Połączenie zaskakujące prawda ? Zapewniam Was jednak, że bardzo udane! Uwielbiam łączyć ze sobą smaki, które na pierwszy rzut oka nie pasują do siebie. Z takich połączeń powstają wspaniałe przepisy.
Na dowód: Co roku organizujemy w pracy wigilię. Każdy z pracowników przynosi coś dobrego – coś zrobionego przez siebie. Mi przydzielono zadanie – przynosić co roku wieeeelki słój tych śledzi. To chyba o czymś świadczy, prawda ? I nawet nie ma nawet dyskusji. Muszą być śledzie w śmietanie z ananasem. Koniec. Kropka.
Zachęcam Was gorąco do wypróbowania 🙂 Przepis mam od swojej mamy.
Smacznego 🙂 !
Składniki:
4 filety śledziowe a la matjas
3 średnie cebule
1 puszka ananasa
duża śmietana 18% (400 g)
pieprz, opcjonalnie – sól
+ dodatkowo: duży słoik
4 filety śledziowe a la matjas
3 średnie cebule
1 puszka ananasa
duża śmietana 18% (400 g)
pieprz, opcjonalnie – sól
+ dodatkowo: duży słoik
Wykonanie:
1. Śledzie namocz w zimnej wodzie. Trwa to kilka godzin – w zależności od stopnia słoności. Zwykle od 2 do 8 godzin. Najlepiej jest spróbować po 2-3 godzinach kawałek śledzia.
2. Śledzie, cebulę i ananasa pokrój w kosteczkę. Z puszki ananasa zostały mi 2 plastry. Ale to Ty zadecyduj czy wolisz dodać wszystkie plastry czy może mniej. Wymieszaj wszystko ze sobą.
3. Śledzie, cebulę i ananasa przełóż do słoika, dopraw pieprzem (i solą). Całość zalej śmietaną, wymieszaj. Wstaw do lodówki – najlepiej na całą noc !
Uwaga! Śledzie najlepiej przygotować dzień wcześniej, żeby smaki się „przegryzły”.
Smacznego 🙂 !
Magda C. napisał
Śledź i ananas? Co za połączenie! Jestem bardzo ciekawa, chyba się skuszę 🙂
JOLANTA Gitler napisał
Robiłam kilka razy dla mnie SUPER 😊😋
Moja pasja smaku napisał
Dziękuję pięknie ❤
Marta napisał
no nieźle 🙂 Paulinka co za połączenie ? 🙂 choć lubię śledzie to pewnie i z ananasem bym zjadła 🙂
Karmel-itka. napisał
z ananasem? brzmi egzotycznie! ja właśnie zrobiłam z jabłkiem i cebulką, alee z ananasem.. nie no, muszę sama to zweryfikować :
Konczi i Szpileczka napisał
Ciekawie wyglądają w tym słoiczku!
Anonymous napisał
Śledziki mniam mniam, na sylwestra sobie zrobię będzie pyszna przekąska…
aknos napisał
Dziwię się takiemu zaskoczeniu co niektórych bo w sprzedaży są „ŚLEDZIE PO HAWAJSKU”-niestety z dodatkiem chemii , a domowe są lepsze. A wzbogacając ten przepis można do tej ilości śmietany dodać 4 łyżki majonezu i 3 łyżeczki musztardy miodowej, pół łyżeczki miodu i sok 1/2 cytryny. SMACZNEGO
Moja pasja smaku napisał
Dziękuję bardzo za komentarz. Chętnie wypróbuję Twoją wersję. Na pewno są pyszne! Pozdrawiam 🙂