Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Sernik z dynią i przyprawami korzennymi

Lubicie dynię i przyprawy korzenne ? Dziś połączyłam oba składniki i upiekłam wspaniały sernik 🙂 ! Kocham korzenny aromat towarzyszący wypiekom, unoszący się w całym domu. Zapach ten przypomina mi święta. 
Sernik ten będzie idealnym świątecznym wypiekiem. Wiem, że przepis dodaje trochę wcześnie, ale nie mogłam się powstrzymać 🙂 !



Składniki (forma o średnicy 25 cm):
1 kg twarogu zmielonego dwu – trzykrotnie. Ja użyłam gotowego twarogu w wiaderku
250 ml śmietany 18 %
4 jajka
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
450 g dyni (zważonej po obraniu i usunięciu nasion)
2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika

Składniki na spód:
około 200 g ciastek Oreo lub Neo
80 g roztopionego masła

Wykonanie:
1. Purée z dyni: Piekarnik nagrzej do 200 C. Dynię umyj, obierz i usuń nasiona. Pokrój w kostkę 1 – 2 cm. Blachę wyłóż papierem do pieczenia; na papierze rozłóż dynię.
Piecz około 40 – 60 minut (do momentu aż dynia będzie miękka), odstaw do przestygnięcia, następnie zblenduj.
2. Przygotuj spód : Z ciastek usuń masę. Ciastka pokrusz na piasek. Wymieszaj z roztopionym masłem. Formę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia – ale uwaga – sam spód ! Tortownicę owiń 2 – 3 razy folią aluminiową. Masę ciasteczkową wysyp na papier do pieczenia. Dociśnij i wyrównaj.
3. Czas na masę serową: Jajka roztrzep przy pomocy miksera.  Łyżka po łyżce dodawaj twaróg, cały czas miksując. Następnie dodaj śmietanę, mąkę ziemniaczaną, cukier, purée z dyni, przyprawę korzenną. Całość zmiksuj na gładką masę. Następnie – przelej ją na ciasteczkowy spód  wyrównaj.

Piekarnik nagrzej do 170 C. Włóż 2 blachy – na 3 od góry – włóż sernik, piętro niżej – naczynie z wodą. Po włożeniu sernika do piekarnika – obniż temperaturę do 150 C. Piecz około 90 minut – do momentu aż sernik będzie ścięty i sprężysty przy dotknięciu patyczkiem.
Sernik najlepiej wystudzić w piekarniku przy delikatnie uchylonych drzwiczkach. 

Sernik należy włożyć na noc do lodówki i na drugi dzień – można go śmiało jeść. Sernik należy przechowywać w lodówce.

24 października 2014 Kategoria: Boże Narodzenie, Ciasta i tarty, Desery komentarzy 28

Komentarze

  1. Justyna Gonczaronek napisał

    24 października 2014 o 06:54

    wspanialy;) zjadlabym z checia;)))

    Odpowiedz
  2. Inspirowane Smakiem napisał

    24 października 2014 o 07:16

    Też tak mam, że nie potrafię się powstrzymać przed zamieszczaniem przepisów, gdy mam jakieś przygotowane;)

    Odpowiedz
  3. Aga w kuchni napisał

    24 października 2014 o 08:08

    wygląda przepysznie 😀

    Odpowiedz
  4. RedHead napisał

    24 października 2014 o 08:31

    Mogę się wprosić na kawałek? 🙂

    Odpowiedz
  5. Kasia napisał

    24 października 2014 o 10:19

    Ho, ho, pyszniutki, tylko dla mnie bez tych węgielków oreo 😉

    Odpowiedz
  6. Ciążowe Zachcianki napisał

    24 października 2014 o 10:20

    Ależ ten Twój sernik wygląda:) Aż chce się jeść.

    Odpowiedz
  7. Magda C. napisał

    24 października 2014 o 11:25

    Piękny sernik, w sam raz do kawki 🙂

    Odpowiedz
  8. Karmel napisał

    24 października 2014 o 11:46

    wygląda bardzo apetycznie, moje smaki:)

    Odpowiedz
  9. Anna i Elżbieta Krzyczkowskie napisał

    24 października 2014 o 12:57

    Poproszę kawałeczek teraz, już! 🙂 Nie, przepraszam – poproszę przynajmniej dwa kawałeczki 🙂

    Pozdrawiam i zapraszam też do nas – do kuchni matki i córki.

    Odpowiedz
  10. Kinga Łucja napisał

    24 października 2014 o 14:24

    Smacznie :))

    Odpowiedz
  11. Angie napisał

    24 października 2014 o 15:48

    Na pewno polubiłabym, zresztą, jak można serników nie lubić i to jeszcze dyniowych?; D

    Odpowiedz
  12. Sosna napisał

    24 października 2014 o 15:54

    Obłędny! 😀

    Odpowiedz
  13. Magdalena Kuchaja napisał

    24 października 2014 o 17:31

    wygląda po prostu cudownie! jestem pod wrażeniem!

    Odpowiedz
  14. Natalie napisał

    24 października 2014 o 18:46

    Prawda, że został kawałek dla mnie? Dałabym się za niego pokroić! 🙂

    Odpowiedz
  15. Asia W napisał

    24 października 2014 o 21:02

    od jakiegoś czasu przymierzam się do sernika dyniowego 🙂 Twój wygląda wprost zachwycająco 🙂

    Odpowiedz
  16. Marzena Szkodzińska napisał

    25 października 2014 o 14:08

    Cudny serniczek Paulinko 🙂 zjadłabym kawałeczek 🙂 pozdrawiam cieplutko 🙂

    Odpowiedz
  17. Salvador Dali napisał

    25 października 2014 o 15:46

    o kurka.. zdobyłby moje podniebienie 100%! 😀

    Odpowiedz
  18. gin napisał

    25 października 2014 o 20:00

    Przepadam za sernikami z dyni, Twój wygląda cudownie! 🙂

    Odpowiedz
  19. Anulla napisał

    25 października 2014 o 22:49

    serniki to nie moje smaki, ale A. takim korzennym byłby zachwycony 🙂

    Odpowiedz
  20. Dietetyk Blog napisał

    26 października 2014 o 06:17

    Wygląda przepysznie, z chęcią bym spróbowała.
    Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
  21. domowacukierniaewy.blox.pl napisał

    26 października 2014 o 15:35

    Cudowny! Uwielbiam serniki, dyniowe to już w ogóle 🙂

    Odpowiedz
  22. Martha napisał

    27 października 2014 o 19:29

    Wow, wspaniały sernik! 🙂
    Przepis bardzo mi się podoba, świetny pomysł! 🙂
    Boski!

    Odpowiedz
  23. DżemDżus napisał

    27 października 2014 o 19:37

    Wygląda pięknie ależ musiał pachnieć 🙂

    Odpowiedz
  24. wenus-lifestyle napisał

    28 października 2014 o 08:24

    Superaśny! 😀

    Odpowiedz
  25. Olka napisał

    28 października 2014 o 09:00

    Też bardzo lubię zapach korzennych przypraw….sernik pycha 🙂

    Odpowiedz
  26. Pikusław napisał

    29 października 2014 o 09:42

    Wygląda przeapetycznie.

    Odpowiedz
  27. zjedz_mnie napisał

    29 października 2014 o 13:56

    Nie dziwi mnie, że nie mogłaś się powstrzymać, on „prawie” pachnie przez mnitor, apetyczny 🙂

    Odpowiedz
  28. Marzena napisał

    30 października 2014 o 13:01

    Ostatnio w knajpie jadłam sernik cynamonowy i wyglądała bardzo podobnie do Twojego:-) Super pomysł!:-)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Martyna - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Sklep w ajencje - Rachel Hofstetter : Ugotuj swój biznes. Historie miłośników jedzenia, którzy swoją pasję zamienili w karierę.
  • Codzienna - Spaghetti z pesto z buraków
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl