Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Risotto z kurkami

Cześć ! Sezon na kurki wreszcie się rozpoczął więc staram się go wykorzystać w pełni, przygotowując minimum raz w tygodniu danie z ich udziałem. Dziś klasyk – risotto z kurkami. Danie z serii „w prostocie siła”. Niby nic a jednak foodgasm jednym słowem. Musicie spróbować !

DSC_0089

Pamiętaj:
Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli.
Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego.
Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu.

Składniki (2 porcje):
200 g kurek
2/3 szklanki ryżu arborio
1/2 szklanki białego wina
1 – 2 szalotki
2 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
około 600 ml bulionu warzywnego
1 – 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1 oliwa oliwy z oliwek + 2 łyżki masła
2 łyżki zimnego masła
3 łyżki tartego parmezanu + odrobina do posypania dania

Wykonanie:
Kurki oczyść, przepłucz pod bieżącą wodą, następnie je osusz. Odstaw. Większe – pokrój na mniejsze kawałki.
W rondelku podgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek wraz i 2 łyżki masła, dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż około 1 – 2 minut. Dodaj kurki i smaż kilka minut, do momentu aż zmiękną. Dodaj drobno posiekany czosnek i smaż jeszcze minutę.
Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Następnie wlej wino, często mieszaj. Gdy ryż ‚wypije’ wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż ‚wypije’ poprzednią porcję bulionu.

Gdy ryż uzyska pożądaną miękkość – rondel zdejmij z ognia. Dodaj sok z cytryny, drobno posiekaną natkę pietruszki i parmezan, wymieszaj. Następnie – schłodzone masło, ponownie wymieszaj.
Podawaj odrazu – ciepłe risotto.
DSC_0098

11 lipca 2016 Kategoria: Drugie dania, Grzyby, Ryż, Sezonowo komentarzy 8

Komentarze

  1. Ania - Fabryka Pomysłów napisał

    11 lipca 2016 o 16:41

    boskie danie, które bardzo lubię 🙂

    Odpowiedz
  2. Hrabina w kuchni napisał

    15 lipca 2016 o 19:09

    No nie, czytasz w moich myślach. ja ostatnio chciałam zrobić kaszotto z kurkami 🙂

    Odpowiedz
  3. Ania_S napisał

    15 lipca 2016 o 20:11

    Takie połączenie musiało smakować wspaniale 🙂

    Odpowiedz
  4. Elka B napisał

    15 lipca 2016 o 21:15

    Wygląda bardzo apetycznie 🙂

    Odpowiedz
  5. amanda-butikzprzepisami napisał

    18 lipca 2016 o 13:02

    Fantastyczne danie, idealne na lato 🙂 Zgadzam się – jak ryż to tylko dobry, włoski 🙂

    Odpowiedz
  6. luminaluni.com napisał

    26 lipca 2016 o 16:33

    O tak! Uwielbiam risotto i kurki, więc połączenie idealne! 🙂

    Odpowiedz
  7. Evi napisał

    29 lipca 2016 o 09:30

    Idealna konsystencja. Jem oczami i nie mogę się oderwać 🙂

    Odpowiedz
  8. Jola napisał

    15 września 2016 o 18:35

    właśnie wcinam i jest przepyszne! nie mogę się oprzeć już trzeciej dokładce

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 138 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Aleksandra - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Anna - Pod Jabłonką. Prawdziwe domowe obiady w Łodzi.
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl