Cześć ! W dni takie jak dziś – gdy nie mam siły długo stać w kuchni, przygotowuję risotto. Zaglądam do lodówki i łączę spontanicznie ze sobą ulubione składniki. Zawsze z tej spontaniczności wychodzi pyszny obiad, którym warto się z Wami podzielić. Także zapraszam na risotto z pomidorami, prosciutto i tymiankiem.
Ps. W sezonie warto użyć świeżych pomidorów. Poza sezonem – tych z puszki.
Składniki (3 – 4porcje):
1 puszka rozdrobnionych pomidorów
2/3 szklanki ryżu arborio
1/2 szklanki białego wina
1 duża szalotka – pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku – drobno posiekane
około 600 ml bulionu warzywnego
1 – 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1 puszka rozdrobnionych pomidorów
2/3 szklanki ryżu arborio
1/2 szklanki białego wina
1 duża szalotka – pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku – drobno posiekane
około 600 ml bulionu warzywnego
1 – 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1 oliwa oliwy z oliwek + 2 łyżki masła
2 łyżki zimnego masła
3 łyżki tartego parmezanu + odrobina do posypania dania
natka pietruszki lub świeża kolendra
tymianek suszony lub świeży
około 200 g prosciutto crudo – pokrojonej w kostkę
2 łyżki zimnego masła
3 łyżki tartego parmezanu + odrobina do posypania dania
natka pietruszki lub świeża kolendra
tymianek suszony lub świeży
około 200 g prosciutto crudo – pokrojonej w kostkę
Wykonanie:
W duzym rondelku podgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek wraz i 2 łyżki masła, dodaj prosciutto i smaż kilka minut. Następnie dodaj drobno cebulę i smaż około 1 – 2 minut. Po tym czasie dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę.
Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Następnie wlej wino, często mieszaj. Gdy ryż ‚wypije’ wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż ‚wypije’ poprzednią porcję bulionu.
Gdy ryż będzie blisko uzyskania pożądanej miękkości – dodaj pomidory wraz zalewą, dopraw tymiankiem. Gotuj mieszając do momentu aż ryż będzie idealny.
W duzym rondelku podgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek wraz i 2 łyżki masła, dodaj prosciutto i smaż kilka minut. Następnie dodaj drobno cebulę i smaż około 1 – 2 minut. Po tym czasie dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę.
Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Następnie wlej wino, często mieszaj. Gdy ryż ‚wypije’ wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż ‚wypije’ poprzednią porcję bulionu.
Gdy ryż będzie blisko uzyskania pożądanej miękkości – dodaj pomidory wraz zalewą, dopraw tymiankiem. Gotuj mieszając do momentu aż ryż będzie idealny.
Rondel zdejmij z ognia. Dodaj sok z cytryny, parmezan i schłodzone masło, wymieszaj.
Rondel przykryj pokrywką i odstaw na 3 – 4 minuty. Wyłóż na talerze, dodaj kolendrę lub natkę pietruszki, posyp tartym parmezanem.
Rondel przykryj pokrywką i odstaw na 3 – 4 minuty. Wyłóż na talerze, dodaj kolendrę lub natkę pietruszki, posyp tartym parmezanem.
Smacznego !
Pamiętaj:
Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli.
Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego.
Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu.
Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli.
Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego.
Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu.
zjedz_mnie napisał
Bardzo smakowicie wygląda ta Twoja spontaniczność:)
Kobieta po 30 napisał
opcja na szybki i sycący obiad 🙂
Pati napisał
Wspaniała kombinacja smaków!
Martynka napisał
Danie wygląda rewelacyjnie i na pewno równie pysznie smakuje! Musze wykorzystać przepis 🙂
Ervisha napisał
Piękny kolor 🙂 Poproszę porcję wege 🙂
Monica napisał
Wspaniale wygląda, dawno nie robiłam risotta.
Kasia | Pełny talerz napisał
Wygląda doskonale.
Zjadłabym… 🙂
Rebel napisał
Iście włoski obiad. 😀
Angie napisał
Risotto? Zawsze!!!
Pat napisał
Wow wow, pysznie ! Uwielbiam wszystko co użyłaś w przepisie.