Cześć! Risotto to danie, które zawsze poprawia mi nastrój. Dziś za oknem szaro i deszczowo więc postanowiłam zrobić risotto z kurkami, pomidorem polnym i świeżym tymiankiem. To danie, które dzięki dodaniu pomidora – przywołuje lato. Spróbujcie koniecznie!
Pamiętaj:
Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli.
Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego.
Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu.
200 g kurek
2/3 szklanki ryżu arborio
1/2 szklanki białego wina
1 średnia cebula
2 – 3 ząbki czosnki
1 duży pomidor polny
1 – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 – 2 łyżki świeżych listków tymianku
około 600 ml bulionu warzywnego
1 – 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
2 łyżki zimnego masła
3 łyżki tartego parmezanu + odrobina do posypania dania
Wykonanie:
Pomidora sparz, obierz ze skórki. Pozbądź się pestek i soku, miąższ pokrój w drobną kostkę. Kurki oczyść, przepłucz pod bieżącą wodą, następnie je osusz. Odstaw. Większe – pokrój na mniejsze kawałki.
W rondelku podgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek wraz i 2 łyżki masła, dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż około 1 – 2 minut. Dodaj kurki i smaż kilka minut, do momentu aż zmiękną. Dodaj drobno posiekany czosnek i smaż jeszcze minutę.
Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Następnie wlej wino, często mieszaj. Gdy ryż ‚wypije’ wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż ‚wypije’ poprzednią porcję bulionu. Pod koniec gotowania (przed dodaniem ostatniej chochli), dodaj pomidory.

Już sam tytuł pobudził moje kubki smakowe, mniam.
<3
Wygląda obłędnie, jak tylko dostanę gdzieś kurki zabieram się za przygotowanie
Dziękuję ślicznie <3
ale bym zjadła to Twoje risotto 🙂
Fajne połączenie, tam, gdzie jest ryż, tam jest radość moich dzieci 🙂
Apetycznie w tej miseczce, bardzo:)