Składniki (forma o średnicy 25 cm):
1 kg twarogu zmielonego dwu – trzykrotnie. Ja użyłam gotowego twarogu w wiaderku
250 ml śmietany 18 %
4 jajka
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki drobno startej skórki z pomarańczy
4 łyżki likieru pomarańczowego, ja użyłam – czekoladowo-pomarańczowego
Składniki na spód:
150 g ciastek digestive
50 g roztopionego masła
1 łyżka kakao
Składniki na polewę śmietankową:
250 ml śmietany 18 %
2,5 łyżki cukru pudru
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Składniki na glazurę pomarańczową:
około 150 g konfitury pomarańczowej
3 łyżki wody
Wykonanie:
1. Tortownicę owiń 2 – 3 razy folią aluminiową. Masę ciasteczkową wysyp na papier do pieczenia. Dociśnij i wyrównaj. Przygotuj spód : Za pomocą blendera ciastka pokrusz na piasek. Wymieszaj łyżką kakao i z roztopionym masłem. Formę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia – ale uwaga – sam spód !
2. Czas na masę serową: Jajka roztrzep przy pomocy miksera. Łyżka po łyżce dodawaj twaróg, cały czas miksując. Następnie dodaj śmietanę, mąkę ziemniaczaną, cukier, ekstrakt waniliowy, skórkę i likier pomarańczowy. Całość zmiksuj na gładką masę. Następnie – przelej ją na ciasteczkowy spód, wyrównaj.
Piekarnik nagrzej do 170 C. Włóż 2 blachy – na 3 od góry – włóż sernik, piętro niżej – naczynie z wodą. Po włożeniu sernika do piekarnika – obniż temperaturę do 150 C. Piecz około 90 minut – do momentu aż sernik będzie ścięty i sprężysty przy dotknięciu patyczkiem.
3. Gdy sernik będzie gotowy – zrób polewę. wszystkie składniki na polewę wymieszaj ze sobą. Sernik wyjmij z piekarnika i delikatnie wyłóż na niego polewę. Wyrównaj. Piecz jeszcze około 10 – 15 minut. Sernik najlepiej wystudzić w piekarniku przy delikatnie uchylonych drzwiczkach.
4. Czas na glazurę pomarańczową: Dżem pomarańczowy wraz z wodą umieść w rondelku i zagotuj. Jeszcze gorące – rozsmaruj na powierzchni sernika.
Sernik należy włożyć na noc do lodówki i na drugi dzień – można go śmiało jeść. Sernik należy przechowywać w lodówce.
Sernik pomarańczowy. Idealny !
Cześć !
Jeśli śledzicie mojego bloga – wiecie, że kocham piec serniki 🙂 ! Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na sernik, który pojawi się na moim wielkanocnym stole. Będzie to sernik pomarańczowy z ulubioną polewą śmietankową i glazurą pomarańczową.
Sernik został upieczony w kąpieli wodnej – jest więc delikatny, kremowy i rozpływa się w ustach. Jednym słowem – jest IDEALNY !
Warto przygotować go dzień wcześniej – gdyż noc musi spędzić w lodówce.
Izaa napisał
pysznie wygląda
Justyna Ratajczak napisał
jest idealny, świetnie wygląda i te kolory!
Kasia napisał
Boski! Zwykłe serniki już dla mnie nie istnieją, wolę te właśnie z nutą owocową lub czekoladową :))
Angelika i Monika Candy Pandas napisał
Z naszą miłością bezwarunkową do wszystkich serników zjadłybyśmy go z ogromną ochotą 😀
Olga Pi napisał
też uwielbiam serniki! ten wygląda mniam-mniuśnie;)
Natalie napisał
Pomarańczy nie znoszę w serniku, szczególnie tej paskudne skórki, ale Twój wygląda kusząco 🙂
Hania napisał
kocham serniki! poproszę chociaż kawałeczek 🙂
Karmel napisał
Ale cudny! Prezentuje się pięknie!
Angie napisał
Serniki- zawsze spoko, taki pomarańczowy to musi być pyszny<3
Salvador Dali napisał
ulala.. doobry kawał ciacha! 🙂
La Lolla napisał
nooo, tos dowaliła, koleżanko:d
jadę do Ciebie….
zjedz_mnie napisał
Jak jest tak smaczny jak piękny, to podstawiam talerzyk 😀
Anulla napisał
po prostu perfekcyjny 🙂
Patrycja napisał
Musi być bardzo kremowy…
Renata "Mój dzień" napisał
ulala, cudo!
a że kocham serniki tak jak Ty to przepis ląduje do wypróbowania, bo w kąpieli wodnej jeszcze nie próbowałam piec 🙂
Patrycja napisał
Uwielbiam serniki. a ten wygląda cudnie 🙂