LanaDelRey.PL napisał

    22 czerwca 2020 o 12:28

    Koniecznie muszę przygotować! Uwielbiam bób, zwłaszcza ten świeży – sezon w pełni. Kupuję i gotuję!

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      24 czerwca 2020 o 17:49

      Mam nadzieję, że zasmakuje Ci to danie! 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 138 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Aleksandra - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Anna - Pod Jabłonką. Prawdziwe domowe obiady w Łodzi.
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl