Hej! Mam do Was pytanie. Łączyliście kurki i bób w jednym daniu? Ja kiedyś spróbowałam tego połączenia i zrobiłam na obiad kurki smażone z bobem i boczkiem, podane z pieczonymi młodymi ziemniakami z tymiankiem. Bardzo polubiłam wtedy to połączenie. Nie mając zbytnio czasu na przygotowanie obiadu, zrobiłam risotto z kurkami i bobem. I wiecie co? Było genialne! Spróbujcie koniecznie! 🙂
Pamiętaj:
Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli.
Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego.
Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu.
200 g kurek
200-250 g bobu ugotowanego al dente
2/3 szklanki ryżu arborio
1/2 szklanki białego wina
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
tymianek – suszony lub 1 łyżka listków świeżego
około 600 ml bulionu warzywnego
oliwa oliwy z oliwek + masło
2 łyżki zimnego masła
3 łyżki tartego parmezanu + odrobina do posypania dania
opcjonalnie – 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub listków świeżego tymianku
Wykonanie:
Kurki oczyść, następnie je osusz. Odstaw. Większe grzyby – pokrój na mniejsze kawałki.
Ps. Błyskawiczna metoda czyszczenia kurek: kurki wrzuć do dużego garnka. Zalej wrzątkiem, dodaj 1 czubatą łyżkę soli. Całość mieszaj około 1 – 1,5 minuty. Kurki wyjmij łyżką cedzakową. Cały brud zostaje na dnie garnka. Czynność powtórz 2 – 3 razy.
Czosnek drobno posiekaj, cebulę pokrój w drobną kostkę.
W rondelku podgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek i 1 łyżkę masła, dodaj kurki, smaż kilka minut – do momentu aż zmiękną. Następnie dodaj cebulę, zeszklij ją. Dodaj drobno posiekany czosnek, smaż jeszcze minutę. Dodaj czubatą łyżkę masła i poczekaj aż się roztopi.
Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Następnie wlej wino, często mieszaj. Gdy ryż ‚wypije’ wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż ‚wypije’ poprzednią porcję bulionu. Całość dopraw tymiankiem. Pod koniec gotowania, dodaj ugotowany wcześniej bób.
Dietetyk Na Walizkach napisał
Fajne! Myślę, że nawet jak ktoś nie przepada za charakterystycznym smakiem bobu to polubi takie połączenie!
LanaDelRey.PL napisał
Koniecznie muszę przygotować! Uwielbiam bób, zwłaszcza ten świeży – sezon w pełni. Kupuję i gotuję!
Moja pasja smaku napisał
Mam nadzieję, że zasmakuje Ci to danie! 🙂