Cześć 🙂 !
Po ostatnich warsztatach, których tematem przewodnim były ślimaki i miałam przyjemność brać w nich udział, w mojej głowie pojawiła się cała masa inspiracji.
Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na risotto ze ślimakami i tymiankiem. Pomysł ten jako pierwszy zawitał do mojej głowy. Efekt końcowy – wspaniały ! Zakochałam się w tym daniu, zakochaj się w nim i Ty 😉 !
Składniki (2 porcje):
1/2 z 300 g puszki ślimaków w sosie własnym *
2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka masła
2 szalotki – drobno posiekane
2 ząbki czosnku – posiekane
150 g ryżu arborio
1/2 szklanki białego wina
600 ml bulionu warzywnego
2 łyżki zimnego masła
4 łyżki parmezanu – drobno startego
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
garść posiekanej natki pietruszki
Wykonanie:
W rondelku podgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek wraz z 1 łyżką masła, dodaj drobno posiekaną cebulę, smaż do momentu aż zmięknie. Dodaj czosnek, smaż 1 minutę. Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Następnie wlej wino, często mieszaj. Gdy ryż 'wypije’ wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż ryż 'wypije’ poprzednią porcję bulionu.
Wraz z pierwszą chochelką bulionu – do ryżu dodaj ślimaki pokrojone na mniejsze kawałki.
Gdy ryż uzyska pożądaną miękkość – dodaj tymianek. Gotuj przez 2 – 3 minuty, mieszając. Rondel zdejmij z ognia. Dodaj 1/2 parmezanu i 2 łyżki masła, wymieszaj.
Rondel przykryj pokrywką i odstaw na 3 – 4 minuty. Wyłóż na talerze, dodaj resztę parmezanu i po łyżce posiekanej pietruszki. Podawaj odrazu – ciepłe risotto.
Zuza napisał
ślimaki! ojej! 😀
domowacukierniaewy.blox.pl napisał
Obłędne smaki! 🙂
Angelika i Monika Candy Pandas napisał
Oj te ślimaki aż tak nas do siebie nie przekonują mimo, że danie wygląda pysznie 😛
Monika W napisał
Brzmi i wygląda genialnie (:
Angie napisał
Ślimaków nie jadłam, ale z chęcią bym spróbowała tego dania, bo wygląda bardzo smakowicie!: )
La Lolla napisał
jadłam ślimaki jakiś czas temu i chętnie do nich wrócę, bo wbrew wszelkim pozorom i legendom są smaczne, choć spodziewałam się czegoś więcej, coś w stylu wow:D
Magda C. napisał
Wygląda wspaniale to risotto, chętnie bym spróbowała, bo nigdy nie jadłam ślimaków.
Małgorzata K napisał
no nie wiem, czy przekonałabym się do ślimaków 😉
Anulla napisał
nie jadłam jeszcze ślimaków, chętnie bym spróbowała 🙂
Anonymous napisał
Ślimaki do kupienia w dobrej nawet cenie na http://www.egrabie.pl i na Liściastej 56A. Polecam, bo są naprawdę pyszne i tej samej firmy!
Anonymous napisał
Wygląda obłędnie i na pewno tak smakuje.Pychota pozdrawiam K
Marcelina napisał
Ślimaka jeszcze na widelcu nie miałam 🙂 Ale Twoje risotto wygląda obłędnie, mam ochotę spróbować 🙂