Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Shakshuka (szakszuka) z kalerosse™

Witam Was ciepło w nowym roku. Na wstępie pragnę Wam życzyć byście byli szczęśliwi. Po prostu. Szczęśliwi i zdrowi, bo to najważniejsze !
Dziś zapraszam Was na moje ulubione śniadanie. Ostatnio shakshuka bardzo często gości w moim menu. Dziś w wersji z kalerosse™ .

Kalerosse™ to połączenie brukselki i jarmużu. Zaskakujące, piękne i ciekawe w smaku. Dla mnie ważne jest to, że nie czuć goryczki.

Kalerosse™ jest bardzo zdrowe. Posiada 2 razy więcej witaminy B6 i C niż w brukselce. Zawiera również duże stężenie witaminy E. Wszystkie te walory zachęciły mnie do wypróbowania kalerosse™. Byłam bardzo pozytywnie zaskoczona smakiem. Naprawdę warto spróbować !

Więcej informacji: www.kalerosse.pl

Składniki (2 porcje):
1/2 opakowania kalerosse™
2 jajka
1 mała czerwona papryka
1 puszka rozdrobnionych pomidorów
1 średnia żółta cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek + 1 czubata łyżka masła
sól, świeżo zmielony pieprz, kumin, ostra papryka mielona, słodka papryka mielona, 1 łyżeczka cukru
1 – 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Wykonanie:
Przygotuj składniki: Paprykę i cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek drobno posiekaj.
Z  kalerosse™ odetnij twarde końcówki, obierz z zewnętrznych liści aż dostaniesz się do głąba. Liście odstaw, głaba i twarde końcówki wyrzuć.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i masło. Dodaj cebulę i smaż do momentu aż zmięknie. Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę. Dodaj paprykę i liście kalerosse™, smaż kilka kolejnych minut. Dodaj pomidory z puszki wraz zalewą, dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem, kuminem, ostrą papryką mieloną, słodką papryką mieloną i cukrem. całość mieszamy i gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje.
Do gęstego sosu wbijamy jajka, doprawiamy je solą. Patelnię przykrywamy pokrywką i smażymy około 3 minut – do momentu aż białka się zetną. Patelnię zdejmujemy z ognia, posypujemy szczypiorem. Można podawać z pieczywem.

2 stycznia 2017 Kategoria: Bezglutenowe, Drugie dania, Śniadania, Wege, Zdrowo komentarze 4

Komentarze

  1. _hola.paola_ napisał

    2 stycznia 2017 o 08:26

    Piękne zdjęcia

    Odpowiedz
  2. Ania - Fabryka Pomysłów napisał

    2 stycznia 2017 o 22:22

    wspaniałe śniadanie 🙂 muszę wreszcie spróbować kalerosse bo mnie kusi na wielu blogach 🙂

    Odpowiedz
  3. mojamalakuchnia napisał

    3 stycznia 2017 o 14:24

    uwielbiam szakszukę <3

    Odpowiedz
  4. Małgorzata napisał

    7 stycznia 2017 o 20:36

    szukam kalerosse po sklepach, ale bezskutecznie :/

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 138 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Aleksandra - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Anna - Pod Jabłonką. Prawdziwe domowe obiady w Łodzi.
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl