Lubicie dynię i przyprawy korzenne ? Dziś połączyłam oba składniki i upiekłam wspaniały sernik 🙂 ! Kocham korzenny aromat towarzyszący wypiekom, unoszący się w całym domu. Zapach ten przypomina mi święta.
Sernik ten będzie idealnym świątecznym wypiekiem. Wiem, że przepis dodaje trochę wcześnie, ale nie mogłam się powstrzymać 🙂 !
Sernik ten będzie idealnym świątecznym wypiekiem. Wiem, że przepis dodaje trochę wcześnie, ale nie mogłam się powstrzymać 🙂 !
Składniki (forma o średnicy 25 cm):
1 kg twarogu zmielonego dwu – trzykrotnie. Ja użyłam gotowego twarogu w wiaderku
250 ml śmietany 18 %
4 jajka
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
450 g dyni (zważonej po obraniu i usunięciu nasion)
2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
Składniki na spód:
około 200 g ciastek Oreo lub Neo
80 g roztopionego masła
Wykonanie:
1. Purée z dyni: Piekarnik nagrzej do 200 C. Dynię umyj, obierz i usuń nasiona. Pokrój w kostkę 1 – 2 cm. Blachę wyłóż papierem do pieczenia; na papierze rozłóż dynię.
Piecz około 40 – 60 minut (do momentu aż dynia będzie miękka), odstaw do przestygnięcia, następnie zblenduj.
2. Przygotuj spód : Z ciastek usuń masę. Ciastka pokrusz na piasek. Wymieszaj z roztopionym masłem. Formę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia – ale uwaga – sam spód ! Tortownicę owiń 2 – 3 razy folią aluminiową. Masę ciasteczkową wysyp na papier do pieczenia. Dociśnij i wyrównaj.
3. Czas na masę serową: Jajka roztrzep przy pomocy miksera. Łyżka po łyżce dodawaj twaróg, cały czas miksując. Następnie dodaj śmietanę, mąkę ziemniaczaną, cukier, purée z dyni, przyprawę korzenną. Całość zmiksuj na gładką masę. Następnie – przelej ją na ciasteczkowy spód wyrównaj.
Piekarnik nagrzej do 170 C. Włóż 2 blachy – na 3 od góry – włóż sernik, piętro niżej – naczynie z wodą. Po włożeniu sernika do piekarnika – obniż temperaturę do 150 C. Piecz około 90 minut – do momentu aż sernik będzie ścięty i sprężysty przy dotknięciu patyczkiem.
Sernik najlepiej wystudzić w piekarniku przy delikatnie uchylonych drzwiczkach.
Sernik należy włożyć na noc do lodówki i na drugi dzień – można go śmiało jeść. Sernik należy przechowywać w lodówce.
wspanialy;) zjadlabym z checia;)))
Też tak mam, że nie potrafię się powstrzymać przed zamieszczaniem przepisów, gdy mam jakieś przygotowane;)
wygląda przepysznie 😀
Mogę się wprosić na kawałek? 🙂
Ho, ho, pyszniutki, tylko dla mnie bez tych węgielków oreo 😉
Ależ ten Twój sernik wygląda:) Aż chce się jeść.
Piękny sernik, w sam raz do kawki 🙂
wygląda bardzo apetycznie, moje smaki:)
Poproszę kawałeczek teraz, już! 🙂 Nie, przepraszam – poproszę przynajmniej dwa kawałeczki 🙂
Pozdrawiam i zapraszam też do nas – do kuchni matki i córki.
Smacznie :))
Na pewno polubiłabym, zresztą, jak można serników nie lubić i to jeszcze dyniowych?; D
Obłędny! 😀
wygląda po prostu cudownie! jestem pod wrażeniem!
Prawda, że został kawałek dla mnie? Dałabym się za niego pokroić! 🙂
od jakiegoś czasu przymierzam się do sernika dyniowego 🙂 Twój wygląda wprost zachwycająco 🙂
Cudny serniczek Paulinko 🙂 zjadłabym kawałeczek 🙂 pozdrawiam cieplutko 🙂
o kurka.. zdobyłby moje podniebienie 100%! 😀
Przepadam za sernikami z dyni, Twój wygląda cudownie! 🙂
serniki to nie moje smaki, ale A. takim korzennym byłby zachwycony 🙂
Wygląda przepysznie, z chęcią bym spróbowała.
Pozdrawiam 🙂
Cudowny! Uwielbiam serniki, dyniowe to już w ogóle 🙂
Wow, wspaniały sernik! 🙂
Przepis bardzo mi się podoba, świetny pomysł! 🙂
Boski!
Wygląda pięknie ależ musiał pachnieć 🙂
Superaśny! 😀
Też bardzo lubię zapach korzennych przypraw….sernik pycha 🙂
Wygląda przeapetycznie.
Nie dziwi mnie, że nie mogłaś się powstrzymać, on „prawie” pachnie przez mnitor, apetyczny 🙂
Ostatnio w knajpie jadłam sernik cynamonowy i wyglądała bardzo podobnie do Twojego:-) Super pomysł!:-)