Cześć! Dziś mam dla Was przepis na obłędną rustykalną tartę z jabłkiem, berberysem, migdałami i cynamonem. W dalszej części wpisu przeczytacie o warsztatach, w których miałam przyjemność brać udział. Tematem wiodącym spotkania były trendy kulinarne, które będą obowiązywały w 2017 roku.
Tarta smakuje obłędnie! Dzięki użyciu cynamonu, w trakcie pieczenia, pięknie pachnie w całym domu. Nie mogłam się doczekać kiedy wyjmę ją z piekarnika i spróbuję. Tarta zniknęła w kilka minut.
Użycie w przepisie berberysu sprawia, że tarta jest intrygująca w smaku. Wiem, że mało osób zna berberys. To drobne, suszone czerwone jagody, używane w kuchni perskiej. Ze względu na dużą ilość witaminy C nazywany jest „polską cytryną”. W smaku jest cierpki i kwaskowaty. Idealnie zagra w daniach słonych jak i słodkich.
Składniki:
Ciasto Crostata:
175 g mąki pszennej
50 g płatków migdałowych
1 łyżka cukru pudru
¼ łyżeczki soli morskiej w młynku Kamis
100 g zimnego pokrojonego masła niesolonego
3 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
1 duże jabłko, u mnie odmiany cortland – obrane, przekrojone na ćwiartki, następnie na mniejsze plasterki. Z usuniętymi gniazdami nasiennymi
duża garść suszonego berberysu (+ dodatkowo 1 łyżka do udekorowania tarty)
1/2 szklanki cukru pudru ( + dodatkowo 1 łyżeczka)
1,5 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki domowego ekstraktu waniliowego
1 czubata łyżeczka cynamonu mielonego Kamis
¼ łyżeczki soli morskiej w młynku Kamis
1 żółtko – roztrzepane
garść płatków migdałowych
Wykonanie:
Ciasto: Płatki migdałowe zmiel, rozkrusz lub zblenduj. Ja użyłam do tego rozdrabniacza. W misce umieść mąkę, zmielone migdały, cukier puder i sól morską, całość wymieszaj. Dodaj masło i zagniataj palcami formując kruszonkę. Dodaj wodę i zagniataj do momentu aż powstanie gładkie ciasto. Uformuj kulkę, zawiń ją w folię spożywczą i wstaw na około godzinę do lodówki.
Nadzienie: W misce wymieszaj cukier puder, mąkę, cynamon i sól morską. Dodaj jabłko, berberys i ekstrakt waniliowy, całość dokładnie wymieszaj. Wyjmij jabłka oraz część jagód berberysu i odstaw.
Ciasto: Schłodzone ciasto rozwałkuj na kształt krążka, następnie przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 200 C (góra – dół). Nadzienie wyłóż na ciasto, zostawiając 3 cm od brzegu na zawinięcie ciasta do środka. Zwiń brzeg ciasta. nadzienie Posyp 1 łyżeczką cukru pudru i płatkami migdałowymi, zawinięte brzegi posmaruj roztrzepanym żółtkiem.
Ciasto piecz na środkowym poziomie około 25 – 30 minut. Ciasto odstaw do przestygnięcia, udekoruj suszonym berberysem. Możesz dodatkowo posypać odrobiną cukru pudru. Smacznego!
Przepisem zainspirowałam się podczas warsztatów na temat trendów w smakach Kamis. Tam robiliśmy wersję z gruszkami. Przepis troszkę zmodyfikowałam.
Warsztaty będę długo wspominać bo nie pamiętam kiedy ostatnio byłam na tak fajnych! Pierwszy raz smakowały mi wszystkie dania, dosłownie wszystkie zainspirowały mnie i chcę je przyrządzić w domu. Wyszłam z nich w bardzo dobrym nastroju, naładowana pozytywną energią.
Wszystko było super, zaczynając od dobrej organizacji, po świetnego szefa kuchni Kamis, pyszne, inspirujące przepisy, cudowną atmosferę. To się rzadko zdarza.
Warsztaty prowadził Maciej Wawryniuk. Świetny szef kuchni Kamis, z ogromną wiedzą, służący pomocą, zarażający pozytywną energia i uśmiechem.
Spotkanie rozpoczęło się od omówienia trendów kulinarnych, które będą obowiązywały w 2017 roku. Niektóre mnie zaskoczyły, pozytywnie – rzecz jasna. Jestem ciekawa Waszego zdania – które z przedstawionych poniżej trendów najbardziej trafiają w Wasze gusta i kubki smakowe? 🙂
Trendy kulinarne w 2017 roku:
- Na przebudzenie smaki świata
- Plancha, czyli grillowanie na płaskim
- Żółtka: słoneczna strona smaku
- Nowoczesna kuchnia śródziemnomorska
- Słodycz i pieprz
Pierwszy z trendów to nic innego jak porzucenie nudnych śniadań. Dzień warto zacząć od miseczki wypełnionej ekscytującymi smakami, mieszanką czegoś zupełnie nowego. Śniadanie to najważniejszy posiłek, staje się źródłem siły na cały dzień. Dlaczego nie zacząć dnia od congee – następczyni owsianki, miseczki sorgo czyli dorosłej wersji płatków z mlekiem czy też dania z patelni – hash z sosem skhug. Brzmi intrygująco, prawda?! 🙂
Czas na trend numer 2 czyli grillowanie na płaskiej płycie. Lubicie zrumienioną skórkę? Pytanie! Kto jej nie lubi?! Plancha to grillowanie na solidnej, mocno rozgrzanej płycie żeliwnej. Dobrze znany sposób obróbki w Hiszpanii, Baskonii czy też Meksyku. Jako inspirację można tu podać baskijską marynatę z pieprzem espelette podkreślającą smak grillowanych mięs i owoców morza, wyraziste sosy takiej jak mojo verde i adobo nergo oraz sherry i ocet, dodawane do glazur i sosów – świetnie podnoszą smak smażonych potraw.
Czas na trzeci trend – żółtka. Wnoszą one do dań optymizm, proteiny i wyjątkowy smak. Do dnia warsztatów to płynne żółtko wzbudzało we mnie najwięcej emocji. Foodporn jednym słowem. Wszystko się zmieniło, kiedy po raz pierwszy spróbowałam suszonego żółtka według przepisu szefa Macieja. Żółtka opakowane w sól oraz przyprawy, suszone przez kilka dni, mają w sobie smak umami. Coś niesamowitego – naprawdę warte spróbowania! Żółtka spotkamy także w moim ukochanym śniadaniu jakim jest szakszuka oraz bulionie z jajkiem. Na warsztatach była to zupa kimchi z chrupiącym ryżem podana z jajkiem.
Trend czwarty. Na warsztatach miałam przyjemność przygotowywać dania nowoczesnej kuchni śródziemnomorskiej. Łączyliśmy składniki kuchni wschodniego wybrzeża Morza Śródziemnego z zachodnioeuropejską klasyką. Odkryciem był dla mnie berberys, o którym pisałam wyżej. Warto wspomnieć także o przyprawie baharat. Każdy region ma własną wersję mieszanki przypraw. Najczęściej składa się z czarnego pieprzu, kminu, kardamonu, goździków, nasion kolendry, gałki muszkatołowej i papryki. To niezwykłe połączenie, bardzo aromatyczne. Warto zrobić sobie taką mieszankę przypraw w domu!
Trend piąty. Słodycz i pieprz. To moje ukochane połączenie. Od dawna łączę ze sobą oba smaki. Intensywny smak pieprzu łagodzi naturalną słodycz egzotycznych syropów i owoców. Połączcie pieprz i syrop z daktyli, powstanie coś niesamowitego. Albo pieprz i smoczy owoc – równie intrygujące połączenie.
Napiszcie mi koniecznie – który z wymienionych trendów kulinarnych 2017 roku najbardziej przypadł Wam go gustu? Ja nie jestem w stanie wskazać tylko jednej odpowiedzi, gdyż każdy z trendów jest inspirujący i daje nam duże pole do popisu w kuchni. Jeśli mamy tylko zapas ulubionych przypraw – u mnie jest to Kamis – możemy zacząć eksperymenty.
Jaglusia napisał
Coś cudownego! Kocham wszelkiego rodzaju tarty. 🙂
https://jaglusia.wordpress.com/
My Chcemy Jeść napisał
Tarta wygląda przepysznie! Zamawiam jeden kawałek! 🙂
Ervisha napisał
Wygląda tak wspaniale, ze od razu ma sie ochotę chociaż na kawałek 😉
Nigdy nie słyszałam o congee – wygląda bardzo smacznie 🙂
Plancha to również dla mnie nowość, ale takie proziaki są pyszne 🙂
Gratuluję możliwości udziału w tak ciekawych warsztatach 🙂
Iwona napisał
Tarta wygląda świetnie, a najbardziej mnie pociąga dodatek berberysu – muszę spróbować.
Warsztaty bardzo ciekawe, ale te żółtka bez białek wyglądają trochę samotnie. Ostatnio miałam okazję spróbować w Senegalu kawy z cukrem, imbirem, kardamonem i pieprzem. Nie jestem fanką, ale Senegalczycy bardzo ją lubią. Przyprawę baharat chętnie przygotuję : )
Agnieszka napisał
Same pyszności 🙂
Marzena napisał
Świetne warsztaty a tarta wygląda obłędnie 🙂
Agnieszka Wieczorek napisał
Ale smakowite zdjęcia! Tyle pyszności <3
No i ta tarta. Jadłabym ze smakiem!
Magdalena napisał
tarta wygląda wspaniale. Na pewno smakuje wyjątkowo:)
Renata - Mój dzień napisał
Tarta wygląda bardzo smakowicie 🙂
piękne zdjecia, od razu widać, ze warsztaty były bardzo udane:)
Kulinarne Inspiracje Futki napisał
Cudowna i niezwykle smakowita tarta 😀 Wygląda bardzo apetycznie, jak wszystkie pozostałe propozycje <3
laNika napisał
Tarta wyszła pięknie. Na pewno smakowała przepysznie! Zresztą wszystkie zdjęcia wyglądają tak apetycznie! Pierwszy trend „Na przebudzenie smaki świata” chyba najbardziej mi się spodobał 😉
mlodakk napisał
Bardzo fajna ta tarta ale ja niestety musiałabym wiele składników zastępować
Magda napisał
Super, tarta wygląda bardzo smakowicie, a dodatek berberysu to dla całkowita nowość, muszę koniecznie spróbować 🙂
Beata, Magazyn Kuchenny napisał
Berberys zaciekawił mnie niedawno w jakimś przepisie, sięgnełam do Google, żeby zobaczyć co to jest i… okazało się że rośnie na moim osiedlu 🙂 Czasem mamy takie cuda pod samym nosem 🙂
Małgorzata Kijowska napisał
czytałam niedawno o trendach kulinarnych na ten rok i powiem Ci, ze zapowiada sie przepysznie 🙂
Ania_S napisał
Brzmi i wygląda apetycznie i wyobrażam sobie ten zapach towarzyszący pieczeniu 🙂
Kuchnia MagdaLeny napisał
Tarta wygląda przepysznie! Cudo!
Ewa napisał
Ile pyszności, ale i tak rustykalna tarta rządzi 😉
Kasia | Pełny talerz napisał
Tarta wygląda po prostu obłędnie! 😀
Trendy bardzo inspirujące. Strasznie intryguje mnie to suszone żółtko 😉
Ania - Fabryka Pomysłów napisał
wspaniała tarta 🙂 ciekawe warsztaty 🙂
zaintrygowałaś mnie tą przyprawą baharat 🙂
Aga napisał
Super tarta! 😉 Nie bardzo jednak rozumiem tę część dot. nadzienia. Wszystko zostało już wymieszane i ,, Wyjmij jabłka oraz część jagód berberysu i odstaw.,, Jakaś podpowiedź? 😉 pozdrawiam.
Moja pasja smaku napisał
Już tłumaczę. Chodzi o to, żeby zostawić nadmiar mąki. Jabłka muszą być nią tylko lekko obtoczone. 🙂 Pozdrawiam ciepło !
Ania_S napisał
Wszystko wygląda świetnie, a tarta z takich składników musiała mieć bardzo ciekawy smak. Podoba mi się także dodatek migdałów do ciasta 🙂
Iwona napisał
Chętnie wzięłabym udział w takich warsztatach 🙂
czerwonafilizanka napisał
zgłodniałam. Tarta na pierwszym foto wygląda jak pizza
Klaudia M. napisał
Prezentuje się naprawdę smakowicie! *.*
Obiad gotowy! napisał
Smakowita tarta, świetne zestawienie składników!
Angelika i Monika (Candy Pandas) napisał
Wooo ile smakowitości! 🙂 Takie tarty zawsze nam się podobały 😀
Ania napisał
Pysznie wygląda Twoja tarta. 🙂
Warsztaty świetna sprawa. 🙂
Magdalena napisał
taką tartę chyba w całości bym zjadła:)
Marcepanowy Kącik napisał
Bardzo ciekawe dania prezentujesz z warsztatów. Twoja tarta wygląda bardzo ciekawie i smacznie. Uczestniczyłam w jednych warsztatach i muszę przyznać, że dużo z nich wyniosłam pomysłów. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Moja pasja smaku napisał
Na jakich warsztatach byłaś ? Ja je bardzo lubię, bo zwykle bardzo inspirują ! <3
lekcjewkuchni.blogspot.com napisał
Same pyszności ☺
melodylaniella napisał
Ale to musiało być smaczne!
W maju Poznań? Czyżby BCP? 🙂
Moja pasja smaku napisał
Tak ! A Ty ? 😀
Synergia Gdańsk napisał
Dałabym się zabić za tartę. A wytrawną to już w ogóle !!!
dermoblogg napisał
Wow ale smakowite zdjęcia!! 🙂
KreoVita napisał
Potrawy wygladają wspaniale i pewnie ciekawie smakują. Z berberysem radziłabym jednak uważać, albo raczej zanim włączymy go do jadłospisu lepiej zapoznać się z przeciwwskazaniami bo nie każdy może go jeść.
dishdogz napisał
Matko, to wygląda obłędnie! Jestem ciekawa smaku 🙂
Sabrina Cosmetics napisał
Tarta wygląda kusząco 🙂
Agnieszka napisał
Ależ smakowitości. Tartę bardzo lubię. Widzę, że warsztaty były bardzo inspirujące 🙂
The Student Cookbook napisał
Tarta musiała być przepyszna!
Trend z żółtkiem jest moim życiowym trendem od wielu lat, dlatego jak najbardziej go popieram 😀
Moja pasja smaku napisał
Poważnie ?! Szanuję ! <3
venswifestyle napisał
WOW,jestem pod ogromnym wrazeniem :)))) tarta wyglada fenomenalnie:)))) Juz wiem co przygotuje dla swojego meza na walentynki ,bedzie w 7 niebie :)))) warsztaty….cos niesamowitego :))) zawsze wiedzalam ,ze gotowanie to sztuka teraz tylko to potwierdzilam :))))) pozdrawiam
https://venswifestyle.wordpress.com/
Gingerhead napisał
Tarta to niestety nie mój smak 🙂 A smaki Kawiksa ciekawe.
http://gingerheadlife.blogspot.com
chanceleee napisał
Jakie pyszności 🙂 Aż się głodna zrobiłam,a to już nie ta pora 😀
Angela napisał
Jakie cudowności ;o Aż zrobiłam się głodna :D!
Bardzo dobrze napisany post. Pozdrawiam 🙂
Mój blog ♥ Serdecznie zapraszam !
kosmetykofanki napisał
O rany jak to wszystko wygląda smakowicie, smaku tej tarty jestem bardzo ciekawa <3
Ann napisał
Takie warsztaty to fajna sprawa 🙂
PospolitaOla napisał
Jak to wszystko smacznie wygląda! *.* Z chęcią bym zjadła 😀
Agnesssja napisał
Same pyszności, wspaniale to wszystko wygląda! Aż zrobiłam się bardzo głodna 🙂
agnesssja.blogspot.com
Beti napisał
Jakie pyszności na tych zdjęciach :-). Tarta super 🙂
Gosia napisał
Wszystko wygląda smakowicie 🙂 Nigdy nie łączyłam słodkiego z pieprzem – muszę spróbować 🙂
Kathy Leonia napisał
bardzo fajnie to wygląda:D mam ochotę na kawałek:)
Let it sparkle napisał
Wszystko wygląda wspaniale 😀 A tarta- cuuudo 😀
Joanna Seta-Pryjomska napisał
Bardzo kusząco się ta tarta prezentuje! Zaintrygowałaś mnie ogromnie tym dodatkiem berberysu 🙂
womaninthemirroruk napisał
Cudownie to wszystko wygląda 🙂
Jagoda napisał
Jak dla mnie same pyszności! 😉 Uwielbiam gotować i z chęcią sama wzięłabym udział w takich warsztatach 😉
Obserwujemy? zacznij i daj znać u mnie 😉
http://www.jagglam.blogspot.com
Madziastylee napisał
Ile wspaniałości 🙂 aż mi ślinka pociekła 😀
Katarina napisał
Great recipe. It looks so delicious! 😀
Kathy’s delight
Angela :) napisał
Ja uwielbiam tarty! A ta wygląda fenomenalnie 🙂
MintElegance napisał
to jest tarta? mi to przypomina bardziej taki bochen chleba, w którym podaję się zupę:D
Wioletta napisał
Żadnego z tych przepisów nie próbowałam,ale tarta z berberysem-intrygująca.Jako ,że ja ogrodnik,a berberysów u mnie dostatek,stawiam na tartę
Nikola napisał
ooo kurczę! Ale fajna przygoda 🙂 Same pyszności 🙂 buziaki
Ozon napisał
Stawiam na tartę z dodatkiem berberysu. Chętnie spróbuję ją upiec.
Pozdrawiam:)
Słone Słodkim Przeplatane napisał
Świetne przepisy, same pyszności ! 🙂
moda-eny napisał
Piękne i apetyczne propozycje dań 😉
Pozdrawiam 😉
http://www.moda-eny.blogspot.com
Kobieta po 30 napisał
zdjęcia takie, że aż wgryzłam się w monitor…super 🙂
eluna napisał
Ale piękne i smaczne potrawy. Mam wielką ochotę na wypróbowanie Twojejtarty
Meet My Lovely World napisał
Wow! All food looks amazing!
Meet My Lovely World
Katarzyna napisał
Tarta wygląda obłędnie, z chęcią bym ja schrupała 🙂
Wiktoria napisał
Wygląda przepysznie! 🙂
Sarah napisał
Warsztaty wyglądają super 😉 pewnie było ciekawie!
Ta tarta wygląda trochę jak pizza, haha 😀
Edyta napisał
Tarta wyglada przepysznie, az czuje jej zapach 🙂 Narobilas mi checi, na tarte i na warsztaty.
Pozdrawiam 🙂
Maja napisał
Looks lovely 🙂
Joanna Ł napisał
Same pyszności 🙂
Sajjida napisał
Wygląda bardzo apetycznie 🙂
Quinoa Raz! Celiak w podróży napisał
Wszystko wygląda przepysznie, ale ta tarta najlepiej 🙂
Zwykła Matka napisał
Tarta wygląda obłędnie, ale te łódeczki co są na fotce niżej mnie urzekły 🙂
emi napisał
Aż zglodnialam oglądając te zdjęcia. Uwielbiam szakszuke ☺
Lazurkowasztuka napisał
ale pyszności! Zjadłabym wszystko 😀
Pokularna napisał
Trend związany z żółtkami to coś dla mnie. Ostatni pokochałam jajka sadzone, jajka w potrawach z pysznym płynnym żółtkiem.
Jejku pyszota <3
domowo158 napisał
Wow same pyszności. Jak to się wszystko ślicznie prezentuje – obłędnie!
Co do warsztatów, to choć ja nie brałabym udziału w kulinarnych to rozumiem Twój zachwyt, bo na wszelakich kursach i spotkaniach na jakich uczestniczyłam, zawsze panuje tak przemiła i motywująca atmosfera, że aż chce się żyć (niestety wykłady na studiach nie były takie czarujące hehe). Pozdrawiam
Biała Sowa napisał
Fajne i ciekawe inspiracje 🙂
A jak to wszystko smakowicie wygląda.
Mniam.
Pozdrawiam serdecznie.
Olusky napisał
ile pyszności! 🙂 aż zgłodniałam 😀
Ewelina napisał
tarta wygląda bardzo apetycznie i z chęcią wypróbuję ten przepis 🙂 zwłaszcza ze względu na jabłka, które uwielbiam.
Bardzo zaciekawiły mnie te suszone żółtka, nigdy o nich nie słyszałam. Muszę koniecznie poczytać więcej na ich temat 🙂
pozdrawiam 🙂
xxveronica napisał
Same pyszności tutaj u Ciebie. 🙂 Wszystko prezentuje się smakowicie. 🙂
Pozdrawiam!
xxveronica.blogspot.com
Linda napisał
It´s look so tasty. It is great post 🙂
Agnes Mendes napisał
Nie miałam okazji smakować takiej tarty ale wygląda obiecująco Chetnie się skusze Pozdrawiam
Klara napisał
Ale wspaniałości, aż by sie zjadlo je wszystkie 🙂
Tarta mnie urzekła , wygląd niesamowity , a smak pewnie jeszcze lepszy 🙂
Angelika napisał
Ile pysznościi 🙂
Marzena napisał
Fajne warsztaty:-) Trendy w sumie nie są obce. Każdy może coś przemycić i być na topie:-)
A tarta genialna:-)
z majeczką w kuchni napisał
Ależ tam mieliście pysznie!
VISSIEN napisał
Mniaaaaaaaam, przepysznie to wygląda!!
Obserwuję twojego bloga, jeśli mój również Ci się spodoba, będę bardzo szczęśliwa!
Zapraszam i buziaki od VISSIEN-klik
Edyta2016W napisał
Ile smakołyków,świetne są takie warsztaty:)) Pozdrawiam i dziękuje za odwiedziny na moim blogu:))
Ola napisał
Zgłodniałam!
Aneczkablog napisał
Same pyszności 🙂
www.kwietniowaaa.blogspot.com napisał
Ile tu pyszności! Aż się głodna robię oglądając takie rzeczy, ale pocieszę się moim spaghetti, które robiłam dzisiaj dla siebie i mojej drugiej połówki;D
Czarna Kawa napisał
oj, ile pysznośći!
Chocolade napisał
Od razu zgłodniałam 😛
Martyna napisał
O mniam, zgłodniałam 😛
kociolek-pysznosci napisał
Same pyszności, wszystko wygląda bardzo apetycznie.
piegusek napisał
nie wiedziałam, że berberys jest jadalny! wspaniała tarta:)
ANRU.pl napisał
wszystko wygląda cudownie ! 🙂
Pozdrawiam i życzę wspaniałego weekendu 🙂
ANRU,
Ania napisał
mmm!! Same pyszności 🙂
Marzycielka Świata napisał
Ale wszystko wygląda smakowicie! Pięknie wszystko się prezentuję i jestem pewna, że również bardzo dobrze smakuję 🙂
Ciotkastiv napisał
Pierwsze slysze o tym berberysie xd haha. Alee tarta wyglada przepieknie !!!! Ciotkastiv.blogspot.com
kaayen napisał
Przez Twój post zrobiłam się głodna. Wszystko wygląda tak smakowicie!
Miritirllo napisał
Wszystko wygląda tak smakowicie *.*
lila napisał
Super warsztaty, tarty uwielbiam!!! Smakowite fotki…mniam… 🙂
K. napisał
To wszystko wygląda tak pysznie, że mi ślinka cieknie! chyba w najbliższych dniach będę coś kombinować u siebie, a na razie musze zadowolić się racuchami z jabłkami, też dobre 😀
malinowa-panna napisał
Z chęcią zjadłabym takie desery muszą być nieziemskie, chociaż pozostałe dania też wyglądają bardzo apetycznie.
Wiktoria napisał
Wszystko wygląda niesamowicie smakowicie!
Anya Dryagina napisał
Wow! Looks delicious!
http://www.recklessdiary.ru
AnetaO napisał
Tarta wygląda przepysznie 🙂
My Strawberry Fields napisał
Ale smakowicie, od oglądania zdjęć aż zgłodniałam! Tarta wygląda rewelacyjnie!
Histeryczna napisał
Pięknie to wygląda i bardzo smakowicie, ale nie wiem, czy poradziłabym sobie z wykonaniem takiego dania, bo mam czasami problem z naprawdę najprostszymi potrawami :/
Sylwia testuje i radzi napisał
Ale pyszności aż człowiek robi się głodny 🙂
aknezz napisał
Niektóre dania wyglądają bardzo smakowicie 🙂
porady modowe napisał
Ale pyszności! Bardzo wyszukane dania – szczególnie ta potrawa na patelni „jakby jajka sadzone” 😀
Pierwszy raz słyszę nazwę szakszuka 🙂
Jenovia Dżemson napisał
O choleraka, co za wyżerka! Ja niby taka wybredna, a zjadłabym wszystko!^^
Pozdrawiam i zapraszam do mnie na KONKURS!
Pani KoModa napisał
Ja bm z wielką chęcią była degustatorką w takim miejscu 😉 hahahah
Becomingbeauty napisał
Ale mi cohote narobiłaś ,333
Angelica Hyde napisał
Ależ smakowicie to wszystko wygląda.
Bina napisał
wszystko wygląda fenomenalnie! a ja taka głodna. 😉 nie wiedziałam, ze jest coś takiego, jak trendy w smakach. w każdym razie chciałabym taką tartę 😀
Królowa Karo napisał
Same pyszności tutaj widzę 🙂 Ja słyszałam, że truskawki z pieprzem są niesamowite i mam ochotę ich w sezonie spróbować. Więc stawiam na ten pieprzowy trend 🙂
Katarzyna napisał
Tarta wygląda bardzo smakowicie, chyba wypróbuje wersje z gruszkami
Emilia Skrodzka napisał
z chęcią bym wszystkiego spróbowała 🙂
Pati napisał
Tarta wygląda, że mniam mniam…
sylwiasylwiaa napisał
Nigdy jeszcze nie próbowałam czegoś takiego zrobić! Lecz wygląda przepysznie!
Pozdrawiam cieplutko i zapraszam również do mnie xx
Majka napisał
Wygląda przepysznie. Ślinka cieknie 🙂
Justyna napisał
Wow, pięknie wygląda! 🙂
Shikatemeku napisał
Jeszcze nigdy nie robiłam takiej tarty, muszę sobie zapisać i przy okazji zrobię. Pozdrawiam
buciki niemowlęce dla chłopca napisał
Wygląda naprawdę smacznie !
Moja pasja smaku napisał
Dziękuję pięknie i pozdrawiam 🙂