Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Sernik idealny z figami i pistacjami

Moim ulubionym ciastem jest sernik pieczony w kąpieli wodnej. Jest pyszny – delikatny, kremowy, rozpływa się w ustach… Udekorowany figami – prezentuje się przepięknie !
Warto przygotować go dzień wcześniej – gdyż noc musi spędzić w lodówce.
To sernik idealny – gwarantuje, że jeśli go zrobisz, nie pożałujesz a rodzina i znajomi będą zachwyceni 🙂 !



Składniki (forma o średnicy 25 cm):
1 kg twarogu zmielonego dwu – trzykrotnie. Ja użyłam gotowego twarogu w wiaderku
250 ml śmietany 18 %
4 jajka
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 szklanka cukru
6 fig do dekoracji – można udekorować innymi owocami
garść łuskanych, posiekanych pistacji
opcjonalnie – łyżka dobrego miodu

Składniki na spód:
około 200 g ciastek Oreo / Neo
80 g roztopionego masła

Składniki na polewę:
300 ml śmietany 18 %
2,5 łyżki cukru pudru
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii


Wykonanie:
1. Przygotuj spód : Z ciastek usuń masę. Ciastka pokrusz na piasek. Wymieszaj z roztopionym masłem. Formę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia – ale uwaga – sam spód ! Tortownicę owiń 2 – 3 razy folią aluminiową. Masę ciasteczkową wysyp na papier do pieczenia. Dociśnij i wyrównaj.

2. Czas na masę serową: Jajka roztrzep przy pomocy miksera.  Łyżka po łyżce dodawaj twaróg, cały czas miksując. Następnie dodaj śmietanę, mąkę ziemniaczaną, ekstrakt z wanilii i cukier. Całość zmiksuj na gładką masę. Następnie – przelej ją na ciasteczkowy spód  wyrównaj.
Piekarnik nagrzej do 170 C. Włóż 2 blachy – na 3 od góry – włóż sernik, piętro niżej – naczynie z wodą. Po włożeniu sernika do piekarnika – obniż temperaturę do 150 C. Piecz około 90 minut – do momentu aż sernik będzie ścięty i sprężysty przy dotknięciu patyczkiem.

3. Gdy sernik będzie gotowy – zrób polewę. wszystkie składniki na polewę wymieszaj ze sobą. Sernik wyjmij z piekarnika i delikatnie wyłóż na niego polewę. Wyrównaj. Piecz jeszcze około 10 minut. Sernik najlepiej wystudzić w piekarniku przy delikatnie uchylonych drzwiczkach. 
Sernik należy włożyć na noc do lodówki i na drugi dzień – można go śmiało jeść. 
Przed podaniem – sernik udekoruj figami lub innymi owocami. Posyp pistacjami. Opcjonalnie – polej łyżką dobrego miodu.
Przechowywać w lodówce.

Smacznego 🙂 !




8 września 2014 Kategoria: Ciasta i tarty, Desery komentarzy 38

Komentarze

  1. Ciążowe Zachcianki napisał

    8 września 2014 o 07:59

    Widzę, że u Ciebie ostatnio królują figi. Sernik prezentuje się doskonale. Nigdy dość dobrych i sprawdzonych przepisów na sernik.

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      13 września 2014 o 17:10

      Ojjj tak ! Korzystam póki są 🙂 !

      Odpowiedz
  2. Kolizje smakow napisał

    8 września 2014 o 08:10

    Piękny sernik 🙂

    Odpowiedz
  3. Marcelina napisał

    8 września 2014 o 08:46

    Nie jadłam jeszcze śniadania i zaglądnęłam do ciebie – chcę taki kawałeczek! 🙂
    Prezentuje się pięknie z tymi figami!

    Odpowiedz
  4. Karmel napisał

    8 września 2014 o 08:50

    wygląda naprawdę idealnie! ja też uwielbiam takie serniki:)

    Odpowiedz
  5. Quchniakaroli napisał

    8 września 2014 o 09:04

    bardzo apetycznie się prezentuje, ale mam teraz ochotę na figi:)

    Odpowiedz
  6. AZgotuj! napisał

    8 września 2014 o 09:13

    Dla mnie to wspomnienie wakacji: figi właśnie dojrzały i pistacje…. przepysznie:)

    Odpowiedz
  7. Kasia napisał

    8 września 2014 o 09:31

    No takiego sernika jeszcze nie jadłam, jak on pięknie wygląda! 🙂

    Odpowiedz
  8. Angie napisał

    8 września 2014 o 09:51

    Tak też wygląda- idealnie: ))

    Odpowiedz
  9. Gosia Szulc napisał

    8 września 2014 o 11:48

    Paulinko, przeszłaś samą siebie… obłędny sernik 🙂 kocham figo z całego serca, MUSZĘ wypróbować 🙂

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      13 września 2014 o 17:11

      Aaaaa Gosiu <3

      Odpowiedz
  10. Asia W napisał

    8 września 2014 o 12:15

    pije kawkę a tu takie smakołyki 🙂

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      13 września 2014 o 17:11

      To zapraszam na kawałeczek 😉 !

      Odpowiedz
  11. Natalie napisał

    8 września 2014 o 13:15

    Tym sernikiem wygrałaś wszystko! 😀

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      13 września 2014 o 17:11

      😀

      Odpowiedz
  12. Olga Pi napisał

    8 września 2014 o 14:34

    Za chwilę też zabieram się za pieczenie sernika;)

    Odpowiedz
  13. domowacukierniaewy.blox.pl napisał

    8 września 2014 o 16:33

    Jest piękny, wspaniale wygląda, a jak pysznie musi smakować! 🙂

    Odpowiedz
  14. Hania napisał

    8 września 2014 o 17:35

    genialny!

    Odpowiedz
  15. La Lolla napisał

    8 września 2014 o 18:41

    przepiękny! i faktycznie idealny, dlatego właśnie nie ma sensu pisać nic więcej;)

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      13 września 2014 o 17:11

      <3

      Odpowiedz
  16. Monika napisał

    8 września 2014 o 18:45

    Właśnie znalazłam inspirację na przyszły weekend. Dzięki piękne:))

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      13 września 2014 o 17:12

      Bardzo się cieszę 🙂 !

      Odpowiedz
  17. Justyna Żak napisał

    8 września 2014 o 19:29

    wygląda rewelacyjnie, chetnie bym zjadła:)

    Odpowiedz
  18. Magda napisał

    8 września 2014 o 19:33

    uuuuwielbiam świeże figi! więc ten sernik mnie zachwyca 🙂

    Odpowiedz
  19. Anonymous napisał

    9 września 2014 o 09:21

    Serniczek obłędnie wspaniały bardzo nam smakował:)Dziękujemy:)Pozdrawiamy.K.

    Odpowiedz
  20. zjedz_mnie napisał

    9 września 2014 o 12:55

    Idealny, a te figi na wierzchu… cudo 🙂

    Odpowiedz
  21. Katarzyna Kłos napisał

    9 września 2014 o 15:58

    ślinka mi cieknie … mniam

    Odpowiedz
  22. Magda napisał

    9 września 2014 o 18:32

    Obłędny. Figi i sernik, czego chcieć więcej 🙂

    Odpowiedz
  23. Magda C. napisał

    9 września 2014 o 20:12

    O rany! Tak mi się marzy sernik… muszę zrobić 🙂

    Odpowiedz
  24. napiecyku.pl napisał

    10 września 2014 o 13:49

    Piękny sernik, swoja drogą dawno nie jadłam sernika 🙂

    Odpowiedz
  25. Nieidealna Perfekcjonistka napisał

    11 września 2014 o 07:44

    zachwycam się jego wyglądem :))

    Odpowiedz
  26. My Fat Me Ania napisał

    11 września 2014 o 21:41

    Piekna prezentacja i super przepis

    Odpowiedz
  27. gin napisał

    12 września 2014 o 13:40

    Z figami prezentuje się zachwycająco 🙂

    Odpowiedz
  28. Olka napisał

    12 września 2014 o 18:22

    Piękny i pyszny :)) chcę kawałeczek 😀

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      13 września 2014 o 17:12

      W takim razie – zapraszam 🙂 !

      Odpowiedz
  29. Łukasz Majchrowski napisał

    14 września 2014 o 16:38

    Sernik doskonały, szczególnie podczas sezonu figowego 😀 Ja teraz kombinuję by zrobić podobny ale jeszcze z dynią 🙂

    Odpowiedz
  30. Sto Łyżek Szczęścia napisał

    28 września 2014 o 20:10

    Mam straszną ochotę na ten sernik ! Wygląda fantastycznie ! 😉

    Odpowiedz
  31. Martha napisał

    1 listopada 2014 o 11:45

    Wow, jak dla mnie sernik-ideał! 🙂
    Świetny przepis! 🙂
    I uroczą paterkę masz! *.*

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 138 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Aleksandra - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Anna - Pod Jabłonką. Prawdziwe domowe obiady w Łodzi.
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl