Cześć! Ostatnio naszła mnie ochota na zawijane bułeczki drożdżowe. Upiekłam więc ślimaczki drożdżowe z konfiturą truskawkową i dziś podzielę się z Wami przepisem. Bułeczki są pyszne, bardzo puszyste.
Zawijańce drożdżowe z konfiturą to fajna alternatywa dla wersji z cynamonem.
Składniki:
250 ml tłustego mleka
25 g świeżych drożdży
1 jajko + dodatkowo 1 rozmącone do posmarowania bułeczek
500 g mąki pszennej, + odrobina do oprószenia
75 g cukru
1/2 płaskiej łyżki drobnej soli
75 g miękkiego masła
Nadzienie:
450 – 480 g ulubionej konfitury
Wykonanie:
Do miski wlej zimne mleko. Wymieszaj razem z drożdżami do połączenia się składników. Ja do tej czynności wykorzystałam robota planetarnego z końcówką – hakiem do ciasta. Do mleka z drożdżami dodaj jajko, mąkę, cukier i sól. Wyrabiaj do momentu, aż powstanie miękkie, lśniące ciasto, które odstaje od ścianek naczynia.
Masło pokrój w małą kostkę i dodaj do ciasta, które musi się wyrabiać do momentu, aż będzie gładkie i lśniące.
Miskę przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną mąką, podziel na 2 części i każdą rozwałkuj na prostokąt. Powierzchnię ciasta posmaruj konfiturą i zawiń w roladę. Następnie obie rolady pokrój na plasterki o grubości około 2 – 3 cm.
Ślimaczki ułóż na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Blachę przykry ściereczką i odstaw na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Bułeczki posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp niewielką ilością cukru. Piecz około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 C. Odstaw do przestygnięcia.
Smacznego!
Ps. Sprawdź też przepis na zawijańce cynamonowe.
LanaDelRey napisał
Zrobiłam Twoje ślimaczki i wyszły genialne!!! Konfiturę truskawkową zastąpiłam malinową. Palce lizać!
Mońki napisał
Moje dzieci uwielbiają słodkości i zamiast kupować gotowe słodycze, wolę im sama coś przygotować. Często testuję nowe przepisy i tak też trafiłam na Twój. Ślimaczki wyszły przepyszne! Przyrządzałam je z konfiturą truskawkową i z czarnej porzeczki. W każdej wersji bardzo smakują mojej rodzinie, więc na pewno często będę je przygotowywać 🙂
Moja pasja smaku napisał
Zgadzam się z Tobą! Domowe wypiek są o niebo lepsze niż kupne słodycze! Bardzo dziękuję za Twój komentarz, niezmiernie miło mi go czytać! Pozdrawiam ciepło 🙂