Cześć! Dawno na moim blogu nie było ciasta. W związku z tym, że pojawił się rabarbar – padło na rustykalną tartę. Ciasto robi się dosłownie chwilę! Tarta jest tak brzydka, że aż piękna! I uwaga – znika w kilka chwil po upieczeniu! 🙂
Składniki:
Ciasto Crostata:
175 g mąki pszennej
50 g płatków migdałowych
1 łyżka cukru pudru
¼ łyżeczki soli morskiej
100 g zimnego pokrojonego masła niesolonego
3 łyżki zimnej wody
1 żółtko
Nadzienie:
1 kg rabarbaru
sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
3 – 4 łyżki cukru trzcinowego
Wykonanie:
Ciasto: Płatki migdałowe zmiel, rozkrusz lub zblenduj. Ja użyłam do tego blendera. W misce umieść mąkę, zmielone migdały, cukier puder i sól morską, całość wymieszaj. Dodaj masło i zagniataj palcami formując kruszonkę. Dodaj wodę i zagniataj do momentu aż powstanie gładkie ciasto. Uformuj kulkę, zawiń ją w folię spożywczą i wstaw na około godzinę do lodówki.
Nadzienie: Rabarbar pokrój na 2 – 3 centymetrowe kawałki. Nie ma potrzeby go obierać – odetnij jedynie końcówki. Rabarbar umieść w rondlu o grubym dnie, dodaj cukier i sok z pomarańczy. Doprowadź do wrzenia i gotuj 5 minut. Uwaga: ważne by nie rozgotować rabarbaru więc pilnuj czasu !
Ciasto: Schłodzone ciasto rozwałkuj na kształt krążka, następnie przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 200 C (góra – dół). Rabarbar wyłóż na ciasto, zostawiając 3 cm od brzegu na zawinięcie ciasta do środka. Zwiń brzeg ciasta. Rabarbar polej syropem. Zawinięte brzegi posmaruj roztrzepanym żółtkiem.
Ciasto piecz na środkowym poziomie około 25 – 30 minut. Ciasto odstaw do przestygnięcia (o ile się powstrzymasz ;)). Możesz dodatkowo posypać odrobiną cukru pudru. Smacznego!
Kobieta po 30 napisał
prezentuje się bardzo oryginalnie…
Ania - Fabryka Pomysłów napisał
wspaniała! 🙂 podoba mi się dodatek soku pomarańczowego do rabarbaru 🙂
Pati napisał
Koniecznie muszę przygotować!