Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Sernik pomarańczowy. Idealny !

Cześć !
Jeśli śledzicie mojego bloga – wiecie, że kocham piec serniki 🙂 ! Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na sernik, który pojawi się na moim wielkanocnym stole. Będzie to sernik pomarańczowy z ulubioną polewą śmietankową i glazurą pomarańczową.
Sernik został upieczony w kąpieli wodnej  – jest więc delikatny, kremowy i rozpływa się w ustach. Jednym słowem – jest IDEALNY !
Warto przygotować go dzień wcześniej – gdyż noc musi spędzić w lodówce.



Składniki (forma o średnicy 25 cm):
1 kg twarogu zmielonego dwu – trzykrotnie. Ja użyłam gotowego twarogu w wiaderku
250 ml śmietany 18 %
4 jajka
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki drobno startej skórki z pomarańczy
4 łyżki likieru pomarańczowego, ja użyłam – czekoladowo-pomarańczowego

Składniki na spód:
150 g ciastek digestive
50 g roztopionego masła
1 łyżka kakao

Składniki na polewę śmietankową:
250 ml śmietany 18 %
2,5 łyżki cukru pudru
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Składniki na glazurę pomarańczową:
około 150 g konfitury pomarańczowej
3 łyżki wody

Wykonanie:
1. Tortownicę owiń 2 – 3 razy folią aluminiową. Masę ciasteczkową wysyp na papier do pieczenia. Dociśnij i wyrównaj. Przygotuj spód : Za pomocą blendera ciastka pokrusz na piasek. Wymieszaj łyżką kakao i z roztopionym masłem. Formę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia – ale uwaga – sam spód !
2. Czas na masę serową: Jajka roztrzep przy pomocy miksera.  Łyżka po łyżce dodawaj twaróg, cały czas miksując. Następnie dodaj śmietanę, mąkę ziemniaczaną, cukier, ekstrakt waniliowy, skórkę i likier pomarańczowy. Całość zmiksuj na gładką masę. Następnie – przelej ją na ciasteczkowy spód, wyrównaj.
Piekarnik nagrzej do 170 C. Włóż 2 blachy – na 3 od góry – włóż sernik, piętro niżej – naczynie z wodą. Po włożeniu sernika do piekarnika – obniż temperaturę do 150 C. Piecz około 90 minut – do momentu aż sernik będzie ścięty i sprężysty przy dotknięciu patyczkiem.
3. Gdy sernik będzie gotowy – zrób polewę. wszystkie składniki na polewę wymieszaj ze sobą. Sernik wyjmij z piekarnika i delikatnie wyłóż na niego polewę. Wyrównaj. Piecz jeszcze około 10 – 15 minut. Sernik najlepiej wystudzić w piekarniku przy delikatnie uchylonych drzwiczkach. 
4. Czas na glazurę pomarańczową: Dżem pomarańczowy wraz z wodą umieść w rondelku i zagotuj. Jeszcze gorące – rozsmaruj na powierzchni sernika.

Sernik należy włożyć na noc do lodówki i na drugi dzień – można go śmiało jeść. Sernik należy przechowywać w lodówce.


16 marca 2015 Kategoria: Boże Narodzenie, Ciasta i tarty, Desery, Wielkanoc komentarzy 16

Komentarze

  1. Izaa napisał

    16 marca 2015 o 08:26

    pysznie wygląda

    Odpowiedz
  2. Justyna Ratajczak napisał

    16 marca 2015 o 08:41

    jest idealny, świetnie wygląda i te kolory!

    Odpowiedz
  3. Kasia napisał

    16 marca 2015 o 11:46

    Boski! Zwykłe serniki już dla mnie nie istnieją, wolę te właśnie z nutą owocową lub czekoladową :))

    Odpowiedz
  4. Angelika i Monika Candy Pandas napisał

    16 marca 2015 o 14:13

    Z naszą miłością bezwarunkową do wszystkich serników zjadłybyśmy go z ogromną ochotą 😀

    Odpowiedz
  5. Olga Pi napisał

    16 marca 2015 o 14:53

    też uwielbiam serniki! ten wygląda mniam-mniuśnie;)

    Odpowiedz
  6. Natalie napisał

    16 marca 2015 o 15:36

    Pomarańczy nie znoszę w serniku, szczególnie tej paskudne skórki, ale Twój wygląda kusząco 🙂

    Odpowiedz
  7. Hania napisał

    16 marca 2015 o 17:16

    kocham serniki! poproszę chociaż kawałeczek 🙂

    Odpowiedz
  8. Karmel napisał

    16 marca 2015 o 18:26

    Ale cudny! Prezentuje się pięknie!

    Odpowiedz
  9. Angie napisał

    16 marca 2015 o 21:33

    Serniki- zawsze spoko, taki pomarańczowy to musi być pyszny<3

    Odpowiedz
  10. Salvador Dali napisał

    17 marca 2015 o 16:55

    ulala.. doobry kawał ciacha! 🙂

    Odpowiedz
  11. La Lolla napisał

    17 marca 2015 o 21:25

    nooo, tos dowaliła, koleżanko:d
    jadę do Ciebie….

    Odpowiedz
  12. zjedz_mnie napisał

    18 marca 2015 o 09:06

    Jak jest tak smaczny jak piękny, to podstawiam talerzyk 😀

    Odpowiedz
  13. Anulla napisał

    18 marca 2015 o 14:00

    po prostu perfekcyjny 🙂

    Odpowiedz
  14. Patrycja napisał

    19 marca 2015 o 08:44

    Musi być bardzo kremowy…

    Odpowiedz
  15. Renata "Mój dzień" napisał

    24 marca 2015 o 18:34

    ulala, cudo!
    a że kocham serniki tak jak Ty to przepis ląduje do wypróbowania, bo w kąpieli wodnej jeszcze nie próbowałam piec 🙂

    Odpowiedz
  16. Patrycja napisał

    29 stycznia 2017 o 00:05

    Uwielbiam serniki. a ten wygląda cudnie 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 138 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (185)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (99)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (17)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (103)
  • Śniadania (81)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Truskawkowa Fiesta - Gnocchi ze szparagami i suszonymi pomidorami w kremowym sosie śmietanowym
  • asia - Tunezja. Co warto zobaczyć? Co warto kupić? Dużo zdjęć!
  • Moja pasja smaku - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Aleksandra - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Anna - Pod Jabłonką. Prawdziwe domowe obiady w Łodzi.
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl