Moim ulubionym ciastem jest sernik pieczony w kąpieli wodnej. Jest pyszny – delikatny, kremowy, rozpływa się w ustach… Udekorowany figami – prezentuje się przepięknie !
Warto przygotować go dzień wcześniej – gdyż noc musi spędzić w lodówce.
To sernik idealny – gwarantuje, że jeśli go zrobisz, nie pożałujesz a rodzina i znajomi będą zachwyceni 🙂 !
Składniki (forma o średnicy 25 cm):
1 kg twarogu zmielonego dwu – trzykrotnie. Ja użyłam gotowego twarogu w wiaderku
250 ml śmietany 18 %
4 jajka
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 szklanka cukru
6 fig do dekoracji – można udekorować innymi owocami
garść łuskanych, posiekanych pistacji
opcjonalnie – łyżka dobrego miodu
opcjonalnie – łyżka dobrego miodu
Składniki na spód:
około 200 g ciastek Oreo / Neo
80 g roztopionego masła
Składniki na polewę:
300 ml śmietany 18 %
2,5 łyżki cukru pudru
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Wykonanie:
1. Przygotuj spód : Z ciastek usuń masę. Ciastka pokrusz na piasek. Wymieszaj z roztopionym masłem. Formę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia – ale uwaga – sam spód ! Tortownicę owiń 2 – 3 razy folią aluminiową. Masę ciasteczkową wysyp na papier do pieczenia. Dociśnij i wyrównaj.
2. Czas na masę serową: Jajka roztrzep przy pomocy miksera. Łyżka po łyżce dodawaj twaróg, cały czas miksując. Następnie dodaj śmietanę, mąkę ziemniaczaną, ekstrakt z wanilii i cukier. Całość zmiksuj na gładką masę. Następnie – przelej ją na ciasteczkowy spód wyrównaj.
Piekarnik nagrzej do 170 C. Włóż 2 blachy – na 3 od góry – włóż sernik, piętro niżej – naczynie z wodą. Po włożeniu sernika do piekarnika – obniż temperaturę do 150 C. Piecz około 90 minut – do momentu aż sernik będzie ścięty i sprężysty przy dotknięciu patyczkiem.
3. Gdy sernik będzie gotowy – zrób polewę. wszystkie składniki na polewę wymieszaj ze sobą. Sernik wyjmij z piekarnika i delikatnie wyłóż na niego polewę. Wyrównaj. Piecz jeszcze około 10 minut. Sernik najlepiej wystudzić w piekarniku przy delikatnie uchylonych drzwiczkach.
Sernik należy włożyć na noc do lodówki i na drugi dzień – można go śmiało jeść.
Przed podaniem – sernik udekoruj figami lub innymi owocami. Posyp pistacjami. Opcjonalnie – polej łyżką dobrego miodu.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego 🙂 !
Widzę, że u Ciebie ostatnio królują figi. Sernik prezentuje się doskonale. Nigdy dość dobrych i sprawdzonych przepisów na sernik.
Ojjj tak ! Korzystam póki są 🙂 !
Piękny sernik 🙂
Nie jadłam jeszcze śniadania i zaglądnęłam do ciebie – chcę taki kawałeczek! 🙂
Prezentuje się pięknie z tymi figami!
wygląda naprawdę idealnie! ja też uwielbiam takie serniki:)
bardzo apetycznie się prezentuje, ale mam teraz ochotę na figi:)
Dla mnie to wspomnienie wakacji: figi właśnie dojrzały i pistacje…. przepysznie:)
No takiego sernika jeszcze nie jadłam, jak on pięknie wygląda! 🙂
Tak też wygląda- idealnie: ))
Paulinko, przeszłaś samą siebie… obłędny sernik 🙂 kocham figo z całego serca, MUSZĘ wypróbować 🙂
Aaaaa Gosiu <3
pije kawkę a tu takie smakołyki 🙂
To zapraszam na kawałeczek 😉 !
Tym sernikiem wygrałaś wszystko! 😀
😀
Za chwilę też zabieram się za pieczenie sernika;)
Jest piękny, wspaniale wygląda, a jak pysznie musi smakować! 🙂
genialny!
przepiękny! i faktycznie idealny, dlatego właśnie nie ma sensu pisać nic więcej;)
<3
Właśnie znalazłam inspirację na przyszły weekend. Dzięki piękne:))
Bardzo się cieszę 🙂 !
wygląda rewelacyjnie, chetnie bym zjadła:)
uuuuwielbiam świeże figi! więc ten sernik mnie zachwyca 🙂
Serniczek obłędnie wspaniały bardzo nam smakował:)Dziękujemy:)Pozdrawiamy.K.
Idealny, a te figi na wierzchu… cudo 🙂
ślinka mi cieknie … mniam
Obłędny. Figi i sernik, czego chcieć więcej 🙂
O rany! Tak mi się marzy sernik… muszę zrobić 🙂
Piękny sernik, swoja drogą dawno nie jadłam sernika 🙂
zachwycam się jego wyglądem :))
Piekna prezentacja i super przepis
Z figami prezentuje się zachwycająco 🙂
Piękny i pyszny :)) chcę kawałeczek 😀
W takim razie – zapraszam 🙂 !
Sernik doskonały, szczególnie podczas sezonu figowego 😀 Ja teraz kombinuję by zrobić podobny ale jeszcze z dynią 🙂
Mam straszną ochotę na ten sernik ! Wygląda fantastycznie ! 😉
Wow, jak dla mnie sernik-ideał! 🙂
Świetny przepis! 🙂
I uroczą paterkę masz! *.*