Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Risotto ze ślimakami i tymiankiem

Cześć 🙂 !
Po ostatnich warsztatach, których tematem przewodnim były ślimaki i miałam przyjemność brać w nich udział, w mojej głowie pojawiła się cała masa inspiracji.
Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na risotto ze ślimakami i tymiankiem. Pomysł ten jako pierwszy zawitał do mojej głowy. Efekt końcowy – wspaniały ! Zakochałam się w tym daniu, zakochaj się w nim i Ty 😉 !



Składniki (2 porcje):
1/2 z 300 g puszki ślimaków w sosie własnym *
2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka masła
2 szalotki – drobno posiekane
2 ząbki czosnku – posiekane
150 g ryżu arborio
1/2 szklanki białego wina
600 ml bulionu warzywnego
2 łyżki zimnego masła
4 łyżki parmezanu – drobno startego
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
garść posiekanej natki pietruszki

Wykonanie:
W rondelku podgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek wraz z 1 łyżką masła, dodaj drobno posiekaną cebulę, smaż do momentu aż zmięknie. Dodaj czosnek, smaż 1 minutę. Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Następnie wlej wino, często mieszaj. Gdy ryż 'wypije’ wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż ryż 'wypije’ poprzednią porcję bulionu.
Wraz z pierwszą chochelką bulionu – do ryżu dodaj ślimaki pokrojone na mniejsze kawałki.
Gdy ryż uzyska pożądaną miękkość – dodaj tymianek. Gotuj przez 2 – 3 minuty, mieszając. Rondel zdejmij z ognia. Dodaj 1/2 parmezanu i 2 łyżki masła, wymieszaj.
Rondel przykryj pokrywką i odstaw na 3 – 4 minuty. Wyłóż na talerze, dodaj resztę parmezanu i po łyżce posiekanej pietruszki. Podawaj odrazu – ciepłe risotto.


Smacznego 🙂 !


* Do przepisu użyłam ślimaków helix aspersa w sosie własnym – Snails Garden Horeca. Polecam 🙂 !

2 marca 2015 Kategoria: Drugie dania, Owoce morza, Ryby, Ryż komentarzy 12

Komentarze

  1. Zuza napisał

    2 marca 2015 o 08:58

    ślimaki! ojej! 😀

    Odpowiedz
  2. domowacukierniaewy.blox.pl napisał

    2 marca 2015 o 11:33

    Obłędne smaki! 🙂

    Odpowiedz
  3. Angelika i Monika Candy Pandas napisał

    2 marca 2015 o 14:29

    Oj te ślimaki aż tak nas do siebie nie przekonują mimo, że danie wygląda pysznie 😛

    Odpowiedz
  4. Monika W napisał

    2 marca 2015 o 15:26

    Brzmi i wygląda genialnie (:

    Odpowiedz
  5. Angie napisał

    2 marca 2015 o 17:27

    Ślimaków nie jadłam, ale z chęcią bym spróbowała tego dania, bo wygląda bardzo smakowicie!: )

    Odpowiedz
  6. La Lolla napisał

    2 marca 2015 o 19:58

    jadłam ślimaki jakiś czas temu i chętnie do nich wrócę, bo wbrew wszelkim pozorom i legendom są smaczne, choć spodziewałam się czegoś więcej, coś w stylu wow:D

    Odpowiedz
  7. Magda C. napisał

    2 marca 2015 o 20:08

    Wygląda wspaniale to risotto, chętnie bym spróbowała, bo nigdy nie jadłam ślimaków.

    Odpowiedz
  8. Małgorzata K napisał

    2 marca 2015 o 21:48

    no nie wiem, czy przekonałabym się do ślimaków 😉

    Odpowiedz
  9. Anulla napisał

    2 marca 2015 o 22:48

    nie jadłam jeszcze ślimaków, chętnie bym spróbowała 🙂

    Odpowiedz
  10. Anonymous napisał

    3 marca 2015 o 08:52

    Ślimaki do kupienia w dobrej nawet cenie na http://www.egrabie.pl i na Liściastej 56A. Polecam, bo są naprawdę pyszne i tej samej firmy!

    Odpowiedz
  11. Anonymous napisał

    3 marca 2015 o 10:34

    Wygląda obłędnie i na pewno tak smakuje.Pychota pozdrawiam K

    Odpowiedz
  12. Marcelina napisał

    5 marca 2015 o 09:01

    Ślimaka jeszcze na widelcu nie miałam 🙂 Ale Twoje risotto wygląda obłędnie, mam ochotę spróbować 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 138 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Aleksandra - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Anna - Pod Jabłonką. Prawdziwe domowe obiady w Łodzi.
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl