Cześć ! Dziś recenzja książki autorki kultowego bloga My New Roots. W książce znajdziecie 100 inspirujących przepisów kuchni roślinnej. To książka nie tylko dla wegan i wegetarian. Przypadnie ona do gustu każdemu, kto pragnie się zdrowo odżywiać.
Ogólne wrażenia po przejrzeniu książki: pięknie, prosto, kolorowo i apetycznie.
Bardzo podobają mi się praktyczne informacje zawarte w książce. Znajdziemy w niej miedzy innymi czas namaczania i gotowania różnych roślin strączkowych oraz zbóż, informacje jak zrobić mleko i masło z orzechów lub zbóż, instrukcję jak wyhodować kiełki.
Książka podzielona jest na pory roku:
WIOSNA
WCZESNE LATO
PÓŹNE LATO
JESIEŃ
ZIMA
Każdy z głównych rozdziałów podzielony jest dodatkowo na podrozdziały:
PORANKI
PRZEKĄSKI
DANIA GŁÓWNE
SŁODKOŚCI
Książka jest niezwykle poręczna. Oprawiona w twardą oprawę. Ma przeszło 250 stron.
Przeglądając książkę, uwagę przyciągają piękne fotografie. Nie można od nich oderwać wzroku. Na widok dosłownie każdego dania, dostaję ślinotoku. Zresztą zobaczcie sami…
Książka ta będzie idealnym prezentem dla wszystkich ceniących sobie zdrowe odżywianie i lubiących jeść zgodnie z cyklem pór roku. Ja wyznaję podobną filozofię do autorki książki.
Książkę oceniam 10/10. Stała się jedną z tych ulubionych 🙂 !
Ps. Dziękuję Wydawnictwu Marginesy. Książkę kupicie TU.
mlodakk napisał
Mi się już podoba 🙂 Fajna
piekno-z-natury.pl napisał
Pięknie ilustrowana pozycja. Autorkę oczywiście znam z bloga. Chętnie przyjrzę się bliżej tej pozycji przy najbliższej okazji. Warto wciąż urozmaicać naszą kuchnie i codzienne potrawy, a takie gotowanie zgodne z porami roku idealnie wpisuje się w moje preferencje kulinarne. Wyciągamy z danego sezonu warzywno-owocowego wszystko co najlepsze 🙂
Mada napisał
nawet jeśli nie gotowałabym z niej to jest tak pięknie wydana że ehh! byłaby ozdobą kuchni:):) swoją drogą szkoda, że nie mam w rodzinie żadnych zdrowożerców, nie miałabym problemu z wyborem prezentu!
Salvador Dali napisał
ale zdjęcia <3 przesmaczna książką 😉