Śledzie te jadłam wiele razy ale nigdy ich nie robiłam. Żurawina kojarzy mi się ze świętami w związku z czym – wreszcie miałam motywację by je zrobić :)! Poza świątecznymi skojarzeniami – żurawina sprawia, że śledzie ładnie się prezentują i bardzo smakują 🙂
Jestem przekonana, że ten przepis zachwyci wszystkich, którzy lubią śledzie. Zachęcam do wypróbowania 😉 !
Składniki:
4 filety śledziowe a la matjas
3 łyżki suszonej żurawiny
1 mała czerwona bądź biała cebula
olej roślinny – dobrej jakości
pieprz
1 goździk
1 ziarno ziela angielskiego
1 liść laurowy
Wykonanie:
1. Śledzie namocz w zimnej wodzie. Trwa to kilka godzin – w zależności od stopnia słoności. Zwykle od 2 do 8 godzin. Najlepiej jest spróbować po 2-3 godzinach kawałek śledzia.
2. Śledzie pokrój na równe dzwonki, a cebulę – w drobną kostkę.
3. Żurawinę zalej gorącą wodą i zostaw na kilka minut.
4. W słoiku układaj na przemian śledzie, żurawinę, cebulę, dodaj przyprawy. Zalej olejem, tak by śledzie były przykryte. Wstaw do lodówki – najlepiej na całą noc !
Uwaga! Śledzie najlepiej przygotować dzień wcześniej, żeby smaki się „przegryzły”.
Smacznego 🙂 !
Marta napisał
a ja z żurawiną niestety nie jadłam jeszcze !
Justyna Ś napisał
robię zaraz te śledziki,mam nadzieję,że będą pycha!!!!!pozdrawiam
Paulina Urbańczyk napisał
Czekam na wrażenia smakowe 😀 !
Anonymous napisał
myślę że świetne będą ze śmietaną.Spróbujcie.Pozdrawiam Bonia
Anonymous napisał
Pychotka 🙂 robilam zgodnie z przepisem. Mniam mniam
Paulina Urbańczyk napisał
Super, bardzo się cieszę 🙂 Smacznego no i Wesołych Świąt 🙂 !
Anonymous napisał
WŁASNIE ROBIMY NA JUTRO NA WIGILIĘ ZOBACZYMY JAK WYJDĄ 🙂
Paulina Urbańczyk napisał
Czekam na wiadomość czy smakowały 🙂 ! Wesołych Świąt 🙂
Władysław napisał
Są pyszne.Juz raz zrobilam.Polecam.
Moja pasja smaku napisał
Dziękuję ślicznie! 🙂 Cieszę się, że smakowały!
Paulina Ż napisał
Mam pytanie. Jak długo one mogą stać ?? Chciałam w słoiku zrobić.
Moja pasja smaku napisał
Kilka dni w lodówce, w słoiku – na pewno. Ale znikają bardzo szybko! 😍