Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Saltimbocca z łososia i risotto milanese z porem i pesto bazyliowym

Cześć ! Ostatnio – 15.01 – miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kuchni włoskiej z Kuchnią Lidla. Warsztaty prowadził Karol Okrasa. Były to najlepsze warsztaty, w jakich kiedykolwiek brałam udział. Chef Karol niezwykle inspiruje. Mam w głowie tyle pomysłów, że najchętniej zamknęłabym się w kuchni na tydzień ! Uwielbiam produkty z Tygodnia Włoskiego. Podczas najbliższego tygodnia (wydłużonego do dwóch!) zamierzam zrobić duży zapas moich ulubionych produktów.
Przejdźmy do przepisu, bo trochę się rozpisałam 😉 Danie to robiłam na warsztatach. Zrobiłam je jednak trochę inaczej. Wyszło przepysznie ! Saltimbocca z łososia i risotto milanese z porem i pesto bazyliowym na pewno często będzie gościła na moim stole : ) !

tttgfdfgd (1)

Składniki(2 porcje):
Risotto:
2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka masła
1 mała ostra papryczka – drobno posiekana
1/2 białej części pora – drobno pokrojona
szafran – szczypta
1 cebula – pokrojona w drobną kostkę
2 ząbki czosnku – drobno posiekane
100 g ryżu arborio
1/2 szklanki białego wina
600 ml bulionu warzywnego
2 łyżki zimnego masła
3 łyżki parmezanu – drobno startego
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 – 2 łyżki soku z cytryny

Saltimbocca:
mały filet z łososia, bez ości – mój ze skórą – pokrojony na skos na grubość około 1 – 2 cm
1 plasterek szybki prosciutto – przekrojona na pół
4 listki szałwii
świeżo zmielony pieprz
odrobina mąki – do obtoczenia
2 wykałaczki
oliwa z oliwek

Pesto bazyliowe z pietruszką:
duża garść liści bazylii
mała garść liści pietruszki
2 ząbki czosnku
1 łyżki płatków migdałowych zarumienionych na suchej patelni
1 czubata łyżka tartego parmezanu
1/4 szklanki oliwy z oliwek
sól himalajska i świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:
Risotto:
W rondelku podgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek wraz z 1 łyżką masła, dodaj drobno posiekaną cebulę, czosnek, pora i ostrą papryczkę, smaż do momentu aż zmiękną. Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Następnie wlej wino, często mieszaj. Dodaj szafran. Gdy ryż ‚wypije’ wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż ryż ‚wypije’ poprzednią porcję bulionu. Dodaj sok z cytryny, wymieszaj.
Gdy ryż uzyska pożądaną miękkość, rondel zdejmij z ognia. Dodaj parmezan i 2 łyżki zimnego masła, wymieszaj.
Rondel przykryj pokrywką i odstaw na 3 – 4 minuty.

Saltimbocca:
Filety łososia połóż na desce, posyp świeżo zmielonym pieprzem, na wierzchu ułóż listki szałwii. Przykryj plasterkiem szybki prosciutto. Całość zepnij wykałaczką. Filety obtocz w mące.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Połóż łososia tak, by szynka była na górze. Smaż około 3- 4 minut – do momentu aż łosoś się zarumieni. Przewróć na drugą stronę – szynką do dołu i patelnię zdejmij z ognia. Łosoś dojdzie na patelni.

Pesto bazyliowe z pietruszką:
Bazylię, czosnek, płatki migdałów, parmezan i oliwę z oliwek umieść w wysokim naczyniu i całość zblenduj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Risotto wyłóż na talerze, wyłóż łososia szybką do góry. Podaj pesto bazyliowe dookoła risotta. Posyp pietruszką. Smacznego !

tttgfdfgd (2)

IMG_4112

18 stycznia 2016 Kategoria: Drugie dania, Ryby, Ryż, Warsztaty komentarzy 20

Komentarze

  1. Sosna napisał

    18 stycznia 2016 o 08:24

    Istna bajka :>

    Odpowiedz
  2. Magda napisał

    18 stycznia 2016 o 08:36

    Bardzo apetyczne danie, chętnie spróbuję 🙂
    Pozdrawiam,
    M

    Odpowiedz
  3. Lena napisał

    18 stycznia 2016 o 08:47

    Co za danie wspaniałe:)

    Odpowiedz
  4. Ania napisał

    18 stycznia 2016 o 11:43

    danie wygląda bardzo zachęcająco 🙂

    Odpowiedz
  5. laNika napisał

    18 stycznia 2016 o 14:58

    Jak jest pesto i łosoś to na pewno smakuje świetnie 🙂

    Odpowiedz
  6. Angie napisał

    18 stycznia 2016 o 15:09

    Ale to musiało być pyszne<3

    Odpowiedz
  7. napiecyku napisał

    18 stycznia 2016 o 15:29

    Pyszny miałaś obiad 🙂

    Odpowiedz
  8. Keep Your Balance napisał

    18 stycznia 2016 o 16:23

    Cudownie to wygląda ! Uwielbiam takie potrawy, a gotowanie z takim kucharzem, to dodatkowa przyjemność. Spisuje przepis 🙂

    Odpowiedz
  9. domowacukierniaewy.blox.pl napisał

    18 stycznia 2016 o 19:48

    Fantastyczne danie 🙂

    Odpowiedz
  10. Ola in the kitchen napisał

    18 stycznia 2016 o 20:24

    Aż mi ślinka poleciała mniam, mniam 😀

    Odpowiedz
  11. Blonparia napisał

    18 stycznia 2016 o 20:28

    Łosoś z risotto – idealne danie dla mnie 😀

    Odpowiedz
  12. Emmanuelle Pawłowska napisał

    18 stycznia 2016 o 21:07

    Ale świetnie że spotkałaś Okrase, przepis muszę wypróbować – uwielbiam łososia 🙂

    Odpowiedz
  13. Agnieszka Wieczorek napisał

    19 stycznia 2016 o 00:55

    Gratuluję udanych warsztatów, a danie rewelacja! Za sam wygląd bym je zjadła :)))

    Odpowiedz
  14. partytimewebsite napisał

    19 stycznia 2016 o 07:30

    Gdybyś zamknęła się na tydzień w kuchni mielibyśmy więcej takich przepisów. Może więc warto zgubić gdzieś klucz od drzwi:)?

    Odpowiedz
  15. Hrabina w kuchni napisał

    19 stycznia 2016 o 17:27

    Zjadam oczami…tak to apetycznie wygląda 🙂

    Odpowiedz
  16. Rebel napisał

    19 stycznia 2016 o 18:41

    To dopiero pomysł!
    Wszamałabym z chęcią na obiadokolację. Nietolerancja na mięso, niestety.

    Odpowiedz
  17. Klaudia napisał

    19 stycznia 2016 o 20:30

    Aż ślinka cieknie. Cóż to za wspaniałe danie 🙂

    Odpowiedz
  18. Pati napisał

    20 stycznia 2016 o 08:20

    Fantastyczne danie!

    Odpowiedz
  19. Nadia napisał

    21 stycznia 2016 o 15:45

    Wygląda przepysznie *_* aż chce się na to rzucić przez monitor

    Odpowiedz
  20. Magda C. napisał

    27 stycznia 2016 o 06:53

    Smakowicie to wygląda 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Martyna - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Sklep w ajencje - Rachel Hofstetter : Ugotuj swój biznes. Historie miłośników jedzenia, którzy swoją pasję zamienili w karierę.
  • Codzienna - Spaghetti z pesto z buraków
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl