Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Rustykalna tarta z rabarbarem

Cześć! Dawno na moim blogu nie było ciasta. W związku z tym, że pojawił się rabarbar – padło na rustykalną tartę. Ciasto robi się dosłownie chwilę! Tarta jest tak brzydka, że aż piękna! I uwaga – znika w kilka chwil po upieczeniu! 🙂

 

Składniki:

Ciasto Crostata:
175 g mąki pszennej
50 g płatków migdałowych
1 łyżka cukru pudru
¼ łyżeczki soli morskiej
100 g zimnego pokrojonego masła niesolonego
3 łyżki zimnej wody
1 żółtko

Nadzienie:
1 kg rabarbaru
sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
3 – 4 łyżki cukru trzcinowego

Wykonanie:

Ciasto: Płatki migdałowe zmiel, rozkrusz lub zblenduj. Ja użyłam do tego blendera. W misce umieść mąkę, zmielone migdały, cukier puder i sól morską, całość wymieszaj. Dodaj masło i zagniataj palcami formując kruszonkę. Dodaj wodę i zagniataj do momentu aż powstanie gładkie ciasto. Uformuj kulkę, zawiń ją w folię spożywczą i wstaw na około godzinę do lodówki.

Nadzienie: Rabarbar pokrój na 2 – 3 centymetrowe kawałki. Nie ma potrzeby go obierać – odetnij jedynie końcówki. Rabarbar umieść w rondlu o grubym dnie, dodaj cukier i sok z pomarańczy. Doprowadź do wrzenia i gotuj 5 minut. Uwaga: ważne by nie rozgotować rabarbaru więc pilnuj czasu !

Rabarbar odcedź na sitku, uważając na sok. Sok musimy zredukować – podgrzewaj mieszając aż uzyskasz 1 – 1,5 łyżki syropu. Odstaw do przestygnięcia.

Ciasto: Schłodzone ciasto rozwałkuj na kształt krążka, następnie przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 200 C (góra – dół). Rabarbar wyłóż na ciasto, zostawiając 3 cm od brzegu na zawinięcie ciasta do środka. Zwiń brzeg ciasta. Rabarbar polej syropem. Zawinięte brzegi posmaruj roztrzepanym żółtkiem.
Ciasto piecz na środkowym poziomie około 25 – 30 minut. Ciasto odstaw do przestygnięcia (o ile się powstrzymasz ;)). Możesz dodatkowo posypać odrobiną cukru pudru. Smacznego!

29 maja 2017 Kategoria: Ciasta i tarty, Sezonowo, Wege komentarze 3

Komentarze

  1. Kobieta po 30 napisał

    29 maja 2017 o 07:20

    prezentuje się bardzo oryginalnie…

    Odpowiedz
  2. Ania - Fabryka Pomysłów napisał

    4 czerwca 2017 o 16:04

    wspaniała! 🙂 podoba mi się dodatek soku pomarańczowego do rabarbaru 🙂

    Odpowiedz
  3. Pati napisał

    16 czerwca 2017 o 11:24

    Koniecznie muszę przygotować!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Sklep z alkoholem Gniezno - Ekstrakt z wanilii
  • mecooks - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Tofu słodko-pikantne
  • Paulina - Tofu słodko-pikantne
  • Kolonie dla dzieci 2022 - Tiramisu. Najlepsze!
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl