Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Risotto z pomidorami, prosciutto i tymiankiem

Cześć ! W dni takie jak dziś – gdy nie mam siły długo stać w kuchni, przygotowuję risotto. Zaglądam do lodówki i łączę spontanicznie ze sobą ulubione składniki. Zawsze z tej spontaniczności wychodzi pyszny obiad, którym warto się z Wami podzielić. Także zapraszam na risotto z pomidorami, prosciutto i tymiankiem.
Ps. W sezonie warto użyć świeżych pomidorów. Poza sezonem – tych z puszki.

Składniki (3 – 4porcje):
1 puszka rozdrobnionych pomidorów
2/3 szklanki ryżu arborio
1/2 szklanki białego wina
1 duża szalotka – pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku – drobno posiekane
około 600 ml bulionu warzywnego
1 – 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1 oliwa oliwy z oliwek + 2 łyżki masła
2 łyżki zimnego masła
3 łyżki tartego parmezanu + odrobina do posypania dania
natka pietruszki lub świeża kolendra
tymianek suszony lub świeży
około 200 g prosciutto crudo – pokrojonej w kostkę
Wykonanie:
W duzym rondelku podgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek wraz i 2 łyżki masła, dodaj prosciutto i smaż kilka minut. Następnie dodaj drobno cebulę i smaż około 1 – 2 minut. Po tym czasie dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę.
Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Następnie wlej wino, często mieszaj. Gdy ryż ‚wypije’ wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż ‚wypije’ poprzednią porcję bulionu.
Gdy ryż będzie blisko uzyskania pożądanej miękkości – dodaj pomidory wraz zalewą, dopraw tymiankiem. Gotuj mieszając do momentu aż ryż będzie idealny.

Rondel zdejmij z ognia. Dodaj sok z cytryny, parmezan i schłodzone masło, wymieszaj.
Rondel przykryj pokrywką i odstaw na 3 – 4 minuty. Wyłóż na talerze, dodaj kolendrę lub natkę pietruszki, posyp tartym parmezanem.
Smacznego !
Pamiętaj:
Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli.
Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego.
Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu.

13 marca 2017 Kategoria: Drugie dania, Ryż, Sezonowo komentarzy 10

Komentarze

  1. zjedz_mnie napisał

    13 marca 2017 o 10:29

    Bardzo smakowicie wygląda ta Twoja spontaniczność:)

    Odpowiedz
  2. Kobieta po 30 napisał

    13 marca 2017 o 12:11

    opcja na szybki i sycący obiad 🙂

    Odpowiedz
  3. Pati napisał

    14 marca 2017 o 13:43

    Wspaniała kombinacja smaków!

    Odpowiedz
  4. Martynka napisał

    14 marca 2017 o 21:57

    Danie wygląda rewelacyjnie i na pewno równie pysznie smakuje! Musze wykorzystać przepis 🙂

    Odpowiedz
  5. Ervisha napisał

    15 marca 2017 o 06:42

    Piękny kolor 🙂 Poproszę porcję wege 🙂

    Odpowiedz
  6. Monica napisał

    15 marca 2017 o 13:16

    Wspaniale wygląda, dawno nie robiłam risotta.

    Odpowiedz
  7. Kasia | Pełny talerz napisał

    17 marca 2017 o 12:59

    Wygląda doskonale.
    Zjadłabym… 🙂

    Odpowiedz
  8. Rebel napisał

    18 marca 2017 o 12:41

    Iście włoski obiad. 😀

    Odpowiedz
  9. Angie napisał

    18 marca 2017 o 15:13

    Risotto? Zawsze!!!

    Odpowiedz
  10. Pat napisał

    19 marca 2017 o 00:46

    Wow wow, pysznie ! Uwielbiam wszystko co użyłaś w przepisie.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Martyna - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Sklep w ajencje - Rachel Hofstetter : Ugotuj swój biznes. Historie miłośników jedzenia, którzy swoją pasję zamienili w karierę.
  • Codzienna - Spaghetti z pesto z buraków
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl