Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Sernik jagodowy

Cieszę się, że wreszcie pojawiły się jagody. Gdy tylko je zobaczyłam, odrazu pomyślałam o idealnym serniku jagodowym – takim kremowym, delikatnym i rozpływającym się w ustach.
Nie będę się rozpisywać, sami zobaczcie zdjęcia 🙂 !
Uwaga: Sernik ten pieczony jest w kąpieli wodnej !

Warto przygotować go dzień wcześniej – gdyż noc musi spędzić w lodówce.

 

 
Składniki (forma o średnicy ok. 25 cm):
900 g twarogu zmielonego dwu – trzykrotnie. Ja użyłam gotowego twarogu w wiaderku
250 ml śmietany 18 %
4 jajka
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 szklanka cukru
około 300 g jagód
(można użyć mrożonych jagód. Przed zblendowaniem należy je rozmrozić)
 
Składniki na spód:
około 200 g ciastek digestive lub markiz (bez masy)
80 g roztopionego masła
 
Składniki na polewę:
250 ml śmietany 18 %
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
 
Wykonanie:
 
1. Przygotuj spód : Ciastka pokrusz na piasek. Wymieszaj z roztopionym masłem. Formę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia – ale uwaga – sam spód ! Tortownicę owiń 2 – 3 razy folią aluminiową. Masę ciasteczkową wysyp na papier do pieczenia. Dociśnij i wyrównaj. Włóż do lodówki.
 
2. Czas na masę serową: Jajka roztrzep przy pomocy miksera.  Łyżka po łyżce dodawaj twaróg, cały czas miksując. Następnie dodaj śmietanę, mąkę ziemniaczaną, ekstrakt z wanilii i cukier. Całość zmiksuj na gładką masę. 
W odzielnym naczyniu zblenduj jagody. Dodaj je do masy serowej i zmiksuj do uzyskania jednolitego koloru.
Następnie – masę przelej na ciasteczkowy spód  wyrównaj.
Piekarnik nagrzej do 170 C. Włóż 2 blachy – na jedną – włóż sernik, piętro niżej – naczynie z wodą. Po włożeniu sernika do piekarnika – obniż temperaturę do 150 C. Piecz około 90 minut – do momentu aż sernik będzie ścięty i sprężysty przy dotknięciu patyczkiem.
 
3. Gdy sernik będzie gotowy – zrób polewę. wszystkie składniki na polewę wymieszaj ze sobą. Sernik wyjmij z piekarnika i delikatnie wyłóż na niego polewę. Wyrównaj. Piecz jeszcze około 10 minut. 
Sernik najlepiej wystudzić w piekarniku przy delikatnie uchylonych drzwiczkach. 
Sernik należy włożyć na noc do lodówki i na drugi dzień – można go śmiało jeść. 
Można go udekorować jagodami.
Przechowywać w lodówce.
 

Smacznego 🙂 !

 

Przepis bierze udział w konkursie Fabryka Form : Link

21 czerwca 2014 Kategoria: Ciasta i tarty, Desery, Sezonowo komentarzy 49

Komentarze

  1. bielinka napisał

    21 czerwca 2014 o 13:38

    wpadam na kawałek! 🙂

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      21 czerwca 2014 o 14:14

      Zapraszam :* Ale zabierz dla mnie kawałek swojego czekoladowego sernika <3

      Odpowiedz
  2. Angie napisał

    21 czerwca 2014 o 13:56

    Jest piękny!!

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      21 czerwca 2014 o 14:14

      Dziękuję <3 Ja wygląda nie jestem zadowolona 🙁 Ale za to smak <3

      Odpowiedz
    • SMAKOWE KUBKI napisał

      21 czerwca 2014 o 16:08

      Domyślam sie dlaczego z wyglądu nie jesteś zadowolona, bo przebija się kolor do śmietanowego wierzchu i przez moment zastanawiałam się jak z tego wybrnąć, bo na pewno ten sernik zrobię- sernik, aby miał równą powierzchnię należy piec przez 15 minut w 175 stopniach. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze przez 90 minut.
      Jeżeli u mnie ten sposób się nie sprawdzi, to znaczy,że z dodatkiem jagód jest trudniej otrzymać sernik równy jak stół. Napiszę , gdy zrobię. Również wolałabym ,żeby nie przebijał się kolor do polewy.
      Można dodatkowo udekorowaćc bratkami w kolorze jagód,te kwiaty są jadalne i pięknie się komponują z sernikami – np. tu u mnie,zapraszam.
      POzdrawiam.

      Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      21 czerwca 2014 o 16:29

      Myśle, ze problem tkwi takze w zbyt małej tortownicy (23 cm) dlatego w przepisie podałam większą. Nie miałam szans wyrównać polewa bo aż sie wylewała 🙂

      Odpowiedz
    • SMAKOWE KUBKI napisał

      21 czerwca 2014 o 16:33

      Dzięki, upiekę, to podzielę się efektem końcowym, przepis bardzo mi się podoba, chętnie zrobię w przyszłym tygodniu 🙂

      Odpowiedz
  3. Justyna L. napisał

    21 czerwca 2014 o 13:57

    Piekłam z prawie identycznego przepisu w zeszłym roku jutro jadę na jagody i już kupiłam ser by ponownie go upiec 🙂 jest pyszny.

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      21 czerwca 2014 o 14:15

      Tak, trzeba korzystać dopóki są jagody 🙂 Coś czuję, że będzie u mnie często gościł na stole 😀

      Odpowiedz
  4. Catastrophe Waitress napisał

    21 czerwca 2014 o 13:57

    Moja mama dzisiaj wróciła z targu z dużym słoikiem jagód. Chyba jeszcze nie zdecydowała co z nimi zrobić, więc zaraz jej pokażę ten przepis 😀

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      21 czerwca 2014 o 14:15

      😀 <3 Aaaaaa daj znać czy się zdecydowałyście 😀

      Odpowiedz
  5. Małgorzata K napisał

    21 czerwca 2014 o 14:04

    wygląda zabójczo 🙂

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      21 czerwca 2014 o 14:16

      😀

      Odpowiedz
  6. Marta U napisał

    21 czerwca 2014 o 14:06

    jest piękny 🙂 aż szkoda go zjeść 🙂

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      21 czerwca 2014 o 14:16

      <3

      Odpowiedz
  7. Hania napisał

    21 czerwca 2014 o 14:13

    jaki kolorek *-*
    porywam kawałek 🙂

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      21 czerwca 2014 o 14:16

      <3

      Odpowiedz
  8. Agata Broncel napisał

    21 czerwca 2014 o 14:20

    Oj jagodyyy 😀 mniam 🙂

    Odpowiedz
  9. Natalie napisał

    21 czerwca 2014 o 15:29

    Dostanę kawałeczek? Ja tak kocham te czarne perełki!

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      21 czerwca 2014 o 15:36

      Zapraszam <3

      Odpowiedz
  10. Asia W napisał

    21 czerwca 2014 o 15:33

    Kończy się sezon truskawkowy a zaczyna się sezon jagodowy 🙂 więc piec trzeba takie smakołyki 🙂

    Odpowiedz
  11. Olga Pi napisał

    21 czerwca 2014 o 15:33

    Cudowny kolor!

    Odpowiedz
  12. RedHead napisał

    21 czerwca 2014 o 16:11

    Rzeczywiście wygląda wspaniale. A jak musi smakować! 🙂

    Odpowiedz
  13. zakateksmaku napisał

    21 czerwca 2014 o 16:43

    Od dawna marzę o takim serniku:) Zapisuję Twój przepis Kochana! Ach… Cudowny! 🙂

    Odpowiedz
  14. wedelka napisał

    21 czerwca 2014 o 17:05

    Piękny kolor 🙂 Piekłam kiedyś taki sernik. Smaczny i nietypowy 🙂

    Odpowiedz
  15. Anulla napisał

    21 czerwca 2014 o 17:10

    śliczny kolor 🙂 ach jagódki 😀

    Odpowiedz
  16. Monika napisał

    21 czerwca 2014 o 18:19

    Rewelacyjny!

    Odpowiedz
  17. kuchcikOla napisał

    21 czerwca 2014 o 20:22

    Bajeczny kolor i na pewno bajeczny smak ♥

    Odpowiedz
  18. DżemDżus napisał

    21 czerwca 2014 o 21:41

    Boże jaki piękny. Musiał być cudownie smaczny 🙂

    Odpowiedz
  19. Siwa napisał

    22 czerwca 2014 o 07:22

    serniki jagodowe to zdecydowanie jedne z najpyszniejszych i najpiękniej prezentujących się serników 🙂 Twój również cudny!
    pozdrawiam,
    siwapiecze.blogspot.com

    Odpowiedz
  20. Paulina napisał

    22 czerwca 2014 o 08:54

    Cześć Paulina!

    Miło mi Cię poznać 😉 Mam zawsze słabość do dziewczyn o tym samym imieniu co ja xD
    Twój sernik wygląda królewsko. Bardzo podoba mi się tło do zdjęcia.

    Paulina

    Odpowiedz
  21. Kasia napisał

    22 czerwca 2014 o 09:24

    Śliczny, pychotka! :)) Przypomniały mi się delicje jagodowe w białej czekoladzie, te same kolory, ale oczywiście smak sernika jest o niebo lepszy 🙂

    Odpowiedz
  22. gin napisał

    22 czerwca 2014 o 11:58

    Ten kolor! Piękny Ci wyszedł 🙂

    Odpowiedz
  23. Kaś napisał

    22 czerwca 2014 o 15:46

    robiłam go tradycyjnie, a nie w kąpieli, ale do tej pory pamiętam obłędny smak! no i ta polewa z wierzchu <3

    Odpowiedz
  24. Sto Łyżek Szczęścia napisał

    22 czerwca 2014 o 16:08

    Wygląda po prostu pięknie ! A ta glazura śmietankowa na wierzchu… Cudo ! ;D

    Odpowiedz
  25. Ciążowe Zachcianki napisał

    22 czerwca 2014 o 18:45

    Świetne połączenie, takiego jeszcze nie próbowałam:)

    Odpowiedz
  26. Justine napisał

    22 czerwca 2014 o 19:11

    Wygląda przepysznie 🙂 a chyba nigdy nie jadłam jagodowego sernika…
    —
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://facebook.com/takeittasty

    Odpowiedz
  27. La Lolla napisał

    22 czerwca 2014 o 19:13

    nooo, kolejny raz jestem zachwycona Twoimi zdjęciami…bo sernikiem, wiadomo, że tak;))

    Odpowiedz
  28. Łucja napisał

    22 czerwca 2014 o 20:39

    Obłędny !! Ależ mam na niego ochotę 🙂

    Odpowiedz
  29. Marzena napisał

    22 czerwca 2014 o 20:41

    Zdjęcia przecudne, zapewne sernik równie smaczny jak wygląda:-)

    Odpowiedz
  30. mojamalakuchnia napisał

    22 czerwca 2014 o 21:11

    ale cudo, wygląda wspaniale!

    Odpowiedz
  31. JustInka napisał

    23 czerwca 2014 o 09:28

    Cudny! Ten kolor wygląda wibrująco!

    Odpowiedz
  32. Olka napisał

    23 czerwca 2014 o 17:24

    Cóż za cudowny widok i…. smak zapewne :))

    Odpowiedz
  33. Martha napisał

    24 czerwca 2014 o 17:22

    Świetnie wygląda ten sernik! ; )
    Bardzo apetyczny kolor!

    Odpowiedz
  34. Magda C. napisał

    24 czerwca 2014 o 20:10

    Pysznie wygląda ten sernik… mniam 🙂

    Odpowiedz
  35. marcelina napisał

    22 lipca 2015 o 06:44

    Z jagodami to i ja piszę się na degustację 🙂

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      30 lipca 2015 o 15:53

      Zapraszam <3

      Odpowiedz
  36. Marzena napisał

    22 lipca 2015 o 07:21

    Wspaniały serniczek. Ja z chęcią bym zjadła kawałeczek 🙂

    Odpowiedz
  37. Marzena napisał

    3 sierpnia 2015 o 21:39

    Wygląda obłędnie. Jestem pod wielkim wrażeniem:-)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Sklep z alkoholem Gniezno - Ekstrakt z wanilii
  • mecooks - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Tofu słodko-pikantne
  • Paulina - Tofu słodko-pikantne
  • Kolonie dla dzieci 2022 - Tiramisu. Najlepsze!
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl