Cześć! Dziś podzielę się z Wami przepisem na szakszukę z ciecierzycą. Muszę przyznać, że to moja ulubiona wersja tego dania. Szakszuka jest pyszna i pożywna. Ze składnikami możecie dowolnie eksperymentować. Tu wersja zimowa z pomidorami z puszki. Latem warto wybierać świeże pomidory.
Składniki (2 porcje):
2 jajka
1 puszka ciecierzycy
1/2 czerwonej papryki
1 puszka rozdrobnionych pomidorów
1 średnia cebula (u mnie – czerwona)
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, świeżo zmielony pieprz, kumin, ostra papryka mielona, słodka papryka mielona, 1 łyżeczka cukru
garść świeżej kolendry
Wykonanie:
Przygotuj składniki: Paprykę i cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek drobno posiekaj. Ciecierzycę odsącz.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę i smaż do momentu aż zmięknie. Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę. Dodaj paprykę, smaż kilka kolejnych minut. Dodaj pomidory z puszki wraz zalewą, odrobinę wody po przepłukaniu puszki oraz ciecierzycę,dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem, kuminem, ostrą papryką mieloną, słodką papryką mieloną i cukrem. Całość mieszaj i gotuj do momentu aż sos zgęstnieje.
Do gęstego sosu wbij jajka. Patelnię przykryj pokrywką i smaż około 3 minut – do momentu aż białka się zetną. Patelnię zdejmij z ognia, posyp kolendrą.
Można podawać z pieczywem.
Smacznego !
Pati napisał
Nawet jeśli to danie zawiera pomidory z puszki i tak mi smakuje!
Joanna Ł napisał
Uwielbiam i często robię 🙂
Chomik napisał
Takie cudne zdjęcia, że od razu chce się jeść.
Moja pasja smaku napisał
Dziękuję ślicznie 🙂