Cześć ! Ostatnio – 15.01 – miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kuchni włoskiej z Kuchnią Lidla. Warsztaty prowadził Karol Okrasa. Były to najlepsze warsztaty, w jakich kiedykolwiek brałam udział. Chef Karol niezwykle inspiruje. Mam w głowie tyle pomysłów, że najchętniej zamknęłabym się w kuchni na tydzień ! Uwielbiam produkty z Tygodnia Włoskiego. Podczas najbliższego tygodnia (wydłużonego do dwóch!) zamierzam zrobić duży zapas moich ulubionych produktów.
Przejdźmy do przepisu, bo trochę się rozpisałam 😉 Danie to robiłam na warsztatach. Zrobiłam je jednak trochę inaczej. Wyszło przepysznie ! Saltimbocca z łososia i risotto milanese z porem i pesto bazyliowym na pewno często będzie gościła na moim stole : ) !
Składniki(2 porcje):
Risotto:
2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka masła
1 mała ostra papryczka – drobno posiekana
1/2 białej części pora – drobno pokrojona
szafran – szczypta
1 cebula – pokrojona w drobną kostkę
2 ząbki czosnku – drobno posiekane
100 g ryżu arborio
1/2 szklanki białego wina
600 ml bulionu warzywnego
2 łyżki zimnego masła
3 łyżki parmezanu – drobno startego
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 – 2 łyżki soku z cytryny
Saltimbocca:
mały filet z łososia, bez ości – mój ze skórą – pokrojony na skos na grubość około 1 – 2 cm
1 plasterek szybki prosciutto – przekrojona na pół
4 listki szałwii
świeżo zmielony pieprz
odrobina mąki – do obtoczenia
2 wykałaczki
oliwa z oliwek
Pesto bazyliowe z pietruszką:
duża garść liści bazylii
mała garść liści pietruszki
2 ząbki czosnku
1 łyżki płatków migdałowych zarumienionych na suchej patelni
1 czubata łyżka tartego parmezanu
1/4 szklanki oliwy z oliwek
sól himalajska i świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Risotto:
W rondelku podgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek wraz z 1 łyżką masła, dodaj drobno posiekaną cebulę, czosnek, pora i ostrą papryczkę, smaż do momentu aż zmiękną. Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Następnie wlej wino, często mieszaj. Dodaj szafran. Gdy ryż ‚wypije’ wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż ryż ‚wypije’ poprzednią porcję bulionu. Dodaj sok z cytryny, wymieszaj.
Gdy ryż uzyska pożądaną miękkość, rondel zdejmij z ognia. Dodaj parmezan i 2 łyżki zimnego masła, wymieszaj.
Rondel przykryj pokrywką i odstaw na 3 – 4 minuty.
Saltimbocca:
Filety łososia połóż na desce, posyp świeżo zmielonym pieprzem, na wierzchu ułóż listki szałwii. Przykryj plasterkiem szybki prosciutto. Całość zepnij wykałaczką. Filety obtocz w mące.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Połóż łososia tak, by szynka była na górze. Smaż około 3- 4 minut – do momentu aż łosoś się zarumieni. Przewróć na drugą stronę – szynką do dołu i patelnię zdejmij z ognia. Łosoś dojdzie na patelni.
Pesto bazyliowe z pietruszką:
Bazylię, czosnek, płatki migdałów, parmezan i oliwę z oliwek umieść w wysokim naczyniu i całość zblenduj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Risotto wyłóż na talerze, wyłóż łososia szybką do góry. Podaj pesto bazyliowe dookoła risotta. Posyp pietruszką. Smacznego !
Istna bajka :>
Bardzo apetyczne danie, chętnie spróbuję 🙂
Pozdrawiam,
M
Co za danie wspaniałe:)
danie wygląda bardzo zachęcająco 🙂
Jak jest pesto i łosoś to na pewno smakuje świetnie 🙂
Ale to musiało być pyszne<3
Pyszny miałaś obiad 🙂
Cudownie to wygląda ! Uwielbiam takie potrawy, a gotowanie z takim kucharzem, to dodatkowa przyjemność. Spisuje przepis 🙂
Fantastyczne danie 🙂
Aż mi ślinka poleciała mniam, mniam 😀
Łosoś z risotto – idealne danie dla mnie 😀
Ale świetnie że spotkałaś Okrase, przepis muszę wypróbować – uwielbiam łososia 🙂
Gratuluję udanych warsztatów, a danie rewelacja! Za sam wygląd bym je zjadła :)))
Gdybyś zamknęła się na tydzień w kuchni mielibyśmy więcej takich przepisów. Może więc warto zgubić gdzieś klucz od drzwi:)?
Zjadam oczami…tak to apetycznie wygląda 🙂
To dopiero pomysł!
Wszamałabym z chęcią na obiadokolację. Nietolerancja na mięso, niestety.
Aż ślinka cieknie. Cóż to za wspaniałe danie 🙂
Fantastyczne danie!
Wygląda przepysznie *_* aż chce się na to rzucić przez monitor
Smakowicie to wygląda 🙂