Te śledzie to klasyk, który zawsze przygotowywany jest w mojej rodzinie podczas Świąt. Lubię eksperymentować ze śledziami. Kiedyś ich nie lubiłam, a dziś kocham wszystkie! Mimo ciągłych eksperymentów – nie wyobrażam sobie Świąt bez tej klasycznej wersji 🙂 Są proste do przygotowania a naprawdę smaczne. Zachęcam do zrobienia 🙂 !
Składniki:
4 filety śledziowe a la matjas
4 średnie cebule
olej roślinny – dobrej jakości
pieprz
+ dodatkowo: duży słoik
Wykonanie:
1. Śledzie namocz w zimnej wodzie. Trwa to kilka godzin – w zależności od stopnia słoności. Zwykle od 2 do 8 godzin. Najlepiej jest spróbować po 2-3 godzinach kawałek śledzia.
2. Śledzie pokrój na równe dzwonki, a cebulę – w drobną kostkę.
3. W słoiku układaj na przemian śledzie i cebulę. Dopraw pieprzem i zalej olejem, tak by śledzie były przykryte. Wstaw do lodówki – najlepiej na całą noc !
Uwaga! Śledzie najlepiej przygotować dzień wcześniej, żeby smaki się „przegryzły”.
Smacznego 🙂 !
Marta napisał
też takie robię tylko nie kroję a w całości układam w troszkę octu daję 🙂
Ciachomania napisał
Pyszna klasyka! Wesołych Świąt!
Karmel-itka. napisał
lubię! klasycznie i jak zawsze pysznie.
Wesołych Świąt!
Kulinarna Fuzja napisał
moje ulubione! 🙂