Cześć ! Sezon na kurki wreszcie się rozpoczął więc staram się go wykorzystać w pełni, przygotowując minimum raz w tygodniu danie z ich udziałem. Dziś klasyk – risotto z kurkami. Danie z serii „w prostocie siła”. Niby nic a jednak foodgasm jednym słowem. Musicie spróbować !
Pamiętaj:
Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli.
Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego.
Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu.
200 g kurek
2/3 szklanki ryżu arborio
1/2 szklanki białego wina
1 – 2 szalotki
2 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
około 600 ml bulionu warzywnego
1 – 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
2 łyżki zimnego masła
3 łyżki tartego parmezanu + odrobina do posypania dania
Wykonanie:
Kurki oczyść, przepłucz pod bieżącą wodą, następnie je osusz. Odstaw. Większe – pokrój na mniejsze kawałki.
W rondelku podgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek wraz i 2 łyżki masła, dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż około 1 – 2 minut. Dodaj kurki i smaż kilka minut, do momentu aż zmiękną. Dodaj drobno posiekany czosnek i smaż jeszcze minutę.
Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Następnie wlej wino, często mieszaj. Gdy ryż ‚wypije’ wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż ‚wypije’ poprzednią porcję bulionu.
Ania - Fabryka Pomysłów napisał
boskie danie, które bardzo lubię 🙂
Hrabina w kuchni napisał
No nie, czytasz w moich myślach. ja ostatnio chciałam zrobić kaszotto z kurkami 🙂
Ania_S napisał
Takie połączenie musiało smakować wspaniale 🙂
Elka B napisał
Wygląda bardzo apetycznie 🙂
amanda-butikzprzepisami napisał
Fantastyczne danie, idealne na lato 🙂 Zgadzam się – jak ryż to tylko dobry, włoski 🙂
luminaluni.com napisał
O tak! Uwielbiam risotto i kurki, więc połączenie idealne! 🙂
Evi napisał
Idealna konsystencja. Jem oczami i nie mogę się oderwać 🙂
Jola napisał
właśnie wcinam i jest przepyszne! nie mogę się oprzeć już trzeciej dokładce