Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Shakshuka (szakszuka) z ciecierzycą

Cześć! Dziś podzielę się z Wami przepisem na szakszukę z ciecierzycą. Muszę przyznać, że to moja ulubiona wersja tego dania. Szakszuka jest pyszna i pożywna. Ze składnikami możecie dowolnie eksperymentować. Tu wersja zimowa z pomidorami z puszki. Latem warto wybierać świeże pomidory.

Składniki (2 porcje):
2 jajka
1 puszka ciecierzycy
1/2 czerwonej papryki
1 puszka rozdrobnionych pomidorów
1 średnia cebula (u mnie – czerwona)
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, świeżo zmielony pieprz, kumin, ostra papryka mielona, słodka papryka mielona, 1 łyżeczka cukru
garść świeżej kolendry

Wykonanie:
Przygotuj składniki: Paprykę i cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek drobno posiekaj. Ciecierzycę odsącz.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę i smaż do momentu aż zmięknie. Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę. Dodaj paprykę, smaż kilka kolejnych minut. Dodaj pomidory z puszki wraz zalewą, odrobinę wody po przepłukaniu puszki oraz ciecierzycę,dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem, kuminem, ostrą papryką mieloną, słodką papryką mieloną i cukrem. Całość mieszaj i gotuj do momentu aż sos zgęstnieje.
Do gęstego sosu wbij jajka. Patelnię przykryj pokrywką i smaż około 3 minut – do momentu aż białka się zetną. Patelnię zdejmij z ognia, posyp kolendrą.
Można podawać z pieczywem.

Smacznego !

9 kwietnia 2018 Kategoria: Bezglutenowe, Drugie dania, Śniadania, Wege, Zdrowo komentarze 4

Komentarze

  1. Pati napisał

    9 kwietnia 2018 o 08:45

    Nawet jeśli to danie zawiera pomidory z puszki i tak mi smakuje!

    Odpowiedz
  2. Joanna Ł napisał

    16 kwietnia 2018 o 08:09

    Uwielbiam i często robię 🙂

    Odpowiedz
  3. Chomik napisał

    29 czerwca 2018 o 09:58

    Takie cudne zdjęcia, że od razu chce się jeść.

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      29 czerwca 2018 o 16:13

      Dziękuję ślicznie 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 128 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 66 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (39)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (9)
  • Ciasta i tarty (42)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (32)
  • Desery (69)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (176)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (24)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (2)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (92)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (18)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (12)
  • Ryby (15)
  • Ryż (39)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (100)
  • Śniadania (79)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (4)
  • Warsztaty (24)
  • Wege (133)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (75)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (110)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • wodawfirmie o Tarta z kremem śmietankowym i figami. Warsztaty #kulinarniemocni
  • Lovi o Pod Jabłonką. Prawdziwe domowe obiady w Łodzi.
  • Moja pasja smaku o Śledzie z żurawiną
  • Paulina Ż o Śledzie z żurawiną
  • Moja pasja smaku o Bataty faszerowane ciecierzycą i szpinakiem
!Linia
Polecam
blogi kulinarne

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl

Chcesz ciasteczko :) ? Więcej info