Cieszę się, że wreszcie pojawiły się jagody. Gdy tylko je zobaczyłam, odrazu pomyślałam o idealnym serniku jagodowym – takim kremowym, delikatnym i rozpływającym się w ustach.
Nie będę się rozpisywać, sami zobaczcie zdjęcia 🙂 !
Uwaga: Sernik ten pieczony jest w kąpieli wodnej !
Składniki (forma o średnicy ok. 25 cm):
900 g twarogu zmielonego dwu – trzykrotnie. Ja użyłam gotowego twarogu w wiaderku
250 ml śmietany 18 %
4 jajka
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 szklanka cukru
około 300 g jagód
(można użyć mrożonych jagód. Przed zblendowaniem należy je rozmrozić)
(można użyć mrożonych jagód. Przed zblendowaniem należy je rozmrozić)
Składniki na spód:
około 200 g ciastek digestive lub markiz (bez masy)
80 g roztopionego masła
Składniki na polewę:
250 ml śmietany 18 %
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wykonanie:
1. Przygotuj spód : Ciastka pokrusz na piasek. Wymieszaj z roztopionym masłem. Formę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia – ale uwaga – sam spód ! Tortownicę owiń 2 – 3 razy folią aluminiową. Masę ciasteczkową wysyp na papier do pieczenia. Dociśnij i wyrównaj. Włóż do lodówki.
2. Czas na masę serową: Jajka roztrzep przy pomocy miksera. Łyżka po łyżce dodawaj twaróg, cały czas miksując. Następnie dodaj śmietanę, mąkę ziemniaczaną, ekstrakt z wanilii i cukier. Całość zmiksuj na gładką masę.
W odzielnym naczyniu zblenduj jagody. Dodaj je do masy serowej i zmiksuj do uzyskania jednolitego koloru.
Następnie – masę przelej na ciasteczkowy spód wyrównaj.
Piekarnik nagrzej do 170 C. Włóż 2 blachy – na jedną – włóż sernik, piętro niżej – naczynie z wodą. Po włożeniu sernika do piekarnika – obniż temperaturę do 150 C. Piecz około 90 minut – do momentu aż sernik będzie ścięty i sprężysty przy dotknięciu patyczkiem.
3. Gdy sernik będzie gotowy – zrób polewę. wszystkie składniki na polewę wymieszaj ze sobą. Sernik wyjmij z piekarnika i delikatnie wyłóż na niego polewę. Wyrównaj. Piecz jeszcze około 10 minut.
Sernik najlepiej wystudzić w piekarniku przy delikatnie uchylonych drzwiczkach.
Sernik należy włożyć na noc do lodówki i na drugi dzień – można go śmiało jeść.
Można go udekorować jagodami.
Przechowywać w lodówce.
Przepis bierze udział w konkursie Fabryka Form : Link
bielinka napisał
wpadam na kawałek! 🙂
Paulina Urbańczyk napisał
Zapraszam :* Ale zabierz dla mnie kawałek swojego czekoladowego sernika <3
Angie napisał
Jest piękny!!
Paulina Urbańczyk napisał
Dziękuję <3 Ja wygląda nie jestem zadowolona 🙁 Ale za to smak <3
SMAKOWE KUBKI napisał
Domyślam sie dlaczego z wyglądu nie jesteś zadowolona, bo przebija się kolor do śmietanowego wierzchu i przez moment zastanawiałam się jak z tego wybrnąć, bo na pewno ten sernik zrobię- sernik, aby miał równą powierzchnię należy piec przez 15 minut w 175 stopniach. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze przez 90 minut.
Jeżeli u mnie ten sposób się nie sprawdzi, to znaczy,że z dodatkiem jagód jest trudniej otrzymać sernik równy jak stół. Napiszę , gdy zrobię. Również wolałabym ,żeby nie przebijał się kolor do polewy.
Można dodatkowo udekorowaćc bratkami w kolorze jagód,te kwiaty są jadalne i pięknie się komponują z sernikami – np. tu u mnie,zapraszam.
POzdrawiam.
Paulina Urbańczyk napisał
Myśle, ze problem tkwi takze w zbyt małej tortownicy (23 cm) dlatego w przepisie podałam większą. Nie miałam szans wyrównać polewa bo aż sie wylewała 🙂
SMAKOWE KUBKI napisał
Dzięki, upiekę, to podzielę się efektem końcowym, przepis bardzo mi się podoba, chętnie zrobię w przyszłym tygodniu 🙂
Justyna L. napisał
Piekłam z prawie identycznego przepisu w zeszłym roku jutro jadę na jagody i już kupiłam ser by ponownie go upiec 🙂 jest pyszny.
Paulina Urbańczyk napisał
Tak, trzeba korzystać dopóki są jagody 🙂 Coś czuję, że będzie u mnie często gościł na stole 😀
Catastrophe Waitress napisał
Moja mama dzisiaj wróciła z targu z dużym słoikiem jagód. Chyba jeszcze nie zdecydowała co z nimi zrobić, więc zaraz jej pokażę ten przepis 😀
Paulina Urbańczyk napisał
😀 <3 Aaaaaa daj znać czy się zdecydowałyście 😀
Małgorzata K napisał
wygląda zabójczo 🙂
Paulina Urbańczyk napisał
😀
Marta U napisał
jest piękny 🙂 aż szkoda go zjeść 🙂
Paulina Urbańczyk napisał
<3
Hania napisał
jaki kolorek *-*
porywam kawałek 🙂
Paulina Urbańczyk napisał
<3
Agata Broncel napisał
Oj jagodyyy 😀 mniam 🙂
Natalie napisał
Dostanę kawałeczek? Ja tak kocham te czarne perełki!
Paulina Urbańczyk napisał
Zapraszam <3
Asia W napisał
Kończy się sezon truskawkowy a zaczyna się sezon jagodowy 🙂 więc piec trzeba takie smakołyki 🙂
Olga Pi napisał
Cudowny kolor!
RedHead napisał
Rzeczywiście wygląda wspaniale. A jak musi smakować! 🙂
zakateksmaku napisał
Od dawna marzę o takim serniku:) Zapisuję Twój przepis Kochana! Ach… Cudowny! 🙂
wedelka napisał
Piękny kolor 🙂 Piekłam kiedyś taki sernik. Smaczny i nietypowy 🙂
Anulla napisał
śliczny kolor 🙂 ach jagódki 😀
Monika napisał
Rewelacyjny!
kuchcikOla napisał
Bajeczny kolor i na pewno bajeczny smak ♥
DżemDżus napisał
Boże jaki piękny. Musiał być cudownie smaczny 🙂
Siwa napisał
serniki jagodowe to zdecydowanie jedne z najpyszniejszych i najpiękniej prezentujących się serników 🙂 Twój również cudny!
pozdrawiam,
siwapiecze.blogspot.com
Paulina napisał
Cześć Paulina!
Miło mi Cię poznać 😉 Mam zawsze słabość do dziewczyn o tym samym imieniu co ja xD
Twój sernik wygląda królewsko. Bardzo podoba mi się tło do zdjęcia.
Paulina
Kasia napisał
Śliczny, pychotka! :)) Przypomniały mi się delicje jagodowe w białej czekoladzie, te same kolory, ale oczywiście smak sernika jest o niebo lepszy 🙂
gin napisał
Ten kolor! Piękny Ci wyszedł 🙂
Kaś napisał
robiłam go tradycyjnie, a nie w kąpieli, ale do tej pory pamiętam obłędny smak! no i ta polewa z wierzchu <3
Sto Łyżek Szczęścia napisał
Wygląda po prostu pięknie ! A ta glazura śmietankowa na wierzchu… Cudo ! ;D
Ciążowe Zachcianki napisał
Świetne połączenie, takiego jeszcze nie próbowałam:)
Justine napisał
Wygląda przepysznie 🙂 a chyba nigdy nie jadłam jagodowego sernika…
—
http://takeittasty.blogspot.com
http://facebook.com/takeittasty
La Lolla napisał
nooo, kolejny raz jestem zachwycona Twoimi zdjęciami…bo sernikiem, wiadomo, że tak;))
Łucja napisał
Obłędny !! Ależ mam na niego ochotę 🙂
Marzena napisał
Zdjęcia przecudne, zapewne sernik równie smaczny jak wygląda:-)
mojamalakuchnia napisał
ale cudo, wygląda wspaniale!
JustInka napisał
Cudny! Ten kolor wygląda wibrująco!
Olka napisał
Cóż za cudowny widok i…. smak zapewne :))
Martha napisał
Świetnie wygląda ten sernik! ; )
Bardzo apetyczny kolor!
Magda C. napisał
Pysznie wygląda ten sernik… mniam 🙂
marcelina napisał
Z jagodami to i ja piszę się na degustację 🙂
Moja pasja smaku napisał
Zapraszam <3
Marzena napisał
Wspaniały serniczek. Ja z chęcią bym zjadła kawałeczek 🙂
Marzena napisał
Wygląda obłędnie. Jestem pod wielkim wrażeniem:-)