Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Rustykalna tarta z jabłkami, berberysem, migdałami i cynamonem. Trendy w smakach Kamis w 2017 roku.

Cześć! Dziś mam dla Was przepis na obłędną rustykalną tartę z jabłkiem, berberysem, migdałami i cynamonem. W dalszej części wpisu przeczytacie o warsztatach, w których miałam przyjemność brać udział. Tematem wiodącym spotkania były trendy kulinarne, które będą obowiązywały w  2017 roku.

Tarta smakuje obłędnie! Dzięki użyciu cynamonu, w trakcie pieczenia, pięknie pachnie w całym domu. Nie mogłam się doczekać kiedy wyjmę ją z piekarnika i spróbuję. Tarta zniknęła w kilka minut.
Użycie w przepisie berberysu sprawia, że tarta jest intrygująca w smaku. Wiem, że mało osób zna berberys. To drobne, suszone czerwone jagody, używane w kuchni perskiej. Ze względu na dużą ilość witaminy C nazywany jest „polską cytryną”. W smaku jest cierpki i kwaskowaty. Idealnie zagra w daniach słonych jak i słodkich.

Składniki:

Ciasto Crostata:
175 g mąki pszennej
50 g płatków migdałowych
1 łyżka cukru pudru
¼ łyżeczki soli morskiej w młynku Kamis
100 g zimnego pokrojonego masła niesolonego
3 łyżki zimnej wody

Nadzienie:
1 duże jabłko, u mnie odmiany cortland – obrane, przekrojone na ćwiartki, następnie na mniejsze plasterki. Z usuniętymi gniazdami nasiennymi
duża garść suszonego berberysu (+ dodatkowo 1 łyżka do udekorowania tarty)
1/2 szklanki cukru pudru ( + dodatkowo 1 łyżeczka)
1,5 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki domowego ekstraktu waniliowego
1 czubata łyżeczka cynamonu mielonego Kamis
¼ łyżeczki soli morskiej w młynku Kamis
1 żółtko – roztrzepane
garść płatków migdałowych

Wykonanie:

Ciasto: Płatki migdałowe zmiel, rozkrusz lub zblenduj. Ja użyłam do tego rozdrabniacza. W misce umieść mąkę, zmielone migdały, cukier puder i sól morską, całość wymieszaj. Dodaj masło i zagniataj palcami formując kruszonkę. Dodaj wodę i zagniataj do momentu aż powstanie gładkie ciasto. Uformuj kulkę, zawiń ją w folię spożywczą i wstaw na około godzinę do lodówki.

Nadzienie: W misce wymieszaj cukier puder, mąkę, cynamon i sól morską. Dodaj jabłko, berberys i ekstrakt waniliowy, całość dokładnie wymieszaj. Wyjmij jabłka oraz część jagód berberysu i odstaw.

Ciasto: Schłodzone ciasto rozwałkuj na kształt krążka, następnie przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 200 C (góra – dół). Nadzienie wyłóż na ciasto, zostawiając 3 cm od brzegu na zawinięcie ciasta do środka. Zwiń brzeg ciasta. nadzienie Posyp 1 łyżeczką cukru pudru i płatkami migdałowymi, zawinięte brzegi posmaruj roztrzepanym żółtkiem.
Ciasto piecz na środkowym poziomie około 25 – 30 minut. Ciasto odstaw do przestygnięcia, udekoruj suszonym berberysem. Możesz dodatkowo posypać odrobiną cukru pudru. Smacznego!

Przepisem zainspirowałam się podczas warsztatów na temat trendów w smakach Kamis. Tam robiliśmy wersję z gruszkami. Przepis troszkę zmodyfikowałam.

Warsztaty będę długo wspominać bo nie pamiętam kiedy ostatnio byłam na tak fajnych! Pierwszy raz smakowały mi wszystkie dania, dosłownie wszystkie zainspirowały mnie i chcę je przyrządzić w domu. Wyszłam z nich w bardzo dobrym nastroju, naładowana pozytywną energią.
Wszystko było super, zaczynając od dobrej organizacji, po świetnego szefa kuchni Kamis, pyszne, inspirujące przepisy, cudowną atmosferę. To się rzadko zdarza.

Warsztaty prowadził Maciej Wawryniuk. Świetny szef kuchni Kamis, z ogromną wiedzą, służący pomocą, zarażający pozytywną energia i uśmiechem.

Spotkanie rozpoczęło się od omówienia trendów kulinarnych, które będą obowiązywały w  2017 roku. Niektóre mnie zaskoczyły, pozytywnie – rzecz jasna. Jestem ciekawa Waszego zdania – które z przedstawionych poniżej trendów najbardziej trafiają w Wasze gusta i kubki smakowe? 🙂

Trendy kulinarne w 2017 roku:

  • Na przebudzenie smaki świata
  • Plancha, czyli grillowanie na płaskim
  • Żółtka: słoneczna strona smaku
  • Nowoczesna kuchnia śródziemnomorska
  • Słodycz i pieprz

Pierwszy z trendów to nic innego jak porzucenie nudnych śniadań. Dzień warto zacząć od miseczki wypełnionej ekscytującymi smakami, mieszanką czegoś zupełnie nowego. Śniadanie to najważniejszy posiłek, staje się źródłem siły na cały dzień. Dlaczego nie zacząć dnia od congee – następczyni owsianki, miseczki sorgo czyli dorosłej wersji płatków z mlekiem czy też dania z patelni – hash z sosem skhug. Brzmi intrygująco, prawda?! 🙂

Czas na trend numer 2 czyli grillowanie na płaskiej płycie. Lubicie zrumienioną skórkę? Pytanie! Kto jej nie lubi?! Plancha to grillowanie na solidnej, mocno rozgrzanej płycie żeliwnej. Dobrze znany sposób obróbki w Hiszpanii, Baskonii czy też Meksyku. Jako inspirację można tu podać baskijską marynatę z pieprzem espelette podkreślającą smak grillowanych mięs i owoców morza, wyraziste sosy takiej jak mojo verde i adobo nergo oraz sherry i ocet, dodawane do glazur i sosów – świetnie podnoszą smak smażonych potraw.

Czas na trzeci trend – żółtka. Wnoszą one do dań optymizm, proteiny i wyjątkowy smak. Do dnia warsztatów to płynne żółtko wzbudzało we mnie najwięcej emocji. Foodporn jednym słowem. Wszystko się zmieniło, kiedy po raz pierwszy spróbowałam suszonego żółtka według przepisu szefa Macieja. Żółtka opakowane w sól oraz przyprawy, suszone przez kilka dni, mają w sobie smak umami. Coś niesamowitego – naprawdę warte spróbowania! Żółtka spotkamy także w moim ukochanym śniadaniu jakim jest szakszuka oraz bulionie z jajkiem. Na warsztatach była to zupa kimchi z chrupiącym ryżem podana z jajkiem.

Trend czwarty. Na warsztatach miałam przyjemność przygotowywać dania nowoczesnej kuchni śródziemnomorskiej. Łączyliśmy składniki kuchni wschodniego wybrzeża Morza Śródziemnego z zachodnioeuropejską klasyką. Odkryciem był dla mnie berberys, o którym pisałam wyżej. Warto wspomnieć także o przyprawie baharat. Każdy region ma własną wersję mieszanki przypraw. Najczęściej składa się z czarnego pieprzu, kminu, kardamonu, goździków, nasion kolendry, gałki muszkatołowej i papryki. To niezwykłe połączenie, bardzo aromatyczne. Warto zrobić sobie taką mieszankę przypraw w domu!

Trend piąty. Słodycz i pieprz. To moje ukochane połączenie. Od dawna łączę ze sobą oba smaki. Intensywny smak pieprzu łagodzi naturalną słodycz egzotycznych syropów i owoców. Połączcie pieprz i syrop z daktyli, powstanie coś niesamowitego. Albo pieprz i smoczy owoc – równie intrygujące połączenie.

Napiszcie mi koniecznie – który z wymienionych trendów kulinarnych 2017 roku najbardziej przypadł Wam go gustu? Ja nie jestem w stanie wskazać tylko jednej odpowiedzi, gdyż każdy z trendów jest inspirujący i daje nam duże pole do popisu w kuchni. Jeśli mamy tylko zapas ulubionych przypraw – u mnie jest to Kamis – możemy zacząć eksperymenty.

25 stycznia 2017 Kategoria: Ciasta i tarty, Desery, Warsztaty, Wpisy, Wydarzenia - relacje komentarzy 135

Komentarze

  1. Jaglusia napisał

    25 stycznia 2017 o 08:36

    Coś cudownego! Kocham wszelkiego rodzaju tarty. 🙂
    https://jaglusia.wordpress.com/

    Odpowiedz
  2. My Chcemy Jeść napisał

    25 stycznia 2017 o 16:20

    Tarta wygląda przepysznie! Zamawiam jeden kawałek! 🙂

    Odpowiedz
  3. Ervisha napisał

    25 stycznia 2017 o 16:39

    Wygląda tak wspaniale, ze od razu ma sie ochotę chociaż na kawałek 😉

    Nigdy nie słyszałam o congee – wygląda bardzo smacznie 🙂
    Plancha to również dla mnie nowość, ale takie proziaki są pyszne 🙂

    Gratuluję możliwości udziału w tak ciekawych warsztatach 🙂

    Odpowiedz
  4. Iwona napisał

    25 stycznia 2017 o 17:32

    Tarta wygląda świetnie, a najbardziej mnie pociąga dodatek berberysu – muszę spróbować.
    Warsztaty bardzo ciekawe, ale te żółtka bez białek wyglądają trochę samotnie. Ostatnio miałam okazję spróbować w Senegalu kawy z cukrem, imbirem, kardamonem i pieprzem. Nie jestem fanką, ale Senegalczycy bardzo ją lubią. Przyprawę baharat chętnie przygotuję : )

    Odpowiedz
  5. Agnieszka napisał

    25 stycznia 2017 o 17:34

    Same pyszności 🙂

    Odpowiedz
  6. Marzena napisał

    25 stycznia 2017 o 18:01

    Świetne warsztaty a tarta wygląda obłędnie 🙂

    Odpowiedz
  7. Agnieszka Wieczorek napisał

    25 stycznia 2017 o 18:19

    Ale smakowite zdjęcia! Tyle pyszności <3
    No i ta tarta. Jadłabym ze smakiem!

    Odpowiedz
  8. Magdalena napisał

    25 stycznia 2017 o 18:53

    tarta wygląda wspaniale. Na pewno smakuje wyjątkowo:)

    Odpowiedz
  9. Renata - Mój dzień napisał

    26 stycznia 2017 o 06:48

    Tarta wygląda bardzo smakowicie 🙂
    piękne zdjecia, od razu widać, ze warsztaty były bardzo udane:)

    Odpowiedz
  10. Kulinarne Inspiracje Futki napisał

    26 stycznia 2017 o 09:51

    Cudowna i niezwykle smakowita tarta 😀 Wygląda bardzo apetycznie, jak wszystkie pozostałe propozycje <3

    Odpowiedz
  11. laNika napisał

    26 stycznia 2017 o 10:52

    Tarta wyszła pięknie. Na pewno smakowała przepysznie! Zresztą wszystkie zdjęcia wyglądają tak apetycznie! Pierwszy trend „Na przebudzenie smaki świata” chyba najbardziej mi się spodobał 😉

    Odpowiedz
  12. mlodakk napisał

    26 stycznia 2017 o 11:46

    Bardzo fajna ta tarta ale ja niestety musiałabym wiele składników zastępować

    Odpowiedz
  13. Magda napisał

    26 stycznia 2017 o 14:26

    Super, tarta wygląda bardzo smakowicie, a dodatek berberysu to dla całkowita nowość, muszę koniecznie spróbować 🙂

    Odpowiedz
  14. Beata, Magazyn Kuchenny napisał

    26 stycznia 2017 o 15:58

    Berberys zaciekawił mnie niedawno w jakimś przepisie, sięgnełam do Google, żeby zobaczyć co to jest i… okazało się że rośnie na moim osiedlu 🙂 Czasem mamy takie cuda pod samym nosem 🙂

    Odpowiedz
  15. Małgorzata Kijowska napisał

    26 stycznia 2017 o 18:42

    czytałam niedawno o trendach kulinarnych na ten rok i powiem Ci, ze zapowiada sie przepysznie 🙂

    Odpowiedz
  16. Ania_S napisał

    26 stycznia 2017 o 21:16

    Brzmi i wygląda apetycznie i wyobrażam sobie ten zapach towarzyszący pieczeniu 🙂

    Odpowiedz
  17. Kuchnia MagdaLeny napisał

    26 stycznia 2017 o 22:52

    Tarta wygląda przepysznie! Cudo!

    Odpowiedz
  18. Ewa napisał

    28 stycznia 2017 o 10:19

    Ile pyszności, ale i tak rustykalna tarta rządzi 😉

    Odpowiedz
  19. Kasia | Pełny talerz napisał

    28 stycznia 2017 o 16:40

    Tarta wygląda po prostu obłędnie! 😀
    Trendy bardzo inspirujące. Strasznie intryguje mnie to suszone żółtko 😉

    Odpowiedz
  20. Ania - Fabryka Pomysłów napisał

    28 stycznia 2017 o 17:42

    wspaniała tarta 🙂 ciekawe warsztaty 🙂
    zaintrygowałaś mnie tą przyprawą baharat 🙂

    Odpowiedz
  21. Aga napisał

    29 stycznia 2017 o 16:00

    Super tarta! 😉 Nie bardzo jednak rozumiem tę część dot. nadzienia. Wszystko zostało już wymieszane i ,, Wyjmij jabłka oraz część jagód berberysu i odstaw.,, Jakaś podpowiedź? 😉 pozdrawiam.

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      29 stycznia 2017 o 16:32

      Już tłumaczę. Chodzi o to, żeby zostawić nadmiar mąki. Jabłka muszą być nią tylko lekko obtoczone. 🙂 Pozdrawiam ciepło !

      Odpowiedz
  22. Ania_S napisał

    29 stycznia 2017 o 17:58

    Wszystko wygląda świetnie, a tarta z takich składników musiała mieć bardzo ciekawy smak. Podoba mi się także dodatek migdałów do ciasta 🙂

    Odpowiedz
  23. Iwona napisał

    29 stycznia 2017 o 18:36

    Chętnie wzięłabym udział w takich warsztatach 🙂

    Odpowiedz
  24. czerwonafilizanka napisał

    29 stycznia 2017 o 18:46

    zgłodniałam. Tarta na pierwszym foto wygląda jak pizza

    Odpowiedz
  25. Klaudia M. napisał

    30 stycznia 2017 o 11:12

    Prezentuje się naprawdę smakowicie! *.*

    Odpowiedz
  26. Obiad gotowy! napisał

    30 stycznia 2017 o 12:01

    Smakowita tarta, świetne zestawienie składników!

    Odpowiedz
  27. Angelika i Monika (Candy Pandas) napisał

    30 stycznia 2017 o 20:04

    Wooo ile smakowitości! 🙂 Takie tarty zawsze nam się podobały 😀

    Odpowiedz
  28. Ania napisał

    10 lutego 2017 o 22:07

    Pysznie wygląda Twoja tarta. 🙂
    Warsztaty świetna sprawa. 🙂

    Odpowiedz
  29. Magdalena napisał

    11 lutego 2017 o 05:47

    taką tartę chyba w całości bym zjadła:)

    Odpowiedz
  30. Marcepanowy Kącik napisał

    11 lutego 2017 o 11:39

    Bardzo ciekawe dania prezentujesz z warsztatów. Twoja tarta wygląda bardzo ciekawie i smacznie. Uczestniczyłam w jednych warsztatach i muszę przyznać, że dużo z nich wyniosłam pomysłów. Pozdrawiam serdecznie 🙂

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      11 lutego 2017 o 12:18

      Na jakich warsztatach byłaś ? Ja je bardzo lubię, bo zwykle bardzo inspirują ! <3

      Odpowiedz
  31. lekcjewkuchni.blogspot.com napisał

    11 lutego 2017 o 13:36

    Same pyszności ☺

    Odpowiedz
  32. melodylaniella napisał

    11 lutego 2017 o 14:06

    Ale to musiało być smaczne!
    W maju Poznań? Czyżby BCP? 🙂

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      11 lutego 2017 o 14:10

      Tak ! A Ty ? 😀

      Odpowiedz
  33. Synergia Gdańsk napisał

    11 lutego 2017 o 14:34

    Dałabym się zabić za tartę. A wytrawną to już w ogóle !!!

    Odpowiedz
  34. dermoblogg napisał

    11 lutego 2017 o 14:46

    Wow ale smakowite zdjęcia!! 🙂

    Odpowiedz
  35. KreoVita napisał

    11 lutego 2017 o 15:41

    Potrawy wygladają wspaniale i pewnie ciekawie smakują. Z berberysem radziłabym jednak uważać, albo raczej zanim włączymy go do jadłospisu lepiej zapoznać się z przeciwwskazaniami bo nie każdy może go jeść.

    Odpowiedz
  36. dishdogz napisał

    11 lutego 2017 o 15:52

    Matko, to wygląda obłędnie! Jestem ciekawa smaku 🙂

    Odpowiedz
  37. Sabrina Cosmetics napisał

    11 lutego 2017 o 16:01

    Tarta wygląda kusząco 🙂

    Odpowiedz
  38. Agnieszka napisał

    11 lutego 2017 o 17:14

    Ależ smakowitości. Tartę bardzo lubię. Widzę, że warsztaty były bardzo inspirujące 🙂

    Odpowiedz
  39. The Student Cookbook napisał

    11 lutego 2017 o 18:42

    Tarta musiała być przepyszna!
    Trend z żółtkiem jest moim życiowym trendem od wielu lat, dlatego jak najbardziej go popieram 😀

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      12 lutego 2017 o 11:37

      Poważnie ?! Szanuję ! <3

      Odpowiedz
  40. venswifestyle napisał

    11 lutego 2017 o 20:13

    WOW,jestem pod ogromnym wrazeniem :)))) tarta wyglada fenomenalnie:)))) Juz wiem co przygotuje dla swojego meza na walentynki ,bedzie w 7 niebie :)))) warsztaty….cos niesamowitego :))) zawsze wiedzalam ,ze gotowanie to sztuka teraz tylko to potwierdzilam :))))) pozdrawiam

    https://venswifestyle.wordpress.com/

    Odpowiedz
  41. Gingerhead napisał

    11 lutego 2017 o 21:11

    Tarta to niestety nie mój smak 🙂 A smaki Kawiksa ciekawe.
    http://gingerheadlife.blogspot.com

    Odpowiedz
  42. chanceleee napisał

    11 lutego 2017 o 22:01

    Jakie pyszności 🙂 Aż się głodna zrobiłam,a to już nie ta pora 😀

    Odpowiedz
  43. Angela napisał

    12 lutego 2017 o 08:33

    Jakie cudowności ;o Aż zrobiłam się głodna :D!
    Bardzo dobrze napisany post. Pozdrawiam 🙂
    Mój blog ♥ Serdecznie zapraszam !

    Odpowiedz
  44. kosmetykofanki napisał

    12 lutego 2017 o 09:23

    O rany jak to wszystko wygląda smakowicie, smaku tej tarty jestem bardzo ciekawa <3

    Odpowiedz
  45. Ann napisał

    12 lutego 2017 o 09:33

    Takie warsztaty to fajna sprawa 🙂

    Odpowiedz
  46. PospolitaOla napisał

    12 lutego 2017 o 09:46

    Jak to wszystko smacznie wygląda! *.* Z chęcią bym zjadła 😀

    Odpowiedz
  47. Agnesssja napisał

    12 lutego 2017 o 10:12

    Same pyszności, wspaniale to wszystko wygląda! Aż zrobiłam się bardzo głodna 🙂

    agnesssja.blogspot.com

    Odpowiedz
  48. Beti napisał

    12 lutego 2017 o 10:52

    Jakie pyszności na tych zdjęciach :-). Tarta super 🙂

    Odpowiedz
  49. Gosia napisał

    12 lutego 2017 o 12:29

    Wszystko wygląda smakowicie 🙂 Nigdy nie łączyłam słodkiego z pieprzem – muszę spróbować 🙂

    Odpowiedz
  50. Kathy Leonia napisał

    12 lutego 2017 o 12:51

    bardzo fajnie to wygląda:D mam ochotę na kawałek:)

    Odpowiedz
  51. Let it sparkle napisał

    12 lutego 2017 o 12:53

    Wszystko wygląda wspaniale 😀 A tarta- cuuudo 😀

    Odpowiedz
  52. Joanna Seta-Pryjomska napisał

    12 lutego 2017 o 13:07

    Bardzo kusząco się ta tarta prezentuje! Zaintrygowałaś mnie ogromnie tym dodatkiem berberysu 🙂

    Odpowiedz
  53. womaninthemirroruk napisał

    12 lutego 2017 o 14:25

    Cudownie to wszystko wygląda 🙂

    Odpowiedz
  54. Jagoda napisał

    12 lutego 2017 o 16:19

    Jak dla mnie same pyszności! 😉 Uwielbiam gotować i z chęcią sama wzięłabym udział w takich warsztatach 😉
    Obserwujemy? zacznij i daj znać u mnie 😉
    http://www.jagglam.blogspot.com

    Odpowiedz
  55. Madziastylee napisał

    12 lutego 2017 o 16:29

    Ile wspaniałości 🙂 aż mi ślinka pociekła 😀

    Odpowiedz
  56. Katarina napisał

    12 lutego 2017 o 16:31

    Great recipe. It looks so delicious! 😀

    Kathy’s delight

    Odpowiedz
  57. Angela :) napisał

    12 lutego 2017 o 17:07

    Ja uwielbiam tarty! A ta wygląda fenomenalnie 🙂

    Odpowiedz
  58. MintElegance napisał

    12 lutego 2017 o 17:12

    to jest tarta? mi to przypomina bardziej taki bochen chleba, w którym podaję się zupę:D

    Odpowiedz
  59. Wioletta napisał

    12 lutego 2017 o 17:50

    Żadnego z tych przepisów nie próbowałam,ale tarta z berberysem-intrygująca.Jako ,że ja ogrodnik,a berberysów u mnie dostatek,stawiam na tartę

    Odpowiedz
  60. Nikola napisał

    12 lutego 2017 o 18:36

    ooo kurczę! Ale fajna przygoda 🙂 Same pyszności 🙂 buziaki

    Odpowiedz
  61. Ozon napisał

    12 lutego 2017 o 19:12

    Stawiam na tartę z dodatkiem berberysu. Chętnie spróbuję ją upiec.
    Pozdrawiam:)

    Odpowiedz
  62. Słone Słodkim Przeplatane napisał

    12 lutego 2017 o 19:19

    Świetne przepisy, same pyszności ! 🙂

    Odpowiedz
  63. moda-eny napisał

    12 lutego 2017 o 19:33

    Piękne i apetyczne propozycje dań 😉
    Pozdrawiam 😉

    http://www.moda-eny.blogspot.com

    Odpowiedz
  64. Kobieta po 30 napisał

    12 lutego 2017 o 19:39

    zdjęcia takie, że aż wgryzłam się w monitor…super 🙂

    Odpowiedz
  65. eluna napisał

    12 lutego 2017 o 19:55

    Ale piękne i smaczne potrawy. Mam wielką ochotę na wypróbowanie Twojejtarty

    Odpowiedz
  66. Meet My Lovely World napisał

    12 lutego 2017 o 20:04

    Wow! All food looks amazing!
    Meet My Lovely World

    Odpowiedz
  67. Katarzyna napisał

    12 lutego 2017 o 20:44

    Tarta wygląda obłędnie, z chęcią bym ja schrupała 🙂

    Odpowiedz
  68. Wiktoria napisał

    12 lutego 2017 o 20:55

    Wygląda przepysznie! 🙂

    Odpowiedz
  69. Sarah napisał

    12 lutego 2017 o 21:14

    Warsztaty wyglądają super 😉 pewnie było ciekawie!
    Ta tarta wygląda trochę jak pizza, haha 😀

    Odpowiedz
  70. Edyta napisał

    12 lutego 2017 o 21:31

    Tarta wyglada przepysznie, az czuje jej zapach 🙂 Narobilas mi checi, na tarte i na warsztaty.
    Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
  71. Maja napisał

    12 lutego 2017 o 21:39

    Looks lovely 🙂

    Odpowiedz
  72. Joanna Ł napisał

    12 lutego 2017 o 21:59

    Same pyszności 🙂

    Odpowiedz
  73. Sajjida napisał

    12 lutego 2017 o 22:40

    Wygląda bardzo apetycznie 🙂

    Odpowiedz
  74. Quinoa Raz! Celiak w podróży napisał

    12 lutego 2017 o 23:08

    Wszystko wygląda przepysznie, ale ta tarta najlepiej 🙂

    Odpowiedz
  75. Zwykła Matka napisał

    13 lutego 2017 o 07:16

    Tarta wygląda obłędnie, ale te łódeczki co są na fotce niżej mnie urzekły 🙂

    Odpowiedz
  76. emi napisał

    13 lutego 2017 o 07:36

    Aż zglodnialam oglądając te zdjęcia. Uwielbiam szakszuke ☺

    Odpowiedz
  77. Lazurkowasztuka napisał

    13 lutego 2017 o 08:07

    ale pyszności! Zjadłabym wszystko 😀

    Odpowiedz
  78. Pokularna napisał

    13 lutego 2017 o 09:31

    Trend związany z żółtkami to coś dla mnie. Ostatni pokochałam jajka sadzone, jajka w potrawach z pysznym płynnym żółtkiem.
    Jejku pyszota <3

    Odpowiedz
  79. domowo158 napisał

    13 lutego 2017 o 10:23

    Wow same pyszności. Jak to się wszystko ślicznie prezentuje – obłędnie!
    Co do warsztatów, to choć ja nie brałabym udziału w kulinarnych to rozumiem Twój zachwyt, bo na wszelakich kursach i spotkaniach na jakich uczestniczyłam, zawsze panuje tak przemiła i motywująca atmosfera, że aż chce się żyć (niestety wykłady na studiach nie były takie czarujące hehe). Pozdrawiam

    Odpowiedz
  80. Biała Sowa napisał

    13 lutego 2017 o 10:52

    Fajne i ciekawe inspiracje 🙂
    A jak to wszystko smakowicie wygląda.
    Mniam.
    Pozdrawiam serdecznie.

    Odpowiedz
  81. Olusky napisał

    13 lutego 2017 o 12:21

    ile pyszności! 🙂 aż zgłodniałam 😀

    Odpowiedz
  82. Ewelina napisał

    13 lutego 2017 o 14:03

    tarta wygląda bardzo apetycznie i z chęcią wypróbuję ten przepis 🙂 zwłaszcza ze względu na jabłka, które uwielbiam.
    Bardzo zaciekawiły mnie te suszone żółtka, nigdy o nich nie słyszałam. Muszę koniecznie poczytać więcej na ich temat 🙂
    pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
  83. xxveronica napisał

    13 lutego 2017 o 14:08

    Same pyszności tutaj u Ciebie. 🙂 Wszystko prezentuje się smakowicie. 🙂

    Pozdrawiam!

    xxveronica.blogspot.com

    Odpowiedz
  84. Linda napisał

    13 lutego 2017 o 20:39

    It´s look so tasty. It is great post 🙂

    Odpowiedz
  85. Agnes Mendes napisał

    13 lutego 2017 o 20:54

    Nie miałam okazji smakować takiej tarty ale wygląda obiecująco Chetnie się skusze Pozdrawiam

    Odpowiedz
  86. Klara napisał

    14 lutego 2017 o 01:26

    Ale wspaniałości, aż by sie zjadlo je wszystkie 🙂
    Tarta mnie urzekła , wygląd niesamowity , a smak pewnie jeszcze lepszy 🙂

    Odpowiedz
  87. Angelika napisał

    14 lutego 2017 o 12:18

    Ile pysznościi 🙂

    Odpowiedz
  88. Marzena napisał

    14 lutego 2017 o 12:37

    Fajne warsztaty:-) Trendy w sumie nie są obce. Każdy może coś przemycić i być na topie:-)
    A tarta genialna:-)

    Odpowiedz
  89. z majeczką w kuchni napisał

    14 lutego 2017 o 13:23

    Ależ tam mieliście pysznie!

    Odpowiedz
  90. VISSIEN napisał

    14 lutego 2017 o 14:00

    Mniaaaaaaaam, przepysznie to wygląda!!
    Obserwuję twojego bloga, jeśli mój również Ci się spodoba, będę bardzo szczęśliwa!
    Zapraszam i buziaki od VISSIEN-klik

    Odpowiedz
  91. Edyta2016W napisał

    14 lutego 2017 o 20:49

    Ile smakołyków,świetne są takie warsztaty:)) Pozdrawiam i dziękuje za odwiedziny na moim blogu:))

    Odpowiedz
  92. Ola napisał

    14 lutego 2017 o 21:55

    Zgłodniałam!

    Odpowiedz
  93. Aneczkablog napisał

    15 lutego 2017 o 09:51

    Same pyszności 🙂

    Odpowiedz
  94. www.kwietniowaaa.blogspot.com napisał

    15 lutego 2017 o 19:43

    Ile tu pyszności! Aż się głodna robię oglądając takie rzeczy, ale pocieszę się moim spaghetti, które robiłam dzisiaj dla siebie i mojej drugiej połówki;D

    Odpowiedz
  95. Czarna Kawa napisał

    16 lutego 2017 o 16:22

    oj, ile pysznośći!

    Odpowiedz
  96. Chocolade napisał

    16 lutego 2017 o 18:18

    Od razu zgłodniałam 😛

    Odpowiedz
  97. Martyna napisał

    16 lutego 2017 o 19:14

    O mniam, zgłodniałam 😛

    Odpowiedz
  98. kociolek-pysznosci napisał

    16 lutego 2017 o 19:29

    Same pyszności, wszystko wygląda bardzo apetycznie.

    Odpowiedz
  99. piegusek napisał

    17 lutego 2017 o 11:56

    nie wiedziałam, że berberys jest jadalny! wspaniała tarta:)

    Odpowiedz
  100. ANRU.pl napisał

    18 lutego 2017 o 08:34

    wszystko wygląda cudownie ! 🙂

    Pozdrawiam i życzę wspaniałego weekendu 🙂
    ANRU,

    Odpowiedz
  101. Ania napisał

    18 lutego 2017 o 11:59

    mmm!! Same pyszności 🙂

    Odpowiedz
  102. Marzycielka Świata napisał

    18 lutego 2017 o 12:27

    Ale wszystko wygląda smakowicie! Pięknie wszystko się prezentuję i jestem pewna, że również bardzo dobrze smakuję 🙂

    Odpowiedz
  103. Ciotkastiv napisał

    18 lutego 2017 o 12:43

    Pierwsze slysze o tym berberysie xd haha. Alee tarta wyglada przepieknie !!!! Ciotkastiv.blogspot.com

    Odpowiedz
  104. kaayen napisał

    18 lutego 2017 o 14:51

    Przez Twój post zrobiłam się głodna. Wszystko wygląda tak smakowicie!

    Odpowiedz
  105. Miritirllo napisał

    18 lutego 2017 o 15:01

    Wszystko wygląda tak smakowicie *.*

    Odpowiedz
  106. lila napisał

    18 lutego 2017 o 15:29

    Super warsztaty, tarty uwielbiam!!! Smakowite fotki…mniam… 🙂

    Odpowiedz
  107. K. napisał

    18 lutego 2017 o 17:25

    To wszystko wygląda tak pysznie, że mi ślinka cieknie! chyba w najbliższych dniach będę coś kombinować u siebie, a na razie musze zadowolić się racuchami z jabłkami, też dobre 😀

    Odpowiedz
  108. malinowa-panna napisał

    18 lutego 2017 o 19:54

    Z chęcią zjadłabym takie desery muszą być nieziemskie, chociaż pozostałe dania też wyglądają bardzo apetycznie.

    Odpowiedz
  109. Wiktoria napisał

    18 lutego 2017 o 20:09

    Wszystko wygląda niesamowicie smakowicie!

    Odpowiedz
  110. Anya Dryagina napisał

    18 lutego 2017 o 23:43

    Wow! Looks delicious!
    http://www.recklessdiary.ru

    Odpowiedz
  111. AnetaO napisał

    19 lutego 2017 o 14:05

    Tarta wygląda przepysznie 🙂

    Odpowiedz
  112. My Strawberry Fields napisał

    20 lutego 2017 o 13:59

    Ale smakowicie, od oglądania zdjęć aż zgłodniałam! Tarta wygląda rewelacyjnie!

    Odpowiedz
  113. Histeryczna napisał

    21 lutego 2017 o 13:21

    Pięknie to wygląda i bardzo smakowicie, ale nie wiem, czy poradziłabym sobie z wykonaniem takiego dania, bo mam czasami problem z naprawdę najprostszymi potrawami :/

    Odpowiedz
  114. Sylwia testuje i radzi napisał

    21 lutego 2017 o 17:41

    Ale pyszności aż człowiek robi się głodny 🙂

    Odpowiedz
  115. aknezz napisał

    23 lutego 2017 o 14:40

    Niektóre dania wyglądają bardzo smakowicie 🙂

    Odpowiedz
  116. porady modowe napisał

    24 lutego 2017 o 20:39

    Ale pyszności! Bardzo wyszukane dania – szczególnie ta potrawa na patelni „jakby jajka sadzone” 😀
    Pierwszy raz słyszę nazwę szakszuka 🙂

    Odpowiedz
  117. Jenovia Dżemson napisał

    25 lutego 2017 o 11:53

    O choleraka, co za wyżerka! Ja niby taka wybredna, a zjadłabym wszystko!^^
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie na KONKURS!

    Odpowiedz
  118. Pani KoModa napisał

    27 lutego 2017 o 14:33

    Ja bm z wielką chęcią była degustatorką w takim miejscu 😉 hahahah

    Odpowiedz
  119. Becomingbeauty napisał

    28 lutego 2017 o 10:47

    Ale mi cohote narobiłaś ,333

    Odpowiedz
  120. Angelica Hyde napisał

    2 marca 2017 o 09:59

    Ależ smakowicie to wszystko wygląda.

    Odpowiedz
  121. Bina napisał

    2 marca 2017 o 16:55

    wszystko wygląda fenomenalnie! a ja taka głodna. 😉 nie wiedziałam, ze jest coś takiego, jak trendy w smakach. w każdym razie chciałabym taką tartę 😀

    Odpowiedz
  122. Królowa Karo napisał

    3 marca 2017 o 19:28

    Same pyszności tutaj widzę 🙂 Ja słyszałam, że truskawki z pieprzem są niesamowite i mam ochotę ich w sezonie spróbować. Więc stawiam na ten pieprzowy trend 🙂

    Odpowiedz
  123. Katarzyna napisał

    7 marca 2017 o 16:24

    Tarta wygląda bardzo smakowicie, chyba wypróbuje wersje z gruszkami

    Odpowiedz
  124. Emilia Skrodzka napisał

    10 marca 2017 o 13:34

    z chęcią bym wszystkiego spróbowała 🙂

    Odpowiedz
  125. Pati napisał

    14 marca 2017 o 13:42

    Tarta wygląda, że mniam mniam…

    Odpowiedz
  126. sylwiasylwiaa napisał

    14 marca 2017 o 19:26

    Nigdy jeszcze nie próbowałam czegoś takiego zrobić! Lecz wygląda przepysznie!
    Pozdrawiam cieplutko i zapraszam również do mnie xx

    Odpowiedz
  127. Majka napisał

    19 lutego 2018 o 12:32

    Wygląda przepysznie. Ślinka cieknie 🙂

    Odpowiedz
  128. Justyna napisał

    30 sierpnia 2018 o 16:04

    Wow, pięknie wygląda! 🙂

    Odpowiedz
  129. Shikatemeku napisał

    18 sierpnia 2020 o 15:29

    Jeszcze nigdy nie robiłam takiej tarty, muszę sobie zapisać i przy okazji zrobię. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  130. buciki niemowlęce dla chłopca napisał

    1 listopada 2021 o 05:50

    Wygląda naprawdę smacznie !

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      1 listopada 2021 o 10:55

      Dziękuję pięknie i pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 138 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Aleksandra - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Anna - Pod Jabłonką. Prawdziwe domowe obiady w Łodzi.
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl